Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce,
chystáme se stavit dům. V místě stavby je ale pouze jednotná kanalizace, kam mi nepovolí odvádět dešťovou vodu ze střechy. Cca 40 m od domu teče potok. Je možné do něj odvádět dešťovou vodu ze střechy? Potok je v soukromém vlastnictví, co bych eventuelně potřeboval ke stavebnímu povolení pro takovéto řešení? Děkuji za odpovědi.
Prosím vyjadřujte se prosím pouze ti, kteří v této problematice máte zkušenosti.
Dobrý večer, zcela logicky se má voda vsáknout do země tam, kam spadla. S největší pravděpodobností Vám to řešení nepovolí. Konečně na to přišli a nepovolují dešťovou vodu odvádět přímo do moře. Obecně je podpovrchových vod málo, proč asi (mimo jiné)? Poněvadž se do vodotečí odvádějí hektary a kilometry čtverečné ploch. Kdybyste odvedl dešťovou vodu do potoka, byl byste sám proti sobě přece, můžete ji - když dáte podzemní nádrž - využít třeba na zalévání záhonků, trávníku, můžete ji využít též k energetickým účelům, chcete-li mít kupříkladu tepelné čerpadlo země - voda. Nejlepší řešení je svést vodu ze střechy do té podzemní nádrže, z ní udělat přepad a vést ji do drénů nebo vsakovací jámy. Kdybyste měl třeba TČ země - voda se zemním kolektorem, pak ideální je přepad z nádrže vést nad kolektorem kupříkladu.
myslím že existuje zákona o nakládání s dešťovou vodou, tady o tom něco je: voda.tzb-info.cz/...
Děkuji za odpovědi,
zákon o hospodaření s vodou znám. Já mám spíše obavy, aby ta vsakovačka vůbec fungovala, když je pod potokem. V oblasti je hodně vysoká hladina spodní vody. Vím to, protože sousedi s ní mívají často problém ve sklepech. Proto mi přijde jako nejlogičtější ji odvést do potoka.
No..asi takto.
Až budete mít hydrogeologický průzkum, tak z toho budou jasné nějaké závěry.
Bude jasná ustálená hladina spodní vody.
Bude jasný koeficient vsaku v místě případné vsakovací galerie.
A z toho je pak možné učinit nějaký závěr..Buď to nějak (byť s obtížemi) realizovat půjde např. pomocí velmi "mělkého" vsakovacího systému...retence, částečné retence...v kombinaci s využitím dešťových vod na zalévání nebo v domě na splachování WC a praní..Nebo to prostě vůbec nepůjde a to je potom samozřejmě logický důvod, proč pouštět dešťové vody do potoka (on ten zákon zná i případ, kdy vsakování není z technických důvodů proveditelné).
Je to úřední nařízení tak to stejně budeš muset udělat...co na tom že se to vsakovat nebude a přepadem to stejně poteče do potoka. To samý jsem měl já,musel jsem osadit vsakovací jímku,co na tom že barák je vysekaný ve skále a celý je na tvrdém skalním podloží..nic se nevsákne a přepadem to teče na ulici(nenápadně samozřejmě) A to upozorňuju že projektant na to úřad upozorňoval že to tam nejde realizovat. Jen jsem musel platit tisíce navíc za jímku a obsáhlejší projekt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.