Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak může vzniknout požár elektroinstalace

Od: lukas654 odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, měl bych otázku pro odborníky jak může vzniknout požár elektroinstalace? či tedy spíše jak k něčemu takovéhu může dojít, protože když doma napč při výměně zásuvky spojíte omylem nulák s fází tak to schodí jistič, proč tedy k tomuto nedojde?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

K požáru nejčastěji dojde uvolněním vodičů ve spojích... Kde se zvětšuje přechodový odpor a spoj se silně ohřívá a začíná zpravidla propalovat podklad krabice, zásuvky atd... Proto se na hořlavé podklady musí vkládat nehořlavý materiál, obvykle lignát apod. To se zpravidla šidí, nemusí být tam, kde jsou přístroje určené na hořlavý materiál ( značka - písmeno F v trojúhelníku). Samotný vodič jako takový se při správném jištění nikdy nerozžhavý aby se vznítil...

hodnocení

2x

Na tomhle videu je docela pěkně vidět, co se vám např. v zásuvce či instalační krabici děje, když na přechodovém odporu vlivem protékajícího proudu dojde k přehřátí a zahoření:

rv*
hodnocení

1x

Žehlička má 2000 W. Pokud bude zásuvka, kam strkáte zástrčku od žehličky, vymačkaná, může být v nejhorším případě na ní přechodový odpor stejný, jako je odpor žehličky. Nejhorší případ proto, že při něm se bude zásuvka nejvíc hřát a to výkonem 500 W. A tolik tepla žádná zásuvka nepřežije ve zdraví. Proud bude nízký, takže jistič nevypadne.

hodnocení

1x

Jak může vzniknout požár elektroinstalace?

Doplním... jak se proti němu bránit? V současné době už pomocí obloukové ochrany, označované také AFDD; více o tomto způsobu ochrany, více přímo od jednoho z výrobců, a ještě aplikační příručka "Obloukové ochrany AFDD". Moc se o tom neví ani mezi odbornou veřejností; pokud pracujete v oboru a dosud nemáte přesné informace třeba o AFDD, můžete se zúčastnit odborných seminářů...Obloukové ochrany zamezí v drtivé většině požárům, vzniklým poruchou elektroinstalace...

doplněno 13.01.18 19:58:

Snad opravím první odkaz

doplněno 13.01.18 20:11:

A ještě Aplikační příručka

majsterjoe*

Už jsem se s tím na školení setkal, docela fajn věc, ale celou elektroinstalaci tak prodraží, že se to jen tak někomu nevyplatí. Ale je to dobrá věc do budoucna, a někde do hořlavých sklepů, půd a podobně asi k nezaplacení

že se to jen tak někomu nevyplatí ano, nevyplatí do doby požáru od elektroinstalace, třeba v ložnici nebo v dětském pokoji...stejně se "nevyplatí" používat chrániče...a mohli bychom pokračovat, třeba bezpečnostní zámek vchodových dveří, ...

fik

Celkem mě to zaujalo,máme dřevěné stropy a podkroví..hodně hořlavých materiálů,elektřinu jsem dělal poctivě,ale stejně jistota je jistota. Mám zapojený proudový chránič před rozvaděčem,funguje na všechno,šla by tato ochrana dodatečně přidat na třífázový proudový chránič?..že by to tím pádem taky fungovalo na celou eletroinstalaci?

hodnocení

0x

Prehriatím vodiča sa chytí izolácia začne horieť a od toho sa chytnú ostatné veci.Prehriatie je väčšinou zlým kontaktom.Niekedy aj pri skrate to poriadne buchne vyhodí to istič, ale vyšľahne plameň a chytnú sa veci okolo.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím, já bych se zdovolením chytnul tady tématu a zeptal se odborníků- odděláváte taky doma rychlovarnou konvici z podstavce? Já bych bez toho ani neusnul a nebo neodešel z baráku. Mám strach že můžu vyhořet.

rv*
Ne a nabíječky nechávám v zásuvkách, tv, pc a ostatní spotřebiče taky netahám ze zásuvek.
instalater*

rv - počítač taky nevypínám , ale u té konvice je ,, studený spoj" s kterým se stále manipuluje ( u mne asi 6x za den) kontakty se můžou oddálit a bojím se aby tam nenastalo jiskření a zahoření.

Pokud není konvice zapnutá, tak nic jiskřit nemůže, a myslím, že většina kovic má signalizaci zapnutí. Ze zásuvky nevytahujeme, není dle mého názoru důvod.

majsterjoe*

U konvic jsou ještě tepelné pojistky, které odpojí přívod v případě, že spínač je KO.

Jinak zkrat a požár může vzniknout v jakémkoliv spotřebiči, včetně televize, kterou málokdo v dnešní době vypíná ze zásuvky.

My rychlovarnou konvici "vypínáme"ze zásuvky, už dlouhé roky; stalo su nám už taky, že konvice nevypla (a to se voda vařila několik desítek sekund), než jsme ji vypnuli ručně...šla do sběrného dvora...jiné spotřebiče zůstavají zapnuté, jedině v případě delší nepřítomnosti vypínáme...

doplněno 14.01.18 17:24:

Zprávy hasičů - konvice, nebo tady. ...Taky si říkáte "nám se to přece nemůže stát"...?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]