Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová kamna

Od: fik odpovědí: 11 změna:

Ahoj všem,potřeboval bych radu zda li jsou tato kamna s výměníkem dobrá

kovomat.eu/...

Nyní mám slabší kamna a plynový kotel,vzhledem k ceně plynu a dobré dostupnosti dřeva bych se chtěl zbavit plynu úplně a k vytápení baráku používat jen silnější kamna na dřevo. Jde mi o to jestli jsou tyto kvalitní a vydrží dlouhodobě každodenní topení menšího domku(cca 150m3) Topení přes den vyschlé dřevo a na noc kvůli výhřevnosti by se tam naložily brikety..obě paliva jsou pro kamna schálená.

A taky zda li na ně bude stačít komín s rourou 160mm

Díky moc za rady

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krb
hodnocení

0x

Jsou to plechová kamna, zvolte něco od zn. JOTUL.

asd1
hodnocení

0x

Nízká účinnost (primitivně řešené spalování), malý spalovací prostor = furt přikládat, slabý plech výměníku = nízká životnost.. Volil bych jiná kamna. Jako hlavní topení je lepší samostatná kotelna a kvůli pohodlí dostatečně velká aku nádrž... Kotelna v obýváku = binec, to není občas si přitopit v krbu pro pohodu...

U teplovodního výměníku je nutné vyřešit ochranu proti přetopení při poruše čerpadla (záložní zdroj to neřeší), a nízkoteplotní korozi = předehřev zpátečky. Chladný výměník 1. dehtuje a 2. kondenzát je silně korozivní a 3mm plech prohnije klidně za 3 roky...

fik
hodnocení

Jinou možnost než mít kotelnu v obýváku nemám,plynový kotel je v kuchyni..žádný sklep nemám a kotelnu není dodatečně už přistavět kam-málo místa. To nebylo jen topení na pohodu,dokud to kamna utáhla,topil jsem dřevem..teď jak začlo mrznout už jsem musel zapnout plyn.

Máte nějaký tip na kamna která by vydržela? Zase ale ne za nereálnou cenu

asd1

Obecně kvalitní kamna se ti zaplatí na spotřebě a životnosti = nekoukej jen na pořizovací cenu. Velký rozdíl je i v systému, pokud koupíš díly a sám to smontuješ, tak to vyjde na zlomek ceny... Teplovodní kamna nemám zmáklý co má dobrý poměr výkon/ cena, tak si radit nedovolim... Obecně značkový kamna kde výrobce nešidí materiál a konstrukci...

Přetopení - ideál je samotíž, cokoliv ostatního má mouchy. Dochl. smyčka občas neotevře, občas po otevření nezavře atd. atd.

Předehřev zpátečky - ideál je kotlový a radiátorový okruh, a zpátečka do výměníku minimálně 60° lépe 65°C Výkonnější kamna + aku nádrž výrazně zvýší pohodlí (u toho pozor na příliš velký výkon do vzduchu)

jendad
hodnocení

0x

Tak nevím . Na tak malý domek cca 60m2 se mě zdá teplovodní kamna kapku zbytečná . Pokud topíte plynem dejte čidlo do ložnice (aby temperovalo) a denní místnosti bych vytápěl obyčejnými kamny , případně propojit kuchyn a obývak .

fik
hodnocení

Ještě je tam podroví..3 místnosti,proto bych rád aby kamna vytápěla vše..s malým výkonem do vzduchu,aby to topilo jenom obývák a s velkým výkonem do vody aby to v pohodě topilo vše ostatní

jendad

Tak kolik m2 teda vytápíte? 150m3 je při cca 2,5m vyšce stropu asi 65m2. Máte tedy 120m2?

fik
hodnocení

Možná jsem to spočítal blbě,základní plocha je 72 metrů(12x6) půdorys,podkroví je na celé půdě takže celkové metry čtvereční jsou 144

asd1

To je taky možnost, vcelku rozumná. Plyn nastavit tak, aby automaticky dotápěl co nezvládnou kamna... = do místnosti s kamnama termohlavice, čidlo pro kotel venkovní/ do jiné místnosti bez termohlavic (nebo budou nastavené na vyšší teplotu = aby byl kotel sepnutý i když jedou kamna), v ostatních místnostech termohlavice nastavené na požadovanou teplotu... = nezatopim, pojede to jen na plyn. Zatopim = pojede to na kamna a tam kde nestačí teplo od kamen termohlavice nezavřou a chybějící teplo dodá plyn... Tohle všechno automaticky a celkem jednoduše... Kamna zůstanou stejná, bude potřeba vyřešit termohlavice a umístění čidel k plyn. kotli = jednoduché a levné...

fik
hodnocení

Plynu se chci právě zbavit zcela úplně,protože i kamna s výměníkem 10kw to táhly celkem slušně celý podzim,až teď už to přestávalo stačit. V obýváku nemám žádné těleso,to vytápí jen horký vzduch od kamen,radiátory jsou jen v ostatních místnostech. Když bych instaloval výměník třeba 20kw tak to musí táhnout naprosto v pohodě i v největších mrazech. Na noc jsme tam naházeli brikety a zima nebyla nikdy. O to jakou mají kamna účinnost a jestli mají terciální vzduch nebo ne mi až tak nejde,dřeva je tu za pakatel celý tuny,zvlášť teď po vichřici,máme natěženo tak na 4 roky,už to ani není kam dávat...jde mi spíš o to aby ta kamna se za dva roky nerozsypaly

jendad

Problém je ten , že výkon určuje výrobce (kolik paliva se dá při testu) . Dobře je to viditelné třeba u jotulu f 500

krbova-kamna.com/...

Tam vyrobce udává výkon 8,5kw. Do topeniště dáte bezproblému cca 12 až 15kg paliva což je asi 30 až 50kw energie. Je to trochu rozdíl od těch Prity :)

Z toho krásně je viditelné , že nejduležitější je pro vás velikost topeniště a s tím související délka mezi přikládkou. Zjistěte si kolik by jste za den spálil plynu a z tohé lehce vypočítáte množství dřeva co za den spálíte . 1m3 plynu má asi 10kw energie a při cca 80% učinnosti kotle je to tedy 8kw. Kolik spálíte metru plynu(?) a máte hned denní výpočet energie co musíte dodat do domu . U dřeva se počítá cca 3kw z kg dřeva. Kolik budte potřebovat dřeva , tak si promyslíte kolikrát za den přiložíte . Uděláte si množství homádek a podle velikosti přiložení hledejte velikost topeniště . Mějte určitě aspon trochu nějakou rezervu.

Co se týče teplovodních kamen , tam se o to moc nezajímám (je tam víc problému než bych akcepovat) . V tom vám neporadím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]