Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava čelní stěny u kuchyně

Od: lenkal* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

bydlím v přízemí kde není izolovaná fasáda ani podlahy. Jedná se o starý dům v památkové zóně.

Bohužel ze 2 stran je dům studený a na zdech se mi objevuje vlhkost (umocněná tím, že se jedná o kuchyni) a následně pak i plíseň.

1. stranu nelze zaizolovat vůbec, protože se přístup jen ze strany souseda, který nám nedá povolení

2. strana je čelní, bohužel při rekonstrukci jsem si vůbec neuvědomila, že kuchyňská linka na této zdi bude velkým problémem. Za ní to vůbec nevětrá a i když tam zeď vlhká není, tak se tam tvoří plíseň. Uprostřed mám i okno.

Potřebovala bych to nějak vyřešit, přesunout ji nemůžu, protože jsou tam rozvody vody, kanalizace a plynu, které nechci měnit, u některých to už ani nejde, protože je to zabetonované do podlahy.

Strop máme snížený sádrokartonem a na tom "mnichovskou" omítku...

Nevíte co mám dělat, abych ten problém vyřešila?

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Přestěhovat se.

Ne, není to ode mě žádná ironie ani jízlivost, ale za těchto podmínek, kdy nejsou možné prakticky žádné úpravy, navíc v památkové zóně, mě žádné rozumné opatření nenapadá. Leda snad nějaký chemický nebo elektrický odvlhčovač, ale to bude nekonečný boj s nejistým účinkem.

lenkal*
hodnocení

Tak tuhle odpověď snad nebudu ani číst. To by v přízemí starých domů nebydlel nikdo a všichni bychom bydleli jen v patrech. Je mi jasné, že to nebude nikdy ideální, ale to jsem ani nečekala, jen jsem chtěla udělat něco, co by tomu pomohlo a přestěhování to tedy rozhodně není.

hodnocení

2x

Podobné otázky už byste tady na poradně našla, povětšinou odpovědi doporučují prostor za linkou větrat, třeba pomocí maličkého ventilátoru. Mě osobně se podobném případě ( chladná stěna za nábytkem ) osvědčilo přemístění přívodní trubky k radiátoru tak, aby probíhala za nábytkem. Ten prostor se tím lehce vytápí, vzduch cirkuluje a nedochází ke srážení vlhkosti na chladné stěně.

lenkal*
hodnocení

Hledala jsem, nenašla jsem a tak jsem položila dotaz. Pokud máte pocit, že je to dotaz navíc, nemusel jste zanechávat odpověď. I přesto děkuji, protože druhá část je částečným řešením o kterém budu uvažovat a pokud by to šlo, tak i zrealizuji...záleží na kombinaci dalších úprav.

hodnocení

2x
... NÁM NEDÁ POVOLENÍ ...
Nový občanský zákoník, § 1021:
Vlastník umožní sousedovi vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku nebo k hospodaření na něm, nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak; soused však nahradí vlastníku pozemku škodu tím způsobenou.
§ 1022
(1) Nemůže-li se stavba stavět nebo bourat, nebo nemůže-li se opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné.
(2) Žádosti nelze vyhovět, převyšuje-li sousedův zájem na nerušeném užívání pozemku zájem na provedení prací...
.
Už jste se sousedem mluvil, nebo jen předpokládáte?
Zákon je na Vaší straně, obeznamte s ním souseda.
Když se bude šprajcovat, informujte ho se svým záměrem zateplit dům, udejte předpokládaný termín prací, prostor, který při práci budete potřebovat, požádejte o případné uvolnění potřebného místa...
To vše písemně a s kopií pro obecní úřad. Ten můžete také požádat pomoc, pokud nebude soused jevit ochotu k dohodě.
Můžete mu slíbit odměnu, třeba finanční nebo v naturáliích, nebo osobní pomoc při pracích...
sousedské vztahy jsou křehké, takže ze začátku opatrně!
lenkal*
hodnocení

Děkuji moc za odkaz, určitě to připravím a znovu ho požádám. Kompletní realizaci zatím nemám, ani představu co se bude dít, proto jsem napsala ten dotaz. Vím, že je to pořád dokola, ale snažím se mít nějaký zevrubný přehled co bych mohla udělat.

re4zon
hodnocení

1x
Ne moc, ale alespon trochu pomuze dat za linku a skrinky rost a odsadit je tak od zdi + nucene vetrani a vyhnat vlhkost pryc. Idealne elektricky vysousec, ale budete muset vyresit odvod vody nebo vylevat nadobku. Provoz je navic hlucny a pomerne drahy. Nebo si pripravit par desitek tisic a udelat nucene vetrani v celem byte. Nic jineho s tim nevymyslite.
lenkal*
hodnocení

Máte pravdu, před 18ti lety jsme na to vůbec nemysleli, kuchyň byla po kompletní rekonstrukci a nikde žádná vlhkost.

Je možné, že pořídím novou kuchyňskou linku a to posunutí na odvětrávání bude zahrnuto do požadavků na realizaci..i tohle je jedna z možností.

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]