Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zarovnání ostění

Od: petan16 odpovědí: 31 změna:

Zdravím, potřeboval bych poradit, čím nejlépe zarovnat ostění před instalací okna? Jde o to, že po řezání cihel je v ostění žebrování cihly a chtěl bych to celé vyrovnat. Je něco, co je pevné a dá se poté do toho krásně upevnit okno, aniž bych se bál, že to třeba upadne (něco pevné, jako chem. kotva apod)? Nebo to jen vyhrubovat a hotovo?

Zarovnání ostění
Zarovnání ostění #2

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek66
hodnocení

1x

to si stavíš sám?...evidentně jo...protože to máš postavené špatně...u otvorů nemáš končit dořezem...u otvorů musíš skončit celou sihlou tzn, že pokud to tak blbě vychází tak jedeš co to jde, pak uděláš mezeru, položíš poslední cihlu a mezi poslední a předposlední cihlou doplníš dořez...a nebo sis měl nechat udělat kladečák, kde by ti to vypočítali na cihlu...takhle tam budeš mít velkej tepelnej most a budeš mít problémy s blowdoor testem..*alene*

krtek66

o tom kotvení polystyrénu a jeho nalepení se už raději nebavím...*alene**modla*

petan16
Sám ne, dělali to zedníci. Tepelný most tam zas taký nebude, když na to jde ještě 20 cm eps a blowdoor test mne fakt nezajímá, když ho nedělám.
A ohledně perimetru, nevím co na něm je špatně? Pokud se k něčemu nevyjádřím, tak mlčím a nic nezmiňuju nebo dokončím myšlenku.
krtek66

tohle dělali zedníci?...a odkud byli? Mají bets výuční list?...*sok* kristova noho..bych s nima vyrazil dveře kdyby tam nějaké byly...

1) ohledně otoho ostění jsem ti už psal...na konci má být buď 1/2 cihla nebo celá s tím, že dořez je mezi posledním a předposledním kusem např. takhle svepomoci.cz/... to, že je to na pěnu není teď podstatné

to co tam předvádí, že prasárna a divím se, že tobě jako investorovi to nevadí

2) polystyren se lepí na vazbu stejně tak jako se zdí cihly...tzn, že spáry nemůžou být nikdy křížem na sebe!

3) polystyren se kotví (pokud se nelepí celoplošně, kde kotvení odpadá) přesně podle tohoto schému! Systém Cemix udává 6kotev na/m2 viz. tento obrázek stavba.tzb-info.cz/...

bych jim nezaplatit takovou práci a ještě bych je nechal zaplatit ten polystyren, kterej se musí strhnout a udělat správně..

a blowdoor efekt by tě teda zajímat měl! ...stavíš stodolu nebo barák?...nebo ti nevadí, že budeš topit jak urvanej, protopíš majlant a budeš se divit proč? přesně z tohodle důvodu..pak si na mě vzpomeň!

petan16

No já to viděl až po vyzdění, s čímž už nic nenadělám, proto to chci vyhrubovat aspoň tak, že si dám z každé strany cihel desku (udělám si bednění) a vyplním to jádrovou omítkou (pokud esixtuje něco lepšího, sem s tím). čímž mi vznike pěkně rovné ostění a otvor pro rám okna. Výučák mají, dokonce jsou zde na okolí nejlepší zedníci dle lidí, že to udělali, jak udělali už nezměním, můžu to zkusit jen napravit. Pokud to bude vyhrubované do roviny tedy, nevidím v tom rozdíl jestli tam bude cihla nebo ta hrubá z hlediska tepel. mostů, zvlášť, když bude polystyren na zdi z vnějšku a i poté na ostění.

Jak se kotví polystyren vím, tento je tak z toho důvodu, že vrchní část tvořila šalung pro vylití základové desky, tak se to zpevnilo v horní části. On bude celý zasypán zeminou, vidět bude jen vrchních 10 cm, proto mne netrápí, že není na vazbu ani ukotven hmoždinkami, jelikož samotné lepidlo jej udrží a i kdyby selhalo, zemina nedovolí žádná pohyb směrem ode zdi.

krtek66

jestli tohle byli nejlepší zedníci v okolí, tak bych nechtěl vidět ty nejhorší...jen pro info odkud jsou? Abych se jim vyhnul? S tím ostěním ti nezbyde nic jiného než jsi teď napsal. O náklady s tím spojené bych jim min. pokrátil fakturu když asi nemáš koule jim to nezaplatit celé.

A jestli ti nic neříkají tepelný mosty tak to je pak těžký ti něco vysvětlovat. Každý stavební materiál má jinou tepelnou vodivost a vlastnosti. A pouze kvalitní výběr materiálů v kombinaci s technologickýma předpisama má za důsledek toho, že ten barák bude mít nízké náklady na vytápění. Buď rád, že stavíš ještě teď, protože mám takovej dojem, že kdybys stavěl o 2 roky později, tak bys musel mít ze zákona nízkoenergetický barák s určitým koeficientem, a když vidím jak se k tomu stavíš, tak bys pak těžce zplakal nad výdělkem. Bys měl postavenej celej barák už bys chtěl kolaudovat a stěhovat se pak by ti slavnostně oznámili, že ti to nevyhovuje, protože máš právě TYTO detaily, které tu řešíme, špatně..Ono postavit dneska barák umí kde kdo...ale postavit tak, aby to splnilo vše tak jak má, joo to už je umění. A proto to taky nemůže dělat každej..Většina lidí to odrbává tam kde nemá a snaží se ušetřit tam kde nesmí a pak to tak dopadá...

petan16

z okolí Zlína...no zaplacené už je to půl roku, ono když člověku tvrdí jak zedníci, tak i firma na okna, že to nevadí, že se to vyhrubuje, před to jde pak EPS až na rám okna, pod tím je parotěsná a paropropustná páska u rámů oken, tak jim věří, když s tím nemá zkušenosti...a je mi jasné, že každý materiál má jinou tepel. vodivost, ale nevěřím tomu, že 1 cm hrubé omítky na ostění překrytý EPS je věc devastující tep. ztráty domu...můj dotaz zněl jestli to udělat hrubou nebo existuje něco pevnějšího, to je celé...a k tomu odrbávání, já určitě nic neodrbávám, snažím se to dělat tak, jak je mi raděno např. ona 30 cihla a 20 cm EPS, jen hold ostění dopadlo, jak dopadlo...

krtek66

hm..zajímavé...taky dělám pro jednu zlínskou firmu, ale tohle kdyby nám udělali chlapi na stavbě, tak jsou asi na základním platu.:) a to, že to řekl okenář neznamená bets nic..oni ti okno na pěnu chytnou a tepelný mosty zná většina jen obecně..však jim zkus dát do smlouvy, že budou zodpovědni za případné tepelné mosty, že kvůli tomu třeba nedostaneš dotaci...uvidíš jak se budou škubat...ono když to člověk udělá dobře tak pak si může nárokovat klidně 400 jako dotaci...a za to máš celkem dost baráku zaplacenýho

petan16

já to beru a chápu, souhlasím, ale už s tím teď nic nenadělám. A že to nic neznamená, to taky chápu, jen poukazuji na to, že člověk, co se v tom oboru nepohybuje nemá šanci hned rozpoznat, co je dobře a co je špatně. Abychom to ukončili, vyhrubuji to tedy do roviny, dá se rám okna s paropáskama a bude. Při zateplení EPS přes rám okna a na vnitřní špaletě bude taky polyš. Nic lepšího mne nenapadá a to už nad tím trávím a přemýšlím pár dní.

krtek66

dej tam aspoň kvalitní omítku né žádný šméčko z baumaxu...CEMIX nebo podobný, kde je aspoň kousek cementu...a přidej na ploše polystyrénu aspoň 5cm...to už tě nezabije a cenu neovlivní výrazně

petan16

Používám na vše Webra, takže zůstane nejspíš při něm :) Myslíš tedy zateplit 25 cm polyšem? Osobně s tím problém nemám, sice všichni už i tak koukají na mne jako na blázna při 20 cm, každopádně to stojí za úvahu.

krtek66

já kdybych stavěl barák jakože mi to finance nedovolují tak bych stavěl z Vápenopískových cihel tl.20cm, stropy Spiroll panely a zateplení šedej polystyren 35cm a sokl 32cm...okna trojsklo ve dřevě nebo dřevohliník (zas podle financí)...založení na pěnoskle nebo zateplit podlahu 25cm polystyrenu...vytápění rekuperační jednotkou...a byl bych vysmátý jak lečo

jabraka*
hodnocení

1x

Rám oken bude zakotven turbošrouby,takže pevnost bych neřešil.Pak už se to okolo zapění PUR pěnou a bude hotovo,Bude jen o trochu větší spotřeba pěny.Žádné mosty nevzniknou.

JB

krtek66

ale vzniknou...musí se to udělat pořádně...cokoliv co se musí pěnit je z hlediska pasivního domu špatně...proto se dneska dělá předsazená montáž do kazety nebo do tvrzenýho polystyrenu, kterej je na to uzpůsobený

zak*
hodnocení

0x
Kdyby se vám chtelo tak zaházet maltou. Stejně se vše vypění a kolem špalet přijde polystyrén.

hodnocení

0x

Nevidím sebemenší důvod k zarovnání špalety. Naopak, na tom drážkovaným bude pěna lépe držet.

hodnocení

0x

Běžně do špalet používáma na to určené cihly-nemají aní ozubení ani chlopně po řezu ale jen vybrání cca(neměřil jsem !)7x2cm do kterého se nalepí pruh polystyrenu a pak jdoum okna přimo na tzen pás polyše (odtsranění tep.mostu! pokud ale tyto nejsou tak se dle nálady nebo dle nařízení prohodí maltou s experlitem ("zateplená malta")

hodnocení

0x
Je to prosím vás nesrovnávejte maltou.
To je tepelný most jak blázen.
Vzal bych XPS polystyren a na nizkoexpanzní pěnu celou špaletu srovnal. Do vzniklého otvoru potom montovat okna.
Tuším, ze Milan Cukrář měl někde fotky realizace.
krtek66

bavit se s tazatelem o tepelných mostech je bezpředmětné...už jsem to zkoušel..bets netuší co to je a jak se toho zbavit...*nevi* ...

petan16

Co jsou tepelné mosty vím, ale opravdu už netuším, jak moc to bude vadit v případě, že chci udělat okno dle obrázku? XPS po celé šírce špalety alespoň v tl. 2 cm mi nepůjde dát, okna jsou zaměřeny, jde mi jen o to vyplnit ty mezery v rozřezané cihle (když to provedu tepelně-izolační maltou, dám polystyren dle obrázku, nechce se mi věřit, že to bude katastrofální řešení).

Zarovnání ostění #3

Vám tepelné mosty nebudou vadit a to je důležité. Neposlouchejte pana poradce Krtka, ten tomu opravdu rozum í. Páč Vy nechete odbornou radu od něj, ale schválit, co Vám sděluje zhotovitel a okenář, který jen zapraví okna, podle svého.

Pokud chcete opravdu radu, několikrát si přečtěte rady pana krtka, pak i další články.

eurookna.stolpa.biz/...

asi 18 minuta

milancukrar.papricka.cz/... před desítky let

hubas*

Zajímám se poměrně komplexně o stavebnictví v amaterské rovině. Můžete zodpovědět moje dotazy k tématu?

1) Jak může použitím montážní pěny vzniknout tepelný most, když pěna samotná je dobrý tepelný izolant? (Přesné hodnoty neznám, snad mě nebude nikdo chytat za slovo.)

2) Proč by předsazená montáž měla eliminovat tepelné mosty? Vždyť při jejím použití je tloušťka izolantu krycí rám okna podstatně tenčí než tloušťka izolantu na stěně. Nepoužívá se náhodou kvůli tomu, aby nebyla okna tolik "utopená" v tlustém izolantu a aby byl výsledek estetičtější?

3) K čemu je dobré použít vnější paropropustnou pásku?

4) Už raději nic, i když nutkání vyjádřit se k návrhu práce profesionálů, stejně jako "nástřelu" pasivního domu, je poměrně velké.

Krásný večer všem.

doplněno 17.01.18 19:34:

Pro krtek66:

Bohužel s Vaším vysvětlením nesouhlasím. Možná se najde někde, kdo problematiku vysvětlí více na základě fyzikálních principů. Pokud má montážní pěna lepší tepelně izolační vlastnosti než použité stavební tvárnice, rozhodně nemůže vznikout tepelný most tím, že chybějící materiál tvárnice nahradím pěnou. Myslím, že původního tazatele zbytečně strašíte!

Ohledně předsazené montáže jsem viděl poměrně dost, ovšem vždy se jednalo o pasivní stavby, kde byla hlavním důvodem estetika kvůli velké tloušťce izolantu. Menší okno jinak vypadá jako "střílna".

Vnější paropropustnou pásku jsem vnímal jako pojistnou bariéru proti vniku vody z exterieru za extrémních podmínek. Nevím, co by mohla mít společného s mlžením oken!

Chci se dozvědět něco nového, ale bohužel na mě působíte, že toho o dané problematice mnoho nevíte. Pochopitelně se mohu mýlit!

Pane Hubasi,

1) Velice záleží jak je pěna aplikována a v jakém přesném místě je tepelný most. Přes pěnu nikoliv, ale okolí pěny je tepelný most. Záleží které místo máte na mysli.

2) I předsazenou montáží můžete udělat tepelný most. Tato montáž se uplatňuje u slabých stěn a silných izolantů, aby okna byla co nejvíce venku. Píšete to naprosto správně.

3) V materiálech vzniká rosný bod. Jelikož prostor je z porézního materiálu, je tam vzduch a ten zkondenzuje. Uvnitř objektu je větší parciální tlak, proto se tlačí vlhkost ven. Uvnitž parotěs, aby se zabránilo vnikání vlhkosti do spáry, zvenku difuzní, aby mohla kondenzace odpařovat.

4) Pokud vím, vysvětlím. Textem složitě, raději slovem.

Pochopil jsem Vaše dotazy správně?

hubas*

Děkuji pane Milane, nezklamal jste.

Stavba bez tepelných mostů je mýtus. Tepelný most vyznikne vždy, jde pouze o to, je li rozdíl v tepelných odporech konstrukce přijatelný či nikoliv. Jednoduše nevidím žádný problém s vypěněním byť širší spáry mezi rámem okna a zdivem, je li stavba z vnějšku dobře zateplena a rám okna se přetáhne izolantem tak, jak by tomu mělo být tzn. v co největší míře, kdy okno vypadá jako bezrámové.

K bodu č.3 jsem se ptal na vnější paropropustnou pásku. S problematikou parozábrany, rosného bodu a kondenzace jsem obeznámen, ale význam oné paropropustné pásky mi uniká. Není tam zbytečná? Však se to stejně celé přetáhne izolantem ... Není to spíše z hlediska řemeslného takové finální začištění?

Ještě bych rád uvedl na pravou míru poznámku Krtka o blowdoor testu a norem na energetickou náročnost staveb.

-Blowdoor test se u nízkoenergetickcých staveb standardně vůbec nedělá, není důvod, protože i kdyby byl dům dokonale těsný, značné tepelné ztráty budou stále jeho obálkou, kterou těsnost neovlivní.

-Platí to již dnes, že nízkoenergetická stavba je to nejhorší, co lze stavět. Pochopitelně musí odpovídat normě energetické náročnosti. Čili nic nového pod sluncem.

Pane Hubasi, přeji krásný den.

Jsem rád, že jsem Vás nezklamal. Z fyzikálního zákona máte naprostou pravdu o tepelným mostě. Viz Wikipedia.

Bod č. 3. Opět souhlas, pokud je paropropustná páska mezi rámem a ostěním, tedy zdivem, pak je přetažen izolant přes rám, nebo rám zakryt, ztrácí propustnost pásky význam,. V tomto případě je zbytečná.

Když se někdo ptá na pásky, musím zjistit, jak bude konkrétní detail vypadat, jak ho chce udělat.

"Platí to již dnes, že nízkoenergetická stavba je to nejhorší, co lze stavět" opět souhlasím, páč nic horšího je dnej již nedá postavit, přesněji nikdo to nedovolí. Uvidíme po roce 2022, až budou nové normy platit, zdali budeme stavět nízkoenergetické, nebo jen lepší.

ona ta paropropustna páska nepropouští vodu z exteriéru do připojovací spáry. a o to jde.

krtek66

když to úúúplně zjenodudíšm na nejvíc možnou mez...

1) tak jde to, že každý materiál má jiný tepelný odpor..a pěna i když je roztaná a vyplní téměř všechny mezery, tak nikdy nevyplní všechny 100% ...

2) předsazená montáž je z toho důvodu, aby se eliminovalo proudění studeného vzduchu směrem do budovy...když to uvedu na příkladu..když budeš stát venku kde bude foukat studený vzduch o teplotě -10°, bude ti "větší zima" než když budeš při těch samých podmínkách někde v závětří nebo jen v nějaké stodole...studený vzduch se s každou překážkou, která se mu staví do cesty otepluje (i když ne tak moc) nebo se snižuje jeho síla..

3) proto, aby propouštěla/zadržovala páru :), skrz vlhkost a mlžení

hodnocení

0x

Z toho Vašeho obrázku je jasné, že jsme si nerozuměli. Špaleta má být XPS vylepená celá. Pak se usadí okna a zvenku se vylepí špaleta k rámu okna.

Zarovnání ostění #4
petan16

Rozuměli, ale mám tam nyní 1 cm místa z každé strany, okna už skoro vyrobena. Jedině bych musel rozšířit uřezáním na jedné ze stran otvor a poté dolepit xps po celé šíři zdiva.

krtek66

no já si tady počkám na to řešení jak to dopadne..protože když zedník+okenář udělají takové velké chyby, tak se z toho může investor opupínkovat:) svoje už jsem k tomu problému řekl, ted jen budu čekat

petan16
hodnocení

Nená třeba čekat, udělám to tak, že hold každý otvor rozšířím o ty 4 cm (dle potřeby jak to u každéhu bude potřeba), nalepím kolem dokola celého otvoru 2 cm XPS a poté do toho se instaluje okno, dají pásky a hotovo. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]