Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je?

Od: meruzalka111 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Nevíte prosím na co je tento dřevěný sud nebo co to vlastně je? Našla jsem to na půdě, myslela jsem že je to nejspíše součást velkého žebřiňáku který taky mám v rozloženém stavu, ale samozřejmě to k tomu být vůbec nemusí. děkuji za odpovědi.

Co to je?
Co to je? #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

To je pravděpodobně lejta na močůvku. Dřevěná nádoba opatřená obručemi byla naložena na potahovém voze. Močůvka se do ní nalévala ručně šoufkem. Vypouštěcí otvor byla pouze vyvrtaná díra, ucpaná dřevěným kolíkem nebo kovovým uzávěrem. Při jízdě po vesnici většinou tyto lejty zanechávaly nepříliš voňavou stopu

Ta vyobrazená lejta má kovový uzávěr s takovým žlábkem, přes který se při jízdě po poli vypouštěná močůvka pěkně rozstřikovala do šířky.

hodnocení

6x

Dobrý den, jen malé upřesnění. Ta nádrž /lejta/ se nenakládala na žebřiňák, ale nakládala se na t.zv. korbák. To je tentýž povoz, ale místo žebřin tam byla t.zv. korba, to je spodek, dvě čela a po straně jen prkna. Žebřiny se používaly při odvozu sena, obilí a slámy. Na korbáku se také vyvážel hnůj, kompost, sváželo se kamení, dřevo a podobné materiály. Později se takové nádrže používaly ocelové - plechové. Dovážela se v nich i voda na pole, když bylo potřeby zalít čerstvě vysazené plodiny - zelí, řepu a pod., v případě sucha.

Takto zachovalý kus je celkem rarita, to už se jen tak někde nenajde, byl by to jistě zajímavý exponát pro nějaké muzeum zemědělských nástrojů a vybavení.

hodnocení

2x

Je to tzv. "leita", což je nádrž na fekálie, která se naložila na žebřiňák, odvezla na pole a tam se fekálie vypouštěly jako hnojivo.

doplněno 24.01.18 16:04:

Omlouvám se, že jsem kvůli reklamě nepostřehl odpověď nicka bruno2. Neodpovídal bych.

slavo*
hodnocení

1x

Ano používalo se to na odvoz močůvky na pole.

Po obvodu musí být nalévací otvor.

lucie*
hodnocení

0x

Mě to přijde dost podobné tomuhle;) -dřevěná nádrž -máselnice dum.bazos.cz/...

To na tom Bazoži je mystifikace, nebo neznalost. Vydávat nádrž na močůvku a sračky za máselnici je pošetilé.

palic
hodnocení

0x

Já myslel že je to na kvašení trnek, shora by se do toho sypaly trnky

a dole by se pak odebíral kvas na pálení slivovice *smich*

hodnocení

0x

Pamatuji si že za mého mládí se v tom i vozila voda,např. na stavbu,kde nebyla studna a voda se používala např. do malty,betonu,na hašení vápnaa pod.Nebo i tam,kde neměli dost svojí vody vozili vodu pro domácí zvířata.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]