Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz, z obecní komunikace mě odhrnuji snih na můj dum (zeď sousedí s cestou)
dobrý den mohu se branít popřípadě jak řešit děkuji?
Dobrý den. Obecní úřad může vše řešit, také můžete řešit vše s řidičem, který jezdí pluhem v zimě. Někdy pomůže i lahvička. Tím se ale nezbavíte sněhu u domu. Neuvažoval jste, udělat kolem stěny domu, zábranu? K domu dát po dvou metrech trubky/ vše záleží na výběru/, přidělat dvoumetrové vlnovky. / také záleží na výběru/ Trubky, které budou u domu, umožní fasádě dýchat, vlnovky budou chránit dům. Na začátek a konec vlnovek dáte ještě patník, řádně oblepený odrazy, aby bylo vidět, že je zde překážka. Jen nápad, který vidím při cestování. Dole na obrázku, je jen ukázka. Viky
kedar76 - uřad sdělil že to není kam hrnout
Proč to nejde na opačnou stranu - k plotu? Jinak pokud vám sníh působí na domě prokazetelné škody, požadovat po obci náhradu. Pokud vám ale "jenom" vadí, velkou šanci nemáte.
Ad viky - ke zbudování zábrany na cizím pozemku by bylo nutné povolení majitele. Je možné, že by obec vyhověla, protože by šlo o jednoduché elegantní řešení, ale na druhou stranu nevíme, jaké jsou místní podmínky jak co do ne/ztížení průchodu, tak ne/ochoty úřadu.
amper - Technické důvody nehrnutí vlevo jsou mi jasné - spíš jsem si říkala, jestli náhodou ten plot není "starostenskej", někdo si to neobšlápnul dřív a tak dál. S jednosměrkou se těžko dá něco dělat - ale co když tam figuruje nějaká podobná možnost? Proto jsem se ptala.
Na opačnou stranu to hrnout nejde, poněvadž většina pluhů neumožňuje hrnout jinam, než doprava, tedy ke kraji vozovky. Aby mohl hrnout na druhou stranu, musel by jet v protisměru = problém (pravidla, bezpečnost) = automaticky nejde to. Tak to vidím já.
Jinak bych to rovněž hnal přes náhradu škody. Nejdřív obec upozornit, že je tu tahle možnost a navrhnout řešení, jak škodám zabránit. Zábrana, obklad stěny atd. s tím, že obec se bude finančně podílet. Když se k tomu obec postaví zadní částí těla, nezbyde, než přitvrdit.
Ještě otázečka pro tazatele. Je skutečně vlastníkem i správcem komunikace obec? Některé komunikace spadají pod kraj (ale ty by měly být s největší pravděpodobností širší)
Pro ty, kteří se na tazatele obracejí s výtkami a otázkou: Jak si to představujete?
On se sem obrátil s žádostí o radu. Jemu hrozí poškození majetku. To má jako čekat, až mu opadá fasáda a zvlhnou zdi?
Pak se zase najde někdo, kdo napíše, proč to neřešil dřív, co dělal proto, aby škoda nenastala a že si za to vlastně může sám .
@jedubabicka: Ten starosta bydlící naproti mě taky napadl. Buď nám to myslí stejně nebo máme starosty z jednoho vrhu.
Dobrý večer. Když je cesta obecní, tak nejde dávat trubky do země. Jde ale obložit stěnu svého domu, plechovou vlnovkou. Dnes je moc pěkných, plechových, barevných vlnovek. 1m x 2 m. Vlnovky umožní domu dýchat, ale musí být upevněny na Vašem domě. Každé 2 metry, kde se budou vlnovky překrývat, bude dřevěná deska, př. 10 cm široká, 1,10 dlouhá, na které budou, 1 metrové vlnovky přidělané. Těch 10 cm desky, které bude přesahovat vlnovky, použijete na našroubení odrazek. První deska na přišroubení, bude na rohu domu, můžete toho využít a dát tam šipku s druhé strany. To nepřehlédne nikdo. Jen můj názor. Viky
Zdravím , já bych to vyřešil svou metodou, která zatím ještě nezklamala , ale záleží na tom jak moc jste velké město. Pokud tam jezdí stále jenom jeden řidič , tak bych si ho odchytnul , slušně si sním o tom popovídal dal mu půlčák rumu a poděkoval za pochopení. Je to ten nejrychlejší ,nejlevnější a nejefektivnější způsob řešení problémů. Pak můžete cestou úřední a než se to vyřídí ( pokud se to vyřídí) tak bude jaro a do příští zimy se to zapomene.
úřad sice sdělil, že to není kam hrnout, ale šikovný řidič si už poradí
Pokud používají stroj na uklízení /s válcem a vlasem, nebo radlicí/, tak by musel pracovník ten stroj zastavit a u Vás neprohrabovat. Muselo by se to udělat ručně a sníh odhazovat na druhou stranu.
Jinak by tam mohlo město naistalovat nějaké zábrany, pokud by to šlo a bylo místo. Jak to mají sousedi? V mnoha městech je chodník nebo cesta a hned obvodové zdi domu, tedy bez předzahrádky.
Domluvte se přímo na technických službách města, které mají nyní povětšinou na starosti úklid sněhu a celkově ulic.
jedná se o cestu, kde z jedne strany je dům a z druhé plot.
šíře cca 4m
uřad sdělil že to není kam hrnout
Byla jsem v podobné situaci, jenom se nejednalo o dům, ale sníh mi hrnuli na plot a do vjezdu - brány v tom plotě. Tzn. že plot se vždycky "vyvalil" a brána byla pro můj výjezd zatarasená (i když v zimě dost nerada jezdím) hrází ze sněhu.
Jinak to prý nejde.
Jednou mi došla trpělivost a ten shrnutý sníh jsem růčo přeházela na druhou stranu. Od té doby mám pokoj.
Dobrý den. Informace k domku: Domek jsem našla na netu, vymazala jsem okna, přístavek, zeleň, abych ho mohla použít. Udělala jsem výzdobu, dle své představy, jak bych úpravu, proti sněhu, navrhovala. Když člověk vidí obrázek, lépe si to umí představit. Vlnitý plech 2 metry dlouhý, můžete vidět ve stavebnictví a vyzkoušet, že se ani neprohne. Vlastní zkušenost mám s plechovou vlnovkou, na oplocení, je na výšku a nevadí ani vítr. Jinak při cestování vidím hodně domů, kde používají plechové vlnovky na zabezpečení domů od silnice. Zatékání za vlnovky? Dole se musí nechat malá mezera- 2 cm. Nahoru bych dala pěnu. Musí se vyřešit síťka, nebo z pletiva udělat žlábek, který bude pěnu držet nahoře. Žlábek bude asi 5 cm hluboký, zavěsí se nahoře za vlnovku. Dáme pěnu, jen trochu, nahoru dáme igelit a na igelit položíme laťku, aby nám pěna nešla nahoru, ale dolů za vlnovky. Než pěna přestane růst, musíte laťky pohlídat, nebo zatížit. Po zaschnutí pěny, odděláme igelit a pěnu natřeme barvou, aby slunéčko pěnu neničilo. Pletivo, které zůstalo venku, ostříháme. Viky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.