Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z nabytí nemovitosti

Od: marunaa® odpovědí: 12 změna:

Koupili jsme byt v osobním vlastnictví. Pro daň z nabytí nemovitosti je třeba odhad nemovitosti? Doporučuje nám to makléř.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alim*
hodnocení

3x

Pro FÚ nusíte doložit odhad a kupní smlouvu - daň se platí z vyšší ceny. Musíte podat daňové přiznání z nemovitosti.

byt
hodnocení

2x

Zajděte na FÚ a nechte si ohodnotit byt cenou obvyklou, ušetříte za odhadce.

hodnocení

1x

byt má pravdu,

penize.cz/...

hodnocení

0x

Sice nevím, na co se ptáte (dotaz jaksi chybí), ale odhad je třeba, protože FÚ při stanovení daně vychází ze dvou hodnot: Prodejní ceny a znaleckého odhadu hodnoty nemovitosti. Daň se pak počítá z vyšší z obou hodnot.

Makléř by vám to neměl doporučit, ale poučit vás o nutnosti!

hodnocení

0x

Nikdo nemáte pravdu.

Loni jsem koupil dva byty, ani u jednoho jsem neměl odhad.

Jeden byt od realitky, spočítaly směrnou hodnotu, která byla asi 60 až 70 % kupní ceny, tudíš daň zaplacená z kupní ceny.

Druhý byt koupený od insolvenčního správce (přímý prodej za velmi nízkou cenu) a směrnou hodnotu jsem si spočítal sám (protože už jsem byl zkušený:), zaplatil jsem daň podle kupní ceny, proože směrná hodnota byla ještě nižší. Pokud se finanční úřad do třech měsíců neozve, tak akceptuje zaplacenou daň. V mém případě jsem u druhého bytu směrnou hodnotu dokládal zbytečně, protože když je to od insolvenčního správce souhlasí Fú s cenou kupní, i když je nepřiměřeně nízká. (to mně řekli na Fú a ten výpočet dle smerný hodnoty hned odstranili)

Na tu směrnou hodnotu je na netu odkaz s "živým" formulářem, kde jednoduše vše vyplní i lajk.

danys*
hodnocení

0x

Už jsem to zde psal asi 10x, ale chápu, že hledání starších dotazů je pro někoho velký problém!

Daň z nabytí nemovitých věcí se platí z ceny kupní nebo ceny odhadní, podle toho, která je vyšší! Pokud si nechcete platit odhadce, lze vyplnit papíry k určení směrné hodnoty nemovitosti a FÚ si podle toho hodnotu určí!

hodnocení

Tak jestli to chápu dobře, tak odhad není povinný, ale je nutno vyplnit pro FÚ údaje pro stanovení směrné hodnoty. Ten porovná ceny a jako základ pro daň se stanoví vyšší cena.

Pochopitelně, že kupní cena bude vyšší. Za odhad se prý platí až 3000,-Kč

Děkuji všem za rady.

an*

Chápete to dobře. Když zaplatíte daň z kupní ceny, žádný odhad není potřeba.

byt

an - to nemyslíte vážně? Dům koupím za stovku a z toho zaplatím daň a je vše v pořádku? Dobré odpovědi jsou výše.

an*

Nenapadlo mne, že by si někdo dovolil napsat na finanční úřad že koupil dům za stovku. Toto by samozřejmě neprošlo. Ale když máte kupní smlouvu za běžnou tržní cenu v dané lokalitě, finančák už to dál nezkoumá, odhadní nepožaduje, protože ta je vždy nižší a platit daň se musí z té vyšší ceny.

Loni jsme jsme kupovali dva byty a odhadní cenu po nás nikdo nepožadoval.

Tedy v Praze, ale třeba to nemají všechny úřady stejně.

danys*
Jak jsem psal, je potřeba určit smerna hodnoty když není odhad. I v Praze! Takže nepište nesmysly, hlavně,ze jste kupovali dva byty :-D

renat
hodnocení

0x

Odhad nutný není. Pokud to je novostavba, klidně udělejte daň směrnou hodnotou ( "spočítat finančním úřadem"). Ale pokud se jedná o starší byt, asi bych raděj odhad nechala udělat. Jestli kupujete na hypotéku, tak se můžete domluvit s odhadcem, kterého poslala banka, aby Vám vyhotovil odhat i pro účel daně z nabytí nemovité věci. Náklady na vypracování znaleckého posudku si můžete odečíst při vyčíslení daně (ale je to jen pár korun :) )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]