Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jak zjistím, jak velký kotouč mohu nasadit na jakou hřídel? Samozřejmě z bezpečnostního hlediska. Vím, že je to dáno výrobcem, jen mě zajímá, jak se k tomu dá dostat. Mám totiž hřídel a chtěl bych na ní použít 350mm kotouč, jen nevím, jestli je to bezpečné. Prý je na to norma, jen jsem se k ní nemohl nikde dočíst, takže se obracím na Vás, ochotné lidi. Děkuji
Pro upřesnění: Výrobci udávají max. povolený průměr kotouče u hřídelí. Zajímá mě, čím je ten max. průměr kotouče ovlivněný. Děkuji
Dřevoobráběcí stroje mě živí, ale Váš dotaz nějak nepobírám. K čemu se chcete dostat? Třistapadesátka není nijak velký kotouč, standardně má 30mm díru. Většina pil má 30mm hřídel, takže nevidím nijaký rozpor, tím méně v bezpečnosti. Z hlediska bezpečnosti je velmi podstatné, aby nedošlo k překročení maximálních povolených otáček daného nástroje. Někdy se zohledňuje ještě průměr přírub, ale pokud vím, na to žádná norma neexistuje, takže třeba u CNC strojů běžně upínám 350mm kotouč na hřídel mezi kroužky.
BTW - To sys : nebylo by vhodné přesunout dotaz z drbárny do Kutilství?
Tím myslím to že např. nemůžu narvat 700mm kotouč na hřídel o délce 200mm s 150mm řemenicí. Nebo se mýlím?
Ono to jde i prakticky - sedmistovky se vyrábí s 30mm středovou dírou. Taky proč by to měl být nějaký problém? A řemenice 150mm - proč ne? Ale je potřeba uvažovat o podstatně nižších otáčkách - většinou jsou tyto kotouče konstruovány na +- 1500 ot/min, takže se nabízí použít čtyřpólový motor , který má 1480 ot/min, se stejnou řemenicí 150 mm. Jen by bylo jistě záhodno použít více řemenů.
Pánové, odborník rozhodně nejsem, ba naopak, toto téma je mi celkem cizí, ale taky jsem už něco přečetl, takže nejde jen o to, zda se mi vejde do otvoru to a tam zas tamto a taky nejde jen o otáčky (ty jsou samozřejmě jednou z nejdůležitějších veličin správného a bezpečného používání pily). Existují síly působící na hřídel a ložiska a hlavní roli v tom má kroutící moment. Rozhodně Vám velice děkuji za ochotu, ale to co jste mi odpověděli, si prosím Vás nechte radši pro sebe, než to někoho napadne udělat. I když to už je asi bohužel pozdě. Ještě jednou děkuji za Váš čas.
Tak teď už tomu fakt nerozumím. Položíte dotaz - velmi nejasný, když Vám na něj odpovíme, tak se nase*ete. Samozřejmě, můžeme si své rady nechat pro sebe - jenže to je trošku proti smyslu poradny, ne?
Jinak vše, co jsem napsal, klidně napíšu znovu a podepíšu se pod to. Jak už jsem psal, o dřevoobráběcích strojích ledacos vím, servisuji je, takže - což Vás možná překvapí - o silách působících na pilové kotouče a potažmo hřídele, ložiska a řemenice taky . Bezpečnost práce na dřevoobráběcích strojích školím - takže Vám můžu sdělit, že u 350mm pily rozhodně není problém tam, kde ho hledáte - rozhodně ne v ,,kroutícím momentu´´. Takže bavíme-li se o továrně vyráběném stroji, nebo alespoň o stroji osazeném tovární hřídelí viz:
je daleko větším nebezpečím absence rozvěracího klínu, krytů a podobných bezpečnostních prvků, případně neznalost základních bezpečnostních pravidel při práci na pilách.
Jestli to vyznělo jako, že jsem se nas*al, tak to jste špatně pochopil. Slušně jsem poděkoval za ochotu a Váš čas strávený při odpovědi. Co je nejasného na mém dotazu?Odkaz na který mě směřujete, Vám odpovídá sám za sebe, koukněte se na povolený maximální průměr kotouče. Koukněte třeba na HOP 200, HOP 400 atd. Vše je dáno výrobcem a průměry se liší. Ale ptám se proč, proč je na HOP 200 povolený maximální průměr kotouče 200mm a na HOP 400, 400mm kotouč? viz. obrázek. Už je Vám jasný můj dotaz? A jestli by jste se podepsal pod to, že není problém osadit 200mm dlouhou hřídel, tudíž HOP 200, 700mm kotoučem s dodržením bezpečnostních předpisů a zásad...smekám. A pokud se budeme bavit o kroutícím momentu, tak nezávisí jen na průměru kotouče, ale především na síle motoru,otáčkách,průměru hřídele, velikosti řemenice atd. Nechci být neslušný, jen mě zaráží, to co mi tu píšete.
Protože díra v pile pro kotouč. Průměr hřídele s tím nesouvisí. Zjednodušeně do 210mm díry se ti vejde jen 200 mm kotouč, proto tam je max. kotouč 200mm. Že je na tý pile hřídel xx je vedlejší, i kdyby tam hřídel byla yy tak stejně bude max. kotouč 200mm.
Správné odpovědi jsi dostal, pokud jsi je nepochopil tak se od pily drž dál...
Prosim?Jaká díra v pile pro kotouč?Tím myslíte jako otvor pro pilový kotouč v desce stolu? To nemůžete myslet vážně...
Budete se divit ale ano. "Díra ve stolu" udává (omezuje) jaký největší kotouč se do pily vejde a na takový kotouč se dimenzuje vše ostatní, tj. hřídel, řemenice (převod) i motor. samotný rozměr hřídele je vedlejší. Proto je ne jedný hřídeli jednou max. kotouč 200 a podruhý na stejný hřídeli 400...
Jenže pořád to řešíte ze špatného konce. A´t tak, či tak, rozhodující pro výběr nástroje je stroj, na který hodláte daný nástroj osadit. Každý stroj je certifikován, musí splňovat řadu kriterií, ovšem také má řadu limitů, které je nutné respektovat pro bezpečnou práci. Jedním z nich je i max. přípustný průměr kotouče. Na ten je daný stroj konstruován a je irelevantní patlat se v kroutícím momentu, délce hřídele (BTW - pro Vaše info - třeba stroj pro 400mm kotouč má hřídel délky okolo 200mm - konstrukci pilové jednotky vidíte třeba zde
nebo řešit jakési kroutící momenty a síly působící na kotouč.
Prostě je dán limit průměru, otáček a nástroj musí být v nepoškozeném stavu - tzn mj i dynamicky vyvážený.
To, že řešíte tabulky u hřídelí HOP je fajn, ale stále se jedná jen o jednu sestavu z celé pily. Pila je však stroj, který musí celou svou konstrukcí (podstavec, stoly, mechanika, kryty, pravítka atd atd ) odpovídat danému nástroji . Samozřejmě - pokud si hodláte něco zbastlit - proč ne, nemůžu ani nechci Vám v tom bránit. Ale troufám si říct, že z kontextu Vašich příspěvků vyplývá, že by asi bylo nejlepší poohlédnout se po nějakém hotovém stroji - byť třeba bazarovém.
Pane, opravdu si vážím toho, že se mi snažíte odpověděť, ale mluvíte uplně zcestně. Přece stroj jako takový (rám, krytka, podstavec, pravítka) o čem vy mluvíte, mi neurčuje PŘÍPUSTNOU VELIKOST KOTOUČE NA HŘÍDELI. Samozřejmě, že velikost kotouče je tím vším ovlivněna (síla motoru, prostor pod deskou stolu, krytka na kotouč), ale na to jsem se přece neptal. Vždyť na to by se ani nějak ptát nedalo.
A mimochodem, v tom Vašem odkazu na formátovací pilu není nikde uvedeno, jakou je osazena hřídelí. A takový stroj určitě není osazen sériovou (prodejnou někde v obchodě) hřídělí. Troufám si říci, že bude specielně navržena na daný stroj. Jelikož neznáme parametry hřídele, je opět uplně zcestné na něco takového poukazovat.
Ta velikost kotouče bude spíš ovlivněna počtem drážek - počtem řemenů - velikostí přenášené síly. S jedním řemenem prostě 700 kotouč při 1500 otáčkách neutáhneš, žádná jiná věda v tom není
Ávé, konečně nějaký rozumný názor. Samozřejmě 700mm kotouč na tak malé hřídeli je přeháňka, to byl jen příklad. Myslíte, že je to dané jen tím? Velikostí a počtem řemenic na hřídeli? Jasné mi to je, že tím se mění otáčky a tudíž i obvodová rychlost kotouče a i přenášená síla , ale proč jsou tedy různé délky těch hřídělí?Na HOP 200 je 200mm dlouhá na HOP 300 je 300mm dlouhá atd. ...
No - jenže ten, koho nazýváte vtipálkem je pravdě mnohem blíže, než tzv rozumný názor. V praxi totiž - jak už jsem psal - výrobci záměrně mechanicky omezují max průměr kotouče - nejčastěji krajní polohou rozvěracího klínu, ale i to pilové ústí (ona díra ve stole ) je dimenzované na jmenovitý průměr kotouče, je nesmysl to dělat větší, protože to jednak oslabuje tuhost stolu a jednak snižuje kvalitu řezu. Proto se třeba při řezání dýhových hran tyto pásky řežou přes podkladní sololit, aby to nebylo orvaný. Samozřejmě, celá konstrukce pilové jednotky, rozměr odsávacího koše - to vše je dimenzováno na jmenovitý průměr pily. Počet řemenů je o ničem nevypovídající - jen pro příklad - některé pily pro 300mm kotouč používají tři klíňáky, zatímco formátovací pily pro 550 mm kotouč mají jediný Micro V - to mj i proto, že mají stuňovité řemenice pro změnu otáček hřídele. Jak už tu několikrát padlo, průměr 30mm je standardem pro upínání nástrojů, takže většina pilových kotoučů nehledíc na jejich průměr má 30mm středovou díru. Zejména proto, že ty Vámi zmiňované síly na hřídel jsou v případě vyváženého nástroje vcelku zanedbatelné.
Co se týče té hřídele z mého linku - není to nic speciálního ani drahého - prostě soustružený kus železa délky okolo oněch 200mm, na jedné straně je drážka pro řemenici, ne druhé drážka pro přírubu a závit pro matici. Rozebraný jsem to měl x-krát, protože těchto pil jsou v republice stovky a ložiska se holt občas mění...
A tady jsme u toho, proč třeba profi hřídel je kraťoučká , ale HOP pro 600mm kotouč je skoro kumš unést. Opět to souvisí s tím, co už jsem napsal - nejen já, ale i kolegové. U profi stroje, který je konstruován jako celek, je úplně jiná tuhost agregátů, než u strojů, pro které byly určeny hřídele HOP. Ty jsou víceméně reliktem minulosti, kdy kutilské pily byly prakticky nedostupné, takže se to dělalo tak, že v hospodě byl osloven Franta z traktorky, aby za metr piv vzal 4 lešeňové trubky, svařil z toho cosi, na co se hodila šalovací překližka jako stůl a pod tuto kozu se chytila hřídel HOP a motor z bývalýho větráku na chlívu. Tato sestava měla, samozřejmě, ,, nepatrně´´ odlišnou tuhost než fabrický stroj, navíc s vyvažováním kotoučů si nikdo taky moc hlavu nelámal, takže proto bylo docela nutností použít i podstatně delší hřídel, která by ony síly nějakým způsobem roznesla do konstrukce onoho trhače rukou.
Tím nechci nijak hanět hřídele HOP - byly a jsou standardem pro kutily. Jenže Vy jste stále neodtajnil, co vlastně hodláte řešit, jestli chcete dělat pilu na řezání polínek na zimu, nebo něco, na čem se bude dát řezat lamino. On je mezi tím dosti značný rozdíl. ,,
Pokud chcete to první - tedy ,,krajsek´´ na polínka, tak vězte, že fakt je skoro nejlepší podívat se po bazarech - koneckonců i já občas narazím na zákazníka, který se chce starého stroje zbavit za směšnou cenu - loni jsem třeba jednomu známému dohodil celolitinovou srovnávačku s dvoumetrovým stolem z první republiky za 10.000 Kč a pilu za stejnou cenu. Pravda - není to každý den, ale jsou i takové příležitosti.
Pokud uvažujete o něčem, na čem by se mělo dát formátovat - tak to zcela jistě neřešte jednotlivé komponenty, ale kupte celý stroj. S Vaší úrovní znalostí dřevoobráběcích strojů by pokus o konstrukci něčeho takového byl pokusem o ublížení na zdraví . To nemyslím jako pokus o urážku, ale věřte, že vím o čem mluvím.
Pane, snažíte se mi jen dokázat, že o něčem něco víte, ale jste mimo téma. Pan pcmani pochopil oč mi jde a snad jako jediný ze sebe nedělá chytráka. Vaše rada by mi pomohla, kdybych se ptal "Dostanu tuto hřídel na tuto pilu?" Ano, pak Vaše vysoké znalosti by mi naznačili, že sem uplnej blbec, jelikož si nedokážu změřit prostor pod stolem, díru ve stole, rozteč děr na upnutí atd. ...Jenže na to jsem se přece vůbec neptal. A to že na té pile není specielně vyrobená hřídel, je opět názor do dubu, jelikož je to dělaná hřídel na míru toho mechanismu a pily, tudíž je specielně navržena. A jestli vy jste servisní technik dřevoobráběcích strojů a školitel bezpečnosti a tvrdíte mi co mi tvrdíte...opět smekám. Nechci Vás samozřejmě urážet, jelikož Vás vůbec neznám, tak to prosím neberte. Jsem jen udiven.
Ale prdlajs - servisák, který by se chtěl vytahovat znalostmi o kotoučové pile by byl směšný asi tak, jako kuchař chlubící se tím, že umí uvařit krupičnou kaši. Kotoučová pila je totiž jeden z nejjednodušších strojů, které v truhlárnách najdete, není třeba z toho dělat kosmické inženýrství.
Myslím, že Váš původní dotaz týkající se vztahu ,,typ hřídele vs max průměr kotouče´´ již byl dostatečně zodpovězen z více stran - myslím, že pro orientaci stačí údaj, že dnes prakticky jediný výrobce univerzálních hřídelí HOP udává tento průměr rovnou v označení hřídele - tedy HOP 200 až HOP 700. Občas se na netu ještě vyskytují bazarové hřídele Liliput - ale ty mají dost netypický průměr 25mm a byly určeny pro malé kotouče - max 200mm. Navíc už spousty let jsou vyráběny kompletní pohony pil - prostě motor, který má integrované příruby a tak vlastně neřešíte hřídel, řemeny a jejich napínání a podobné záležitost. Má to jedinou nevýhodu - poněkud to snižuje prořez, samostatný hřídel má přeci jen menší vnější průměr. Ale je to řešení již leta používané ve zkracovacích pilách, mnohé stolní pily to používají také, samozřejmě je toto řešení používáno třeba v olepovačkách, oknařských linkách a pod. Vypadá to takto
ale samozřejmě to má spousty variant co se týče velikosti, výkonu otáček, pravý/levý chod atd.
Jinak netuším, kam svým dotazem mířite, jelikož jste dosud neodtajnil asi to nejpodstatnější - co hodláte řezat, jaký typ řezu (podélný / příčný) a jaký prořez požadujete. To jsou klíčové údaje, na základě kterých se dá pak vytipovat příslušný stroj, nebo případně řešit jeho konstrukci v kutilských podmínkách. Návody i plány ve zlatých časech českých kutilů vycházely celkem pravidelně v Udělej si sám, i na netu je toho hafo...
Jenže mi přijde, že vůbec nechápete na co jsem se ptal. Pochopil to jediný pcmani. Vůbec mi nejde o stroj jako takový, vůbec nezáleží na tom, na co to hodlám mít ani co s tím budu řezat, to už je věc další. Zájimalo mě (asi už po stopadesáté), jaký vztah má PRŮMĚR KOTOUČE K HŘÍDELI. Ne k pile, ne k motoru, ne k rámu, ne k tomu co budu řezat, ani ne k tomu jak to budu řezat. Další problematiky jako síla motoru, uložení motoru, řemen, napínání řemene, řemenice, osová vzdálenost řemenic, mechanika zdvihu a sklonu atd. atd. je v dalším řešení. Otázka zněla uplně jasně, jenže na to jste odpověď neznal, tak jste to obcházel tím, co znáte, jenže bezpředmětně. A ktěm pohonům pil, jakožto uchycení kotouče přímo na rotoru motoru, je problematika jiná. Když přetížíte hřídel a zdeformuje se ( na zkrut, či zlom), lze vyměnit hřídel samotnou, zatímco u motoru s přímím nasazením kotouče je to problém mnohem větší a dražší. Ale jak jste řek, odpadá řešení hřídele a řemenic, což dává varialibitu použití. A pokud se bavíme o menším prořezu, tak ten neni výrazně menší (pokud nebudete řezat s 150mm kotoučem, i když ten asi na motor s tělem průměru cca 150mm dávat nebudete ), jelikož správná velikost příruby činí minimálně 1/3 průměru kotouče. Samozřejmě pokud řešíte každý milimetr prořezu navíc, je to důležitý faktor. Ale to už jsem zabrouzdal do jiných vod.
Nedělám servisáka, truhlařím, u pily a podobných strojů stojím už přes třicet let. Viděl jsem věci neuvěřitelný a nepochopitelný, ale v životě jsem neviděl přetíženou, nebo zdeformovanou hřídel. Vysypaný ložiska jo, vyhřátej kotouč, že se musel vyhodit, pilu po přeříznutí ocelovýho šroubu, všechny plátky kdesi.
Vcelku by mě zajímalo, kde se píše o velikosti příruby, že má být jedna třetina. Z toho logicky vychází maximální prořez méně než jedna třetina.
Šedivá je jakási teorie, zelený je strom života.
Stačí přečíst pár bakalářských prací a studíí a zjistíte věci, o kterých se Vám asi ani nezdálo. Teorie je šedivá podle Vás, ona taková matematika a fyzika, či znalost dřevin a technolgických postupů, to je věc. Ono nasadit nějaký kotouč na nějakou hřídel na nějaké pile s nějakýma otáčkama s nějakou silou a řezat nějaké dřevo s nějakým posuvem umí opravdu každý. Jenže pak se neni čemu divit, když to dopadne např. s rozlítnutým kotoučem nebo uřízlýma prstama či zlomenýma žebrama od kickbacku. No řekl bych, že jsme se dostali do končin uplně jiných, tudíž uzavírám konverzaci (podruhé) a všem děkuji za jejich "zajímavé" poznatky a odpovědi, některé byli opravdu velice "poučné". A nezlobte se na mě, jsem holt asi trochu náročnější. Nashledanou
Spíš tomu rozumíš jak koza petrželi a děláš chytrýho na základě informací který nedokážeš vyhodnotit.
Mmch. mám vystudovaný obor strojírenská technologie, s návrhem hřídele včetně výpočtu nemám problém... To jen ty hledáš problém tam kde není.
Hmm, takže si odpovídáte sám tím, že jste šlohnul Tauferovu bakalářku... Chápu, že slušnost Vám moc neříká, ale předpokládám, že i ,,mladá a progresivní ´´ generace musí ctít copyright a když už něco kopíruju na net, tak musím uvést zdroj. že...
Se proberte. Chtělo by to trochu vzdělání, než něco vypustíte z úst. Hle, to je překvapení :
Studenti jsou dle čl. 18a Studijního a zkušebního řádu UK (dále jen "SZŘ UK") a dle čl. 6a Rigorózního řádu UK (dále jen "RŘ UK"), platných od akademického roku 2005/2006, povinni od 1. ledna 2006 odevzdávat závěrečné práce k obhajobě též v elektronické podobě a jednotlivé fakulty jsou povinny tyto elektronické podoby prací uchovávat za účelem jejich zveřejnění. Podrobnosti o zpřístupnění prací v elektronické podobě se stanoví Opatřením rektora č. 6/2010. Uchovávání a zveřejňování elektronické podoby prací odevzdaných k obhajobě do 31. prosince 2005 nebylo povinné.
Povinnost zveřejňování závěrečných prací vyplývá z § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, v platném znění:
"§ 47b
Zveřejňování závěrečných prací
(1) Vysoká škola nevýdělečně zveřejňuje disertační, diplomové, bakalářské a rigorózní práce, u kterých proběhla obhajoba, včetně posudků oponentů a výsledku obhajoby prostřednictvím databáze kvalifikačních prací, kterou spravuje. Způsob zveřejnění stanoví vnitřní předpis vysoké školy.
(2) Disertační, diplomové, bakalářské a rigorózní práce odevzdané uchazečem k obhajobě musí být též nejméně pět pracovních dnů před konáním obhajoby zveřejněny k nahlížení veřejnosti v místě určeném vnitřním předpisem vysoké školy nebo není-li tak určeno, v místě pracoviště vysoké školy, kde se má konat obhajoba práce. Každý si může ze zveřejněné práce pořizovat na své náklady výpisy, opisy nebo rozmnoženiny.
(3) Platí, že odevzdáním práce autor souhlasí se zveřejněním své práce podle tohoto zákona, bez ohledu na výsledek obhajoby."
Doposud bylo zveřejňování prací na UK řešeno prostřednictvím tzv. věcné databáze kvalifikačních prací, tj. zpravidla v knihovně fakulty. Toto řešení však již dále není možné považovat za postačující.
Než začneš mlít o probrání, tak si uvědom, že jsi necitoval zdroj. Zveřejnění práce ano, ale nedílnou součástí je citace zdroje. Bez citace jsi to prostě šlohnul.
Za několik desetiletí mám znalost technologických postupů i znalost dřevin více než dostatečnou. Ledasco se dá vyčíst, ale hlavně je potřeba přejít od teorie k praxi. Tu žádná bakalářka nenahradí. Pilový kotouč se nasazuje nejen na pilu, ale třeba i na spodní frézu, příruby menší a otáčky větší. Celý generace truhlářů s tím nemají problém a asi málokdo četl nějakou bakalářku, že?
Kařdej truhlář si při výměně nástroje zkontroluje otáčky, to je prostě automatika. A třeba si i klepne do kotouče, jestli zní.
Ovšem život mě naučil, že úplná pohroma jsou amatéři, kteří jdou na věc vědecky. Pak zapomenou na základní věci, třeba utáhnout kudlu v hoblovačce. Jen náhodou to tenkrát neskončilo průserem. Kudla letící přes dílnu by dokázala napáchat velkou škodu, takhle to odnesl jen strom před dílnou, kam se zasekla.
Takže opět jsme u šedivé teorie a zeleného stromu života...
Uznávám, že opravdu bude lepší tuhle debatu ukončit, neb to nemá konce.
To je jako debaty o politice, ty taky nemají konce.
Máte tam nějakou chybu v Matrixu
Pokud by skutečně platilo, to co skálopevně tvrdíte o průměru příruby, tak by pro pilu 550mm musela mít příruba 183 mm, takže i kdybychom zanedbali tloušťku stolu, tak by prořez této pily byl 183mm a to by ještě příruba drhla o řezaný materiál. Jenže - světe div se - soudruzi z itálie překročili plán a protože jim to myslí politicky dokážou proříznout 200mm, a to zdaleka nedojíždí příruba k materiálu. Viz:
Takže na Vámi zmíněnou pilu 600 mm průměr si dáte příruby 200 mm? To by byly slušný talíře, což? On ten vzoreček pro výpočet průměru příruby byl úplně jinak - ale dnes jej už stejně nikdo moc neřeší, protože se používají úplně jiné kotouče, než byly před lety nejobvyklejší plechové HSS - tedy s anivibrační a antihlukovou úpravou.
Podobně pozoruhodná je myšlenka ,,zohnutí / zlomení hřídele´´ . Jak už jsem napsal, ložisek jsem na pilách vyměnil stovky. To je pochopitelné, prosté opotřebení. Ale zlomit hřídel 30mm průměr - to by to asi musel přejet tank, zejména když se namáhání na hřídel přenáší přes 2-3mm silný plech kotouče...
A k Vašemu dotazu ohledně hřídele Liliput - na co jsem jako měl přijít? Měl jsem ji v dílně ještě loni, někdy o prázdninách jsem ji dal známému, který si bastlil stolní pilu. na montáže. Vypadalo to takhle
a dělali to za socíku v České Třebové - nějaký DPMP , nebo něco takového.
A že vy děláte bezpečnostního technika? Jste dělal asi rekvalifikaci na pracáku ne? Sám jste mi poslal odkaz kde je pila s 550mm kotoučem a max. prořez je 200mm, takže jaká pak chyba v matrixu? Rozdíl 17 mm od toho co jste vypočítal vy. Mimochodem tloušťka stolu není důležitá, jelikož hřídel dojíždí ke krytu kolem kotouče, který je tlustý několik mm. A nepsal jsem nic o zlomemí hřídele ale o deformačních silách. Proberte se a přestaňte mě přesvědčovat o vašich znalostech. A to že jste vyměnil nespočet ložisek ( pro zručného člověka možnost si sám udělat doma) z Vás dělá odborníka? Mluvíte celkem zcestně pane. A s tím Liliputem jsem myslel to, kde jste vzal max. průměr kotouče, kterým byly osazovány?
Všechno souvisí se vším jak se někdo vyjádřil výše. Jen na to jdete z opačného konce.
Větší kotouč z důvodu celkové stability stroje potřebuje větší rám. Větší rám umožňuje použít potřebuje větší HOP.Větší HOP je těžší,takže má lepší dynamické vyvážení
A jsme zas tam, kde být nemáme. Šlo prostě jen o to, zda se dá zjistit, jak VELKÝM KOTOUČEM mohu osadit určitou HŘÍDEL a čím je to dáno. Zda-li je na to nějaké technologické a tabulkové omezení nebo si můžu dát na jakoukoliv hřídel jakýkoliv kotouč. Bohužel se stalo, že jste byli tak ochotni a chtěli odpověděď s takovou vervou, že odpovídáte uplně mimo téma. Vůbec nejde o to jestli se mi vejde kotouč do pily, jestli mám pevný a robustní rám, to je už záležitost konstrukční a na to opravdu nepotřebuji poradit, jelikož sám vím nejlíp, jaký rám mám, jaký stůl mám, jaký otvor ve stole mám, jakou mechaniku pro naklápění a zdvih mám. A jestli je na hřídeli taková či oná řemenice (jelikož se to dá vše ovlivnit otáčkama motoru a řemenicí na něm), je celkem taky jedno (ne však uplně). Když neznáte odpověď, tak radši nic nepiště. A rád bych toto téma uzavřel. Doufal jsem v to, že mi odpoví někdo, kdo o tom něco ví a ne nějací rádoby radílci co o tom ví kulový (nechci se Vás nějak dotknout, jen ty odpovědi jsou prostě zcestné). Svému řemeslu určitě rozumíte a víte co děláte. A nebo ne? Děkuji a nashledanou (jo a mimochodem, stačilo říct, že hřídele HOP jsou náhradním dílem pro sériově vyráběné pily, proto jsou jsou rozděleny do kategorií HOP 200, HOP 300, proto mají údaje pro maximální pilový kotouč, jelikož je to dáno motorem a řemenicí na té sériové vyráběné pile.)
Jsou pily, které mají hřídel krátkou, třeba ta v odkazu od promona. Na takovou pilu mužeš dát klidně 450, nebo 500 m pilu a normálně funguje.
Je to dáno třeba naklápěním hřídele. S dlouhou hřídelí by nešla naklápět, proto tam je krátká a ničemu to nevadí, i když tam je velký kotouč. Který je poháněn jedním drážkovaným řemenem.
Samozřejmě, klasický hřídele jsou něco trochu jinýho, ale jen o malinko. Záleží na celkový konstrukci stroje, nejen na hřídeli.
samozřejmě že to jedno není musí se vypočítat zatížení hřídele přikládám vám sem bakalářku která pojednává o návrhu výroby domácí okružní pily to co vy potřebujete se nachází v kapitole 3.4 bakalářka není moje, ale je získána z internetu tak snad autorovi nebude vadit moje zveřejnění zde na portále
Shrnutí pro Promon a statní: házet perly sviním...
Pro tazatele: běžná hřídel je v pohodě, není třeba se zatěžovat výpočtem jak velký kotouč je ještě OK.
Tak mi prosím udělejte výtah z celého článku, kde někomu něco radím a zveřejněte to zde. Děkuji
Tak přinejmenším je trošku podivné, že na jednu stranu žádáte radu, ovšem jen a pouze takovou, kterou chcete slyšet. Zcela nezávisle na tom, co a jak ve skutečnosti funguje.
Taky vyšší matematika asi nebude asi nejsilněší stránka - což? Když už vypustíte z klávesnice takovou pitominu, jako že příruba = 1/3 průměru kotouče, tak nejste schopen, nebo neumíte dopočítat takovou složitou věc, že kotouč o průměru 550mm by dle Vaší vlastní teorie byl opatřen přírubou o průměru 183,3mm - pozor - složitý výpočet 550/3= 183,33333. Takže i když Vás netrkne, že příruba o průměru skoro 20 cm je prostě pitomost, tak by podle Vaší teorie pila nemohla nikdy proříznout víc, než právě oněch 183 mm. A kupodivu - ona prořízne 200mm . Pro info - přírubu do materiálu nenarvete - i když - pokusy už učiněny byly, ale ne na klasické pile.
Ale tentokrát vyjímečně nesouhlasím s Jenykem - takoví teoretici nejsou pohromou. Pro nás, servisáky, jsou pravým požehnáním. Sice - jak vidno - komunikace s nimi není zrovna jednoduchá, ale na druhou stranu , považte, když dokáží udělat takovou estrádu s poměrně fádním pilovým kotoučem, dovedete si představit, jaké věci dokáží třeba tehdy, když mají přístup k CNC stroji? Tedy stroji, kde třeba jen vřeteno stojí víc jak 300 kKč? Díky nim máme práce nad hlavu, peníze se jen točí - ,,prostě samé pozitiva a životní jistoty´´ - parafrázujíc klasika.
A máte pravdu, SPLETL JSEM SE, za ty leta se to o něco změnilo, dnes už Pilana udává výztižnější a přesnější vzorec pro výpočet velikosti příruby a to 5x odmocnina průměru kotouče. Ani ten se však o tolik neliší.
Ona ta 1/3 je udávaná pro jakostní řezání pro odchylku kotouče v házivosti max. 0,02mm a pro tenké až ultra tenké kotouče. Moje chyba. Dostal jste mě.
No vidíte a tady zas od Pilany:
Pokyny pro správné používání pilových kotoučů SK Pro dosažení co nejlepších provozních vlastností kotoučů doporučujeme dodržovat několik následujících zásad: . stroj musí být v dobrém stavu a bez vibrací . příruby pro upínání pilových kotoučů musí mít stejný průměr přibližně 1/3 průměru kotouče . příruby musí být čisté a je nutné zkontrolovat jejich boční házivost na hřídeli stroje . zkontrolujte hřídel stroje, musí být dokonale rovná (viz. obr. 1) . břity musí být vždy včas naostřené s dodržením všech původních úhlů . nejvhodnější způsob přeostření (viz. obr. 2) . zvětšením upínacího otvoru o více než 20 mm (viz. obr. 3) pozbývá kotouč svých původních vlastností a muže dojít k nestabilitě . omezovač tloušťky třísky je nutné odbrušovat společně se slinutým karbidem a udržovat přesah v rozpětí (viz. obr. 4)
Budeš se divit, ale existují dokonce i příruby větší než 200mm. A obecný návod Pilany, jestli rozumíš česky tak slovo přibližně třetina neznamená to samé co přesně.
Si na tu tvojí pilu dej přírubu 350mm a už nevotravuj s pupínkama...
Nezlobte se na mě, ale musím to říct. Jste pěkný idiot, jelikož já nejsem ten kdo tvrdil, že příruba o velikosti 183 mm je naprostá blbost a hovadina. A jestli chcete rozebírat význam slov, tak už opravdu nevíte co argumentovat. A mimochodem ani nevím, že by jsme si nabídli tykaní. Teď bohužel lituji, že jsem vůbec na nějaký takovýhle portál zabrouzdal, jelikož jak tak koukám, nic inteligentního odsud nevzejde. Holt, co si neuděláš sám, nemáš. Sbohem
Kdo je tu idiot ať laskavě posoudí čtenáři sami. Mmch. správnou a plně dostačující odpověď jsi dostal hned v první odpovědi od Promona. PS: Tykan je co za zvíře?
Ty říkáš jste pitomci, po přečtení bakalářky tomu rozumim líp.
Shrnu to: nevěříš praktikům z oboru tak nemá smysl radit. Dosaď si do tvých nalezených vzorečků rozměry a materiál hřídele a spočítej si to sám. Pokud bys na ten tvůj 350 mm kotouč a běžnou hřídel cpal dejme tomu 100 kW motor, tak by výpočet měl smysl, ale to nebude tvůj případ
Pokud chceš kontrolní výpočet hřídele, tak sem dej výkres a materiál hřídele a nákres stroje - rozměry potřebné pro návrh. Ovšem zadarno to nebude, po tom co jsi předvedl...
jj, typická úloha na kroutící momenty z mechaniky. Průměr pily vychází z kroutícího momentu hřídele a tento kroutící moment vychází hlavně ze síly, kterou dokáží přenést řemeny. Takže klidně se vám může stát, že při použití příliš velkého kotouče nebudete mít na jeho hřídeli dostatečně velký moment. To se projeví tak, že se pila zakousne a řemeny budou prokluzovat. Ale může se stát i to, že se pila zakousne, řemeny nebudou prokluzovat a zastaví se motor.
Radím : jestli chcete aby vám pila dobře a dlouze sloužila, držte se průměrů kotoučů daných výrobcem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.