Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokládka dlažby

Od: johny* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

měl bych dotaz. Předělávám chalupu a po problémech s prováděcí firmou v minulém roce jsem firmu vyhodil.

Sehnal jsem si pak jednoho pána, který dokázal dost věcí udělat a položit dlažbu v koupelně včetně obkladů. U práce šlo vidět že ho to baví a že u ní přemýšlí.

Problém ale je, že si jej již nemohu dovolit (finance - dost mě vysála předešlá firma). Půjčku neberu, neměl bych šanci ji splácet.

Druhou část prací jsem si pak dělal sám (topení, vodu, kanalizace, zařizovací předměty, překlady nad dveře atd). Nyní uvažuji že bych se pokusil udělat dlažbu ve vstupní síni. Nikdy jsem to ale nedělal. Podlahu mám rovnou, mám vše nově vylito. Horší je to se stěnami, které jsou trochu křivé (starší domek), tak jako většina asi domků.
Nevím ale jak začít. Vstupní chodba bude mít dva vstupy do bytových jednotek a na druhé části stěny budou vestavné skříně. Nechtěl bych to nijak pokazit.

Uvažuji, že si koupím ty klipy s kleštěmi, novinka pro pokládání dlažeb a obkladů (cca 2 roky stará věc u nás)
Do toho řezačku na obklady a dlažbu a sadu diamantových vykružováků a kleště.

Myslíte že má cenu se do toho pouštět sám. Bohžel nikoho kdo by mi pomohl nemám. Na článcích a videiích vidím nebo čtu, že se člověk nemá bát, že je to snadné.

Děkuji za případné tipy a rady

Hezký den

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Podle zkušeností bych doporučil pokládat dlažbu na koso.Vypadá vždy lépe,i když se dořezy nevyměří úplně přesně.Kromě toho se daleko lépe využijí odřezané kousky.

JABRAKA

Tak to je ta nejlepší rada pro toho kdo to ještě nedělal,ještě mu to víc zkomplikovat...

krtek66
hodnocení

0x

ty klipy s kleštěmi se používají jen na velkoformátové a těžké dlažby...jinak je to bezpředmětné a stačí obyč. křížky..pokud máte rovnou podlahu tak bych se toho asi nebál..kolik tam máte dořezů? a jak velká je to plocha? ty budou asi nejtěžší?.. doporučoval bych si sehnat křížový laser pro přesnou pokládku... a nikde ve vašich nástrojích nevidím zubaté hladítko...

johny*
hodnocení

Ohledně nářadí, myslíte hřeben? Ten mám, mám ještě i ocelové hladítko. Jedno menší a jedno větší.
Co se týče laseru, máte nějaký tip jak jej co nejefektivněji využívat?
Posílám skicu
Dořezy je myšleno co přesně?

Pokládka dlažby
krtek66

laserer nastavíte prostě směr a pak do něj nesmíte drbnout..podle toho uděláte první řadu možno i kolmo druhou..a pak se jen skládá v tom rastru..jde o to, že ten laser udělá přesně čáru...alternativa je nakreslit si to na zem..jinak docela blbý rozměry na 33,3 dlažbu..já osobně tento rozměr nesnáším..přijde mi tuctovej, levnej a neoriginální...ale tak pokud je to někde na chalupu...budiž je potřeba to rozměřit tak, aby dlažba byla vždy ve dveřích, aby tam nezbyl např. 10cm proužek..to pak dělá neplechu..

xifawof
hodnocení

0x

Pokud jsi zručný, tak bát se nemusíš, ale že je to úplně snadné bych neřekl.

Klipy s kleštěmi jsou jako pomocná kolečka na kole. Profík je nepoužívá, ale začátečníkovi to může pomoci. Ale může mu to i ublížit, např. když dlažbu vytáhne moc z lepidla. Také jsem o nich uvažoval, ale spočítal jsem si, že bych pouze za ně zaplatil přes 6tis kč, takže jsem to dělal bez, jako profík.

Já jsem si cca 90m2 dlažby pokládal úplně sám. Nedělal jsem to z důvodu ušetření peněz, ale říkal jsem si, že jestli mi to má někdo zk..vit, tak to budu já. *smich* Výsledek je sice perfektní, ale stálo mě to hromadu času. Jako obkladač bych se neuživil, protože jsem moc řešil detaily.

Klidně do toho jdi. A pozor, neplatí že s velkoformátovou dlažbou to jde rychleji. Právě naopak.

johny*
hodnocení

Díky za informace!
Uvažuji o dlažbě 33x33 cm

Řeším ještě detaily. Radiátor je v okenním výklenku, jak se to kdysi dělalo. Uvažuji, že tam udělám dořez dlažby. Je to dobrá myšlenka a nebo?

U vstupních dveří to samé. Nevleze se tam celá dlažba ale asi cca 15 cm odřez.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím , když to vidíš někoho dělat , tak to vypadá jednoduše, ale je to o zručnosti a zkušenosti, které ty nepostřehneš- jako hra na housle. Napřed to chce vše pořádně promyslet kde začít a kde dořez. Položení nakoso opticky zvětšuje a vyrovnává křivé stěny. Spíš než laser u dlažby používám dlouhou vodováhu , kde si každou řadu zkontroluji a dorovnám. Velice záleží na správné hustotě flexilepidla. Hřeben 10 . Prvně si dlažbu pořádně prohlídni a snaž se na kresbě poznat určitý vzor, který musíš dodržovat abys neměl nějakou pootočenou. Velkou dlažbu namazávám i zespodu - né hřebenem stačí rovnou stranou. Rozdělám si všechny balíky a dlažbu beru napřeskáčku jelikož se může stát , že v nějakém balíku může být nepatrně jiný odstín a takto se to ztratí. Klipy s kleštěmi nepoužívám a na řezačce bych nešetřil.Spárovačku tmavou . Hodně zdaru.

No když si sečtu kolik bude stát řezačka , ostatní nářadí , co prořežeš a navíc proti profíkovi rozlámeš dlažby navíc a k tomu ještě křivé stěny... Nepřemýšlel jsi o kamenném koberci? Sice tě metr bude stát kolem 800.- ale výsledek je efektní a práce jednoduchá. Chodba z dcery se třikrát rozšíří a zužuje takže jsem do toho šel a nelituju. Poznámka - méně efektní ale více efektivní je použit drobnější šarže. U větších kamínků se s potřebuje mnohem víc povrchového potěru ( "glazury" )

hodnocení

0x
A nebude lepší zaplatit rovnou toho obkladače než vyhazovat tisíce za systémy,řezačku atd.,a k čemu ještě diamantové vykružováky?Kolik m2 máte té dlažby?Sada klipů+řezačka+ty nesmyslné vykružováky a jsme na 10 tis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]