Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na překlad z traverz?

Od: manduss® odpovědí: 26 změna:

Zdravím a prosím o radu. Jeden z kroků mé rekonstrukce RD je probourání nosné zdi mezi obývacím pokojem a kuchyní. Mám spočítané traverzy, které mám použít, jen mi není úplně jasný postup práce. Vysekám z jedné strany zdi drážku, do které vložím tu traverzu a nějak ji tam připevním. Ale jak? To samé potom i z druhé strany.

Dělat to budeme se zedníkem, takže odpovědi, když nevíš jak na to, tak se do toho nepouštěj, prosím, nepište. Jde spíš jen o zvědavost, jaký je správný postup práce.

Pro přiblížení přikládám obrázek, jak to tam vypadalo asi před půl rokem (teď už není podlaha, omítka a je podříznuto).

Jak na překlad z traverz?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stany*
hodnocení

3x

Já bych v 1. řadě připomněl, že na tento zásah do nosné konstrukce je třeba stavební povolení! Ted k pracovnímu postupu: Je třeba ony traverzy ( předpokládám 3x I profil ) nejprve natřít základovou barvou, zamezíte tak pozdějšímu prostupu rzi skrz omítku. Dále podepřít strop, nejlépe na strop i podlahu dřevěný hranol a mezi ně několik stojek - tím se roznese zatížení stropu do celé podlahy. Následně je třeba odbourat zed na celou délku traverz a do 3/4 její hloubky, osadit 2x traverzu do betonového lože - uložení neboli přesah min. 15 cm na každé straně, vodováhou hlídat rovinnost, potom dozdít nad traverzy, vybourat zbylou třetinu zdi a postup opakovat. Po osazení odbourat prostor pod traverzama a po 24 hodinách odstranit podpory. Potom zapravit špalety a nadpraží. U nadpraží doporučuji lepidlo s perlinkou nebo rabicovo pletivo... Pokud Vás ještě něco zajímá, písněte na st.zboril@seznam.cz

montgomery*

stany: a to mate odkud, že se traverzy před zazděním mají natírat?*bzum*

technikjirik*

já osobně jsem to nikdy neviděl natírat, ale pokud se k tomu někdo rozhodne, vidím to jako hodně nadstandartní komfort. Nicméně nesouhlasím s tvrzením, že by koroze prostupovla skrze omítku. Než by k tomu mohlo dojít tak barák sejde věkem..

stany*

Natírat traverzy je běžna stavařská praxe aspon u naší firmy - jinak dříve nebo později prostoupí rez na omítku...

technikjirik*

Měl byste prosím nějakou fotografii kde prochází koroze z ocelového nosníku omítkou? Rád bych se na to podíval jak to vypadá.

boy

To je kravina na kvadrát. Omítka je díky vápnu alkalické prostředí, které brání korozi. Podobně je tomu i u betonu. Když rozbijete sto let starý beton, výztuhové dráty budou prakticky bez koroze.

technikjirik*

Stavební povolení asi zrovna ne, ale správný postup administrativy je posouzení statika, projekční spracování a ohlášení stavebnímu úřadu. Ovšem ... pokud se zachová správný postup není nutné zatěžovat se takovým kolečkem

stany*

Stavební povolení je v tomto případě jednoznačné - zásah do nosné konstrukce objektu. Že to úředník nebude vyžadovat je druhá věc která pramení z neznalosti stavebního zákona úředníky a taky trochu z tendence zjednodusovat si práci...

technikjirik*

Já vám dávám za pravdu. Stavební povolení je ptřeba. Právě jsem si to ověřil ve stavenbím zákoně:

Hlava I: Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce
Díl 1: Povolení a ohlášení
§ 104 Ohlašování jednoduchých staveb, terénních úprav, zařízení a udržovacích prací

(2) Ohlášení stavebnímu úřadu vyžadují

n) stavební úpravy pro změny v užívání části stavby, kterými se nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se její vzhled a nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí

robutek*
hodnocení

0x

Ahoj, něco odobného jsem dělal doma taktéž.Nejprve je nutné podepřít si stropy v obou místnostech po celé délce výřezu.Opravdu to nepodceňuj protože trámy co máš ve stropě na té zdi sedí, jinak ti to padne na hlavu.Pak prostě vyřízneš šlic skrz celou zed pro usazení traverz s dostatečným přesahem.Cihle z vrchní části díry ti možná buou padat, to pak dozdíš.Traverzy usadíš na maltu, vzniklý prostor mezi nimi (nevím, jak máš silnou zed a traverzy) vyplníš polystyrenem, popřípadě vypěníš.Při omítáni traverzy přetáhni perlenkou až na okolní zed, at ti to nepraská.

Snad ti to pomůže.

technikjirik*
hodnocení

0x

jakou tlouštku má ta zed? pokud 30 a víc pak jak jste psal vysekat z jedné strany drážku do poloviny tlouštky zdi a na obou stranách udělat maltové lože pro profil a po zatvrdnutí vložit profil. Držet bude sám, ale vy jej ze shora zaházíte maltou a kousky cihel. Zedník bude vědět jak na to. To samé uděláte z druhé strany, ale zaklínujete jen po stranách. Po té vložité cihly mezi trvarzi zedník bude vědět jak. a pak zbytek prostoru vyplníte betonem a finále patří zazdění... je k tomu ještě pár fíglů, ale zedník si s tím určitě poradí.

Pokud jste někde z ústecka tak bych měl pro vás jeden návrh a nabídku...poradenství na místě výměnou za fotodokumentaci stavby či rekonstrukce

hodnocení

Ano, zeď je 30. Za postup a nabídku děkuji. Z ústecka bohužel nejsem. Jsem z Jičína. Jednoduchou fotodokumentaci si dělám sám, klidně Vám potom ty fotografie poskytnu. Ale musíte být trpělivý, pracujeme velmi zvolna :)

technikjirik*

Byl bych moc rád kdyby jste si na mě vzpoměl a poslal fotky na stavar@jirikovovideni.eu

hodnocení

Pokusím se nezapomenout. Musíte být ale trpělivý. Jak jsem psal, pracujeme hodně pozvolna:) Doufám, že nebudu na Vašich stránkách jako odstrašující případ :)

technikjirik*

to určitě ne, v žádném případě nikdy nedojde k identifikaci osob které nám poskytnou fotky své stavby. Jde jen o ochotu podělit se s ostatními kteří tápou a potřebují vodítko. Trpělivý jsem a děkuji.

kacenkin*

Přesně jak píše technikjirik , dělal jsem tak dvě nosné zdi, dokonce středové a drží to jak čert!

Já si to třeba vylepšil bedněním ze spodu a mezi traverzama jsem to vylil betonem včetně armování.

kjanik112*
hodnocení

0x

Vysekat dvě třetiny zdi pro šlic-to znamená, že zbyde 10 cm.Na to je třeba si u kováře dát nakovat sekáče s tence vytaženým ostřím.Tupý kůl,který koupíte v železářství,tu dokáže ztěží.S ním cihly akorát rozmlátíte.Perfektní vercajk je základ.Přeji Vám zdárné zvládnutí díla.

robutek*

Po zkušenostech se sekáčema bych možná místo sekání zkusil řezat. Jestli máte možnost zapůjčit velkou ,,rozbrušku" s diamantovým kotoučem určitě bych šlic vyřízl.Většinu větších zásahů do zdi sem takto řešil, ať už to byl překlad, nebo tažení topení ve zdi.Nevýhodou je teda obrovský čurbes co se při tom nadělá.

Tak ať se zadaří.

hodnocení

O tý rozbrušce popřemýšlím. Uvidím, jak to půjde sekáčem. Jinak čurbes nevadí. Po bourání stropu a odvážení zásypu je to tam jak po atomovce :)

robutek*

Kolikrát sem se až divil, jak šel kotouč z lehka do zdi.Jen to chce trošku pevnější ruku a doporučuju si vzít brýle.Myslím, že je to lepší, než zběsile mlátit do zdi.Navíc vlivem otřesů se mi stávalo, že mi stávající cihle nedrželi dad otvorem po hromadě a spadávali.Jednou sem se málem dostal až na věnec domu.

Uvidíte sám každá stavba chce svoje.

technikjirik*

vzhledem k tomu že bude sekat jen do první poloviny zdi, nehrozí padání horních řad... právě proto se neseká celý otvor najednou

sin

Chystám se na něco podobného, jedná se ale jen o příčku o šířce 15cm (17 s omítkou), je to ale starý barák s dřevěno-rákosovým stropem a údajně nelze spoléhat na to, že mi to nespadne na hlavu, když bych takovou přícku zboural jen tak. Určitě to pořeším se statikem, jakmile mi dorazí dokumentace od baráku, ale zajímalo by mě jak postupovat v tomto případě, a jestli se dají sehnat tak úzké překlady, pokud by se musely dát z každé strany jeden... Další věc, která mě zajímá, jestli v tomto případě bude potřeba stavební povolení/ohlášení. Díky.

stany*

Daji se koupit prefabrikovane preklady tl. 7,5cm napr. Porotherm - v kazdych stavebninach

vladik1972
hodnocení

0x

Ahoj,

něco takového jsem řešil na starém statku, jsem laik ,ale dělal jsem to tak nějak jak je to zde popsáno, traverzy jsem ale nanatíral, zeď jsem měl širokou 65 cm buď cihla nebo smíšené zdivo, a také jsem vytvářel ještě nové okno, dal jsem tam traverzu dlouhou 6 m (I 14cm), pak doprostřed traverzy 150 cm (okno je 120cm) a pak zase 6 m. Aby byla traverza v rovině, tak jsem pužil vodováhu a eternitové břidlice. Konce traverz jsem dal na maltu a mezi traverzy cihly. Mezi vrchní cihlu a traverzu, kde zůstávala mezera jsem dával s maltou kousky cihle nebo itongu a upevnil zase břidlicí. Na strany traverz jsem dal ještě maltu i s plátky itongu so jsem si nařezal.

Kdybych byl paranoidní co se týče bezpečnosti tak, bych ještě tu zeď kde jsou konce traverz provrtal, protáhl ocelový prut a přivažil jej k traverzám.

no tak nějak jsem tio dělal a drží to celkem obstojně.

vladik1972

Jak na překlad z traverz? #2
vladik1972

obrázek č.2

Jak na překlad z traverz? #3
vladik1972

obrázek č. 3

Jak na překlad z traverz? #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]