Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Funguje HDO

Od: marpe odpovědí: 16 změna:

Dobry den,

prosim radu,

Zda se mi, ze mi jde obracene VT a NT. V dobe kdy by mel byt vysoky tarif T1 mi elektromer ukazuje T2

Je toto mozne,nejakou moji chybou (zapojeni,zkrat a podobne) nebo je to vec cezu a ja to nijak neovlivnim?

Dekuji za odpoved

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

Je to věc ČEZu a uživatel nemá jak toto ovlivnit.

marpe
hodnocení

jen by me zajmalo jestli se to neda spatne zapojit a pak by to takto ukazovalo a ja bych mel problem,nebo to takto zapojit nejde a je to nejak porouchane - v tom pripade ma problem cez

hodnocení

0x

Najděte si na spínači HDO v rozvaděči tenhle kód (např.) A1 B8 DP6 a na stránkách ČEZu nebo vašeho dodavatele elektřiny si podle něj zjistíte časy kdy je který tarif zapnutý. To pak porovnejte s vaším "dojmem".

Přepínání nemůžete sám nijak ovlivnit.

doplněno 17.01.18 17:56:

Ale T2 je vedlejší, tedy nízký tarif.

doplněno 17.01.18 17:57:

Nebo jsem vaši odpověď špatně pochopil.

marpe
hodnocení

zrovna se na to koukam dle casu pro spinani nizkeho tarifu bych mel mit tarif T1 ale elektromer ukazuje T2

Nejlepší bude kontaktovat dodavatele.
I spotřebiče spínané HDO jedou naopak?
marpe
hodnocení

ano, ted bych mel mit tarif T1 ale ukazuje to T2 a jde boiler

Vznes dotaz na ČEZ, něco bude špatně v zapojení spínače HDO.

Můžeš sem pro sichr napsat ten kód?

doplněno 17.01.18 18:12:

Promiň mou nedůvěru, ale máš pravdu, teď bys měl mít vysoký tarif.

marpe
hodnocení

kod je a1b4dp05

majsterjoe*
hodnocení

0x

Neovlivníš, ale pokud víš o problému kontaktuj ČEZ, který pošle technika na kontrolu zapojení a správnou funkčnost elektroměru. Chyba se mohla stát. Pokud nejsou porušeny plomby, pak u tebe nikdo hledat chybu nebude. V opačném případě není probléme při odplombovaném elektroměru přehodit výstupy relé a bylo by to naokap. Ale na to by se přišlo při prvním odečtu.

doplněno 17.01.18 19:11:

ČEZ v takovém případě jedná rychle :-D utíkají mu peníze. A omlouvám se za překlepy.

marpe
hodnocení

ok dik za odpoved, plomby jsou neporusene zavolam cez

Jestli vám běží VT nebo NT poznáte na kontrolce bojleru.Na el. měru se hodnoty T1 a T2 překlápí po určitém čase,na něm to nepoznáte.

matesj
Když mu sepne bojler,tak to pozná za hodinu,na kterém tarifu se mu připsaly 2kW...né?

marpe

Na elektromeru to poznam--- je tam mala sipka , ktera ukazuje na t1 nebo t2

hodnocení

0x

Ještě doplnění:

Časy spínání HDO jsou orientační. Distributor si je může upravit podle aktuální situace v rozvodné síti.

Takže pokud ti jede bojler a počítá ti počítadlo elektroměru spotřebu v nízké sazbě, tak je všechno v pořádku. Pouze mají v síti přebytek elektřiny a tak poslali signál HDO a sepnuli spotřebíče jindy, než je v časovém rozpisu.)

hodnocení

0x

Dobrý den, toto ovlivnit nemůžete, ten elměr tam osadil distributor, je jeho, s největší pravděpodobností je opačně zapojen, nebo to blokování máte v chalupě prohozené, to už je ale na Vás. Pravda je ovšem, že pokud jste pozoroval elměr a máte tam T1 místo T2, pak se to zdá dost jasné. To se dá lehko vyřešit,pokud se s distributorem neprodleně spojíte a povíte jim, co se Vám nezdá. Měl by reagovat dost pružně, poněvadž toto je v rámci energetického regulačního úřadu a na to je zákon. Pokud to je doopravdy opačně zapojené, pak jsou ty žravé spotřebiče spínány opačně, a jedou na VT místo na NT. A to je potíž zásadní, protože ty kWh platíte Vy.

jirik50*
hodnocení

0x

nevím, ale NT jede 6 nebo 8 hodin, zbytek je VT. Já bych spotřebiče (pračku, myčku sušičku) zapínal v NT, využil bych delší doby v NT, protože jsem si chyby nevšiml :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]