Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych se poradila s někým zkušeným ohledně odsávání par z kuchyně. V kuchyni máme kombinovaný sporák, digestoř sice máme, ale ne s odsáváním do komína. Komínová roura je cca 2 metry od digestoře, takže jsme nevolili napojení se do komína. Nyní ale vidíme, že bohužel digestoř není dostačující a rádi bychom řešili odsávání přes komín. Komín máme dvojitý, jedna část je vyvložkovaná a využívaná na krbová kamna. Druhý komín je volný, uvažuji nad tím, zda by byla možnost ne napojení digestoře, ale odsávání celkového vzduchu z místnosti přes ventilátor. Komín je vysoký cca 8 metrů, bojím se, aby to nebylo moc vysoké na odtah vzduchu z místnosti. Máte prosím někdo s tímto zkušenost? Uvažovali jsme nad ventilátorem s klapkou, do komína vložit trubku (délku zatím nevíme) a odvést vzduch komínem ven. Ovšem se bojím aby nedošlo k nějakému kondenzátu par v komíně. Prosím pokud má někdo zkušenosti, budu ráda za každou radu. Děkuji
Dobrý den, mám to doma podobně... komín mám stejný možná i o něco vyšší.
Digestoř s filtrem to nedávala, tak jsem snížil zbytečně vysoký strop sádrokartonovým podhledem. Nad ním jsem protáhl plastovou natahovací hadici (takovou tu pružinu) kterou jsem propojil digestoř do jedné části dvojkomína, která se nepoužívala. Nádobu na kondenzát jsem neřešil... je to takhle funkční už několik let a žádné mapy se na stěně nedělají.
Z druhé strany byla v druhé části toho dvojkomína připojená karma... tu jsem předloni při rekonstrukci koupelny zrušil a místo ní zapojil odsávání páry z koupelny... tady již sběrná nádoba na kondenzát byla, tak jsem ji pro jistotu zachoval... přece jen mám pocit, že z koupelny je té páry víc než z vaření.
Takže z vlastní zkušenosti fungovat by to mělo a s kondenzátem problém nebyl. Nicméně pokud máte prostor pro umístění sběrné nádoby na kondenzát, pro jistotu bych ji tam dal.
Dobrý den, děkuji za Vaši reakci. Ještě se chci zeptat, máte to nějakou silnou digestoř? Mám taky filtrovou, ale vidím, že sílu moc nemá, protože pára, která jde od hrnců mi přijde, že se spíše táhne kolem digestoře, než přímo do ní. Proto hledám tu možnost toho odtahu. Můžu se ještě zeptat, když jste natáhl tu hadici, natáhl jste to pouze k vývodu do komína, nebo jste i nějakou část táhl i do komína? Nevím právě, jak dlouhou trubku natáhnout do komína, celých 8m se mi tahat nechce a přijde mi to i zbyrtečné. Tu sběrnou nádobu na kondenzát nemám kam dát, komínová roura se minulý rok vyčistila a po vyvložkování druého komína se nechala branka pouze u vyvložkovaného komínu a druhá se zrušila. Ale relativně by šla obnovit, stačilo by pouze oddělat obklad
Děkuji za Vaši zkušenost, moc si toho cením a jsem ráda, že slyším názor někoho, kdo to má vyzkoušené
Upřímně jsem se nikdy nezajímal o technické specifikace... nicméně v reakci na Váš dotaz jsem si našel specifikace u výrobce a zdá se, že má celkem slušný výkon...
Jedná se o komínovou digestoř Baumatic F60.2SS-EU a u ní je maximální výkon udáván v hodnotě 500 m3/hod...
viz: baumatic.cz/... (druhá v pořadí)
Trubku jsem natáhnul jen k vývodu do komína, komín jsem nijak neupravoval, tzn. klasický starý zděný komín.
Bylo by třeba potrubí osadit jímkou kondenzátu. Těch je spousta typů.
Já bych ale spíš volil odtah přes digestoř. Nejvíc páry vzniká právě na sporáku. A je nejlepší je odsávat hned u zdroje. Když byste odsávala až na komínu, tak budete zbytečně pouštět teplo z celé místnosti pryč a ještě k tomu s menší efektivitou. Není možné digestoř napojit přímo přes zeď ven?
Bohužel napojení přímo přes zeď je u nás nereálné. Napadlo mě toi taky, ale ztratila bych tím možnost mít kombi novaný sporák, plyn je zapojený na protější zdi. Ztížilo by mi to situaci přeorientovat celou kuchyňskou linku, tudíž proto ta možnost napojení se do toho nevyužívaného komína. Rozhodujeme se právě mezi volbou přes tu digestoř, ale s tím,ž e bychom museli tahat skoro 2m trubky k vývodu do komína, která by se musela nějak zakrýt. Proto nás napadla ta volba toho ventilátoru, který by se umístil přímo k vývodu do komína. Manžel to zvažoval jako volbu i skrz centrální odvětrání místnosti, Máme okna v této místnosti dvě, budene teď měnit stará okna za plastová a tak nás napadlo ten ventilátor využívat odvětrávání i když budeme v práci, přeci jen tou výměnou oken nevíme, jak bude místnost reagovat. Větrám 3x denně, žádné plísně nikde nejsou, ale když začnu vařit, tak máme hned zamlžená okna a digestoř která je na filtr to prostě nezvládá, více méně je vidět, že chybí odtah pryč. Pokud by by ventilátor s klapkou, tak by to takové odtahy tepla zase nebyly ne?
To je škoda.
Digestoř s recirkulací vám pomůže jen s pachem, ale jinak je k ničemu. Pokud nevede odtah ven z místnosti, tak se ta pára nikam neztratí. Můžete tam mít deset filtrů, ale ta vlhkost v místnosti zůstane.
2 metry není žádná hrůza. Rozhodně je lepší tu páru odsávat hned u zdroje, protože budete odsávat tu páru ve vysoké koncentraci, kdežto někde o dva metry dál už bude rozptýlená po celé místnosti a budete muset odsát nepoměrně větší objem vzduchu, abyste odsáli stejné množství páry.
taky jsme meli jen digestor bez pripojeni do komina a i kdyz s kupovalo vselijake uhlikove filtry , ktere nebyly zrovna levne, tak to bylo zbytecne ani pach ani para nezmizla, komin mame tak metr od digestore ale kvuli kuchynske linky to taky neslo napojit a delat nejake zbytecne klikyhaky na potrubi se mi nechtelo protoze pak se casto stava ze pri zapnuti digestore to piska a vydava ruzne zvuky, provrtal sem strop, protahl trubku a hned nad tim to napojil do komina, pripojeno jen ke kominu, zpetna klapka v trubce, trubka ma asi 1,2 m a zadna voda netece
jj, my mame nad kuchyni pudu takze nebyl problem, z digestore rovna trubka pres strop a hned nad stropem napojena do komina
Omlouvám se, ale moc tomu nerozumím, tu trubku co jste protáhl do stropu šla z digestoře? my nemůžeme udělat do stropu vrt, protože nad kuchyní je pokojíček, to by nám dcerka asi nepoděkovala. Právě že se nám také nechtěly tahat trubky protože by jsme tot aky měli kličky, ale dle názorů ostatních to bude asi ale nejideálnější řešení, Ten komín chci využít a to vlhko potřebuji z té kuchynš vyhnat, vařím denodenně
Zdravím.Než toto celkově začnete řešit - jak zajistíte,že do toho druhého odvodu komína si někdo pod vámi taky něco ,,nepřipojí,,.Jak budete řešit kontrolu a revize toho druhého komínu a jsou i další věci co byste případně museli udělat a zařídit a řešit.Ono to není jen o tom - hele koupíme rouru a napojíme to sem ať to fouká ven do komínu.Jsou i jiné věci okolo toho co budete muset udělat a zařídit.Např. ten dům je váš nebo má nějakého jiného vlastníka (obec,družstvo, atp...?) A ještě - co když to připojíte a časem se ten druhý kouřovod bude vložkovat-a potom jste víte kde...Jinak odsávání z digestoří se dá udělat i z dvanácti poschoďových domů a není problém,takže těch vašich osm metrů komínu je ,,sranda,,.Ale je otázka jestli to půjde.
Dobrý den,
ještě mě napadla jedna věc. Pokud bych dala nový odsavač s napojením do komína, musí trubka od odsavače vést rovnou nahoru do komína, či je reálné mít cca 1m trubky položený v rovině a pak napojenou do komína? Bude i to mít tah? Asi moc ne že? Přikládám fotografii, kde jsem zakreslila odhadem jak by to mělo vypadat. Vstup do komína je přesně zobrazený za tou květinou, je strašně nízko
Dobrý den, už jsme si tu psali... Mám to v podstatě jako Vy... digestoř je od komína dobré dva metry. Mám sice digestoř s komínkem (viz můj předchozí příspěvěk) - ten komínek ústí do SDK podhledu a nad ním je normálně vodorovná trubka (ty cca 2 metry) - taková ta natahovací spirála, která je zaústěná do komína.
Tah je daný výkonem ventilátoru v digestoři a je mu jedno jestli to žene nahoru, nebo vodorovně. Mně to doma takhle funguje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.