Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavebko nebo hypotéku?

Od: weselous* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, potřebuju radu ohledně získání financí na nákup a rekonstrukci bytu. Jedná se pouze o 300 000kč kdy byt stojí 100 000kč a rekonstrukce 200 000kč. Nevím, jestli si brát hypotéku anebo si zařídit stavební spoření s překlenovacím úvěrem. Rád bych zjistil co je výhodnější a kde více přeplatím. Děkuju za rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Já bych v tomto pžřípadě volil stavebko.

robert*
hodnocení

0x

Jak chcete? Vyberte si podle počátečních nákladů (podle nabídky a akcí bank a stavedních spořitelen se dost liší), které se mohou u menších částek více promítnout do vaší kalkulace zvlaště kdybyste byl nucen ručit movitým či nemovitým majetkem. Pak jsou věci jako RPSN, které u překlenovacího, které společně se stavebním spořením, může být podle výšky měsičního či ročního vkladu na "spořící" a splátek na překlenovací úvěr není malý, takže počáteční zátěž pro vás může být výrazně vyšší než u hypotéky. Záleží na tom, jaké máte v době krize rezervy, aby jste i tak relativně menší částku utáhl. Už bylo několikrát zmíněna zásadní věc, že většinou se člověk sází na jistotu pevného úroku stavebka, a pak případně pokud mu to stavební spořitelna dovolí přeúvěrovává na neco jiného. U Raifky bývaly za to dosti velké poplatky, u Lišky to bývalo lepší. Dnes hypotéky nabízí takovou škálu úvěrů, že mohou konkurovat stavebku. Pevný úrok po celou dobu splácení úvěru se ČSOB snažila i výškou úroku předběhnou stavebka. Aktuální informace si ale musíte zjistit sám, protože ani ten nejlepší finanční poradce vám nepřinese všechno na stříbrném podnose. Tak přeji správnou trefu.

macka80*
hodnocení

0x

Já osobně bych volila hypo,u stavebka je právě drahej ten překlenovák a pokud do toho jdete s nulou tak to moc výhodné nebude

petr123*
hodnocení

0x

Rozhodně stavebko. Už je proto, že tam není žádné zástavní právo jako u hypotéky, takže třeba i po dobu splácení úvěru se dá nemovitost bez problémů prodat.

Navíc je otázka jakou může mít ten byt reálnou tržní cenu, aby na něj banka byla ochotná půjčit 300000,-. Musel by mít podle mě alespoň cenu 500 000, což je asi problém pokud pořízení stojí "jen" 100000,-.

robert*

Proč si myslíte, že by se stavební spořitelna nechtěla zástavní pravo. Když budete muset ručit mimojiné i bytem, tak to jako na katastru nebude zastavené ve prospech stavební spořky? To si myslíte, že si to spořka nechá na klientovi, jestli byt bez zastavního práva třeba sám neprodá?

petr123*

Píšu to protože s tím mám osobní zkušenost ;)

Na půjčku na 300 tisíc přes stavební spoření není potřeba zástava nebo jiné ručení, na takovou částku dokonce některé stavební spořitelny nechtějí ani doklad o příjmu, stačí jim jen čestné prohlášení o příjmu.

Případně to lze řešit i normální půjčkou, třeba ČSOB měla program "půjčka na bydlení", opět bez ručení a zástavy, za celkem rozumný úrok. Ale tady už chtějí oficiální potvrzení o příjmu od zaměstnavatele nebo potvrzené daňové přiznání.

robert*

To zní jako v pohádce. Kdy jste takovou půjčku dostal? Čestné prohlášení o příjmu bez jakékoliv další podkladů pro kontrolu skutečných příjmů. Možná tak v bance, kde vám chodí pravidelně výplata na účet, ale i tak je to pro banku riziko. Dnes snad ani toto nestačí. Co platí pořád (a asi platit pořád bude) je movitý majetek, na který mohu zapsat zástavní právo. Divil bych se, že by se stavebka a banky nepoučily.

robert*

myslel jsem samozrejmě nemovitý majetek se zástavním právem.

petr123*

Pohádky neexistují, tohle je realita.

Stavební spořitelna byla myslím Liška, nevím musel bych hledat papíry ;) Skutečně to šlo - ona ta spořitelna má samozřejmě nějaký limit, do kdy jim stačí čestné prohlášení bez ručení a od kdy je potřeba ručitel a zástava. Myslím že těch 300000 byl strop. Spoření ani nebylo nějak extra staré s velkou naspořenou částknou, takže se to bralo i ještě jako překlenovací úvěr. Pravda už jsou to asi 3 roky zpět, ale myslím že jsem teď nedávno četl nějaký článek že některé banky stále ještě dokáží půjčit bez ručení a na čestné prohlášení.

Ohledně té ČSOB šlo o tohle - csob.cz/...

robert*

Petře, neříkam, že to kdysi nešlo, ale teď pochybuju, že by to byla obchodní politika normálně fungujících (nekrachujících) bank, resp. spořitelen.
Zkusil jsem vyhledat na www.cmss.cz něco o čestném prohlášení a výšce příjmu, bohužel nic takového mi to neukázalo. Pokud to totiž nějaká spořitelna udělá, není to známka toho, že si tak věří, ale že nejspíš brzy zkrachuje a váš úvěr bude nejspíš převeden někam jinam, kde pravděpodobně budete muset přijmout nové podmínky nebo za nemalou sumu přeúvěrovat.

PS:
Se podívejte, jak stavební spořitelny se v průběhu tohoto desetiletí snažily najít ješte jiné zdroje příjmu jako je penzijní připojištění, které částečně zatím pokrývá chybějící finanční hotovost v rámci dané vlastnící společnosti. Je to dosti riskantní kolotoč, a pokud nebude nějaká opravdu nezávislá kontrola nad tokem peněz, přivede celé penzijní připojištení ke krachu. Nezakrývám svůj pesimismus v duchu tradičního fungování toku peněz, tzn. když něco chybí, tak se to na poplatcích musí od někud vzít.
A když už jsem u penzijního připojištění, tak si neodpustím poznámku, že pokud penzijka nebudou vytunelována různými provizemi a podivnými převody, tak v nedaleké budoucnosti si z něj bude muset ukrojovat i stát. V nejhorším případě to může skončit že, vláda zatíží jakýkoliv příjem z penzijního připojištění daní (z příjmu - nazvěte si to jak chcete). Takový malý státní finanční kolotoč. Ale jsou to samozřejmě jen mé dohady, tak to berte z rezervou.

petr123*

Po chvilce googlování třeba tento článek z minulého roku: hypoindex.cz/...

Jak moc je to ještě aktuální nedokážu posoudit. Ale takové spořitelny stále budou. Nicméně aby nedošlo k nedorozumění, což mám trochu pocit že k němu mezi námi došlo - já neříkám že půjčí KAŽDÉMU! Samozřejmě musí splňovat další podmínky, musí se zdát bance "důvěryhodný", plus za to nakonec klient zaplatí i o něco větším úročením.

robert*

Ale když se teď vrátím na začátek diskuze, tak je takový úvěr nevýhodný právě z pohledu výrazně vyššího úroku, aby se kompenzovalo riziko pro banku. Takže teď to vyznívá jen jako alternativa pro lidi s nižším příjmem, ale vyšším obratem - typicky podnikatele, který svůj zisk se snaží nekde výhodně proinvestovat. Osobně asi bych uvital nižší urok, i kdybych podnikal, protože půjčka 300 000 Kč není zase tak vysoká, abych nepřesvědčil někoho z rodiny, kdo má běžné zaměstnání s odpovídajícím pevným platem, aby si tu půjčku vzal na sebe. Kór, pokud se řeší takové tradiční problémy, že mladí potřebují do začátku něco malého, a později v tom bytě třeba může bydlet někdo z rodiny - většinou rodiče. Aspoň kdysi to tak fungovalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]