Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Novostavba - dešťové potrubí do potoka

Od: martin* odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny rádce,

chystáme se stavit dům. V místě stavby je ale pouze jednotná kanalizace, kam mi nepovolí odvádět dešťovou vodu ze střechy. Cca 40 m od domu teče potok. Je možné do něj odvádět dešťovou vodu ze střechy? Potok je v soukromém vlastnictví, co bych eventuelně potřeboval ke stavebnímu povolení pro takovéto řešení? Děkuji za odpovědi.

Prosím vyjadřujte se prosím pouze ti, kteří v této problematice máte zkušenosti.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

V případě, že Vás SÚ zná zákon, tak by Vám toto řešení neměl povolit. Dešťové vody se mají přednostně "likvidovat" tam kde spadnou. To znamená, že jediné "plně legální" řešení je, svést vody do vsakovacího pole, případně ještě s předřazenou jímkou na dešťovou vodu.

hodnocení

2x

Dobrý večer, zcela logicky se má voda vsáknout do země tam, kam spadla. S největší pravděpodobností Vám to řešení nepovolí. Konečně na to přišli a nepovolují dešťovou vodu odvádět přímo do moře. Obecně je podpovrchových vod málo, proč asi (mimo jiné)? Poněvadž se do vodotečí odvádějí hektary a kilometry čtverečné ploch. Kdybyste odvedl dešťovou vodu do potoka, byl byste sám proti sobě přece, můžete ji - když dáte podzemní nádrž - využít třeba na zalévání záhonků, trávníku, můžete ji využít též k energetickým účelům, chcete-li mít kupříkladu tepelné čerpadlo země - voda. Nejlepší řešení je svést vodu ze střechy do té podzemní nádrže, z ní udělat přepad a vést ji do drénů nebo vsakovací jámy. Kdybyste měl třeba TČ země - voda se zemním kolektorem, pak ideální je přepad z nádrže vést nad kolektorem kupříkladu.

111®
hodnocení

1x

myslím že existuje zákona o nakládání s dešťovou vodou, tady o tom něco je: voda.tzb-info.cz/...

doplněno 17.01.18 16:42:

bezplatnapravniporadna.cz/...

martin*
hodnocení

Děkuji za odpovědi,

zákon o hospodaření s vodou znám. Já mám spíše obavy, aby ta vsakovačka vůbec fungovala, když je pod potokem. V oblasti je hodně vysoká hladina spodní vody. Vím to, protože sousedi s ní mívají často problém ve sklepech. Proto mi přijde jako nejlogičtější ji odvést do potoka.

111®

od toho je projektant

No..asi takto.

Až budete mít hydrogeologický průzkum, tak z toho budou jasné nějaké závěry.

Bude jasná ustálená hladina spodní vody.

Bude jasný koeficient vsaku v místě případné vsakovací galerie.

A z toho je pak možné učinit nějaký závěr..Buď to nějak (byť s obtížemi) realizovat půjde např. pomocí velmi "mělkého" vsakovacího systému...retence, částečné retence...v kombinaci s využitím dešťových vod na zalévání nebo v domě na splachování WC a praní..Nebo to prostě vůbec nepůjde a to je potom samozřejmě logický důvod, proč pouštět dešťové vody do potoka (on ten zákon zná i případ, kdy vsakování není z technických důvodů proveditelné).

fik

Je to úřední nařízení tak to stejně budeš muset udělat...co na tom že se to vsakovat nebude a přepadem to stejně poteče do potoka. To samý jsem měl já,musel jsem osadit vsakovací jímku,co na tom že barák je vysekaný ve skále a celý je na tvrdém skalním podloží..nic se nevsákne a přepadem to teče na ulici(nenápadně samozřejmě) A to upozorňuju že projektant na to úřad upozorňoval že to tam nejde realizovat. Jen jsem musel platit tisíce navíc za jímku a obsáhlejší projekt

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]