Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce a spoluvlastnictví

Od: peta* odpovědí: 18 změna:

Pěkný den všem. Jsem majitelem(dědictví) poloviny malého rekreačního objektu (menší domek) .Ja mám polovinu zrekonstruovanou a obyvatelnou . Sousedi již před několika roky odstěhování a jejich polovina hodně chátrá neobyvatelná a v exekuci. Domek je kolem ,,obklíčen,, cizími pozemky (sousedy) a jediná příjezdová cesta k nemovitosti patřila sousedovi ,který se jí rozhodl prodat . Koupil jsem jí sám ,sousedi v exekuci neměli zájem. Ted dochází k samotné exekuci a já mám samozřejmě zájem druhou polovinu koupit . Ted k dotazu ,když by mě nějaký spekulant v exekuci přeplatil ,mám nějakou možnost se jako bránit ,když legálně se nedá jinak než již přes můj pozemek se k nemovitosti dostat? Nebo musím vstup umožnit? Snad jsem to napsal trochu srozumitelně.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Velmi srozumitelné vysvětlení zde:

K problematice práva nezbytné cesty epravo.cz/...

an*
hodnocení

3x

Cestu zpřístupnit novému majiteli určitě nemusíte, to je jen na Vaší dobré vůli.

Od 1.1. 2018 znovu platí předkupní právo pro spolumajitele nemovitosti, zabavená polovina tedy musí být napřed nabídnuta k odkoupení Vám.

Když se Vám cena bude zdát vysoká a nekoupíte, půjde do dražby a tam u nabídky musí být i posudek znalce. Ten napíše i co všechno k dražené nemovitosti patří. Přístupová cesta to tedy nebude.Předpokládám, že každý, než začne nemovitost dražit si ji prohlédne a zjistí co vlastně kupuje. A o půlku nemovitosti bez přístupové cesty velký zájem nebude.

jenda2*

Cestu k objektu musíte zpřístupnit. Stejně jako umožnit sousedovi opravit jeho fasádu z vašeho pozemku, nechat sklidit plody z větví jeho stromu, které přesahují na váš pozemek atd., atd. To je věcí stavebního úřadu. Měl jsem podobný problém, kdy společnou přístupovou cestu město prodalo sousedovi. Tím porušilo zákon a na vlastní náklady muselo vybudovat novou přístupovou cestu. Cena odprodaného pozemku byla zhruba 3500 Kč. Cena vybudování nové cesty byla přes 160000 Kč na náklady města. Povolená stavba musí mít nějaký přístup. Vrtulníkem tam asi nikdo cestovat nebude !

Předkupní právo patří jen spolumajiteli. Pochopil jsem, že zde jde o dvě nemovitosti, které se navzájem podpírají, takže v katastru jsou vedené jako dvě stavby a nejsou žádní spolumajitelé.

Tu cestu sice může zatarasit, ale nový majitel by si nejspíš brzy soudně vymohl služebnost cesty, sice za náhradu, ale pochybuju, že se soud vyplatí.

peta*
hodnocení

Jde jen o jednu stavbu,obdelníkového tvaru oddělenou podélně.

peta*
hodnocení

Děkuji za váš čas , o předkupním právu vím.

lee*
Myslím, že se pletete. Majitel má tzv. právo nezbytné cesty. Tedy pokud se nemůže ze svého pozemku dostat na veřejnou cestu může toto požadovat po sousedovi s tím, že je povinen uhradit nezbytné náklady (např. Posunutí části plotu atp.). Tuším, že to bylo upraveno novelou OZ v roce 2015

hodnocení

0x

Pochopil jsem, že nejde o ideální polovinu, ale o reálnou polovinu, jakýsi dvojdomek. Pokud je to jediná příjezdová cesta, musíte pohyb uživatelů toho druhého pozemku na své cestě strpět. Možná je dokonce v katastru u té cesty napsané věcné břemeno nebo něco takového.

Zkuste kontaktovat exekutora, jestli by nepovolil přímý prodej, ale zas neznám exekuční řád, možná to ani nejde.

peta*
hodnocení

Je to ideální polovina.Věcné břemeno není,jsem jediným majitelem přístupové cesty.

Pokud je to ideální polovina - tj. spolumajitelství jednoho objektu, tak má pravdu přeřečník, že to musí nabídnout nejprve vám. Ale nechápu, jak to máte rozdělené - moje polovina a jeho polovina. To není moc typické pro ideální spoluvlastníky.

doplněno 12.01.18 23:39:

Možná máte nějakou smlouvu o užívání těch polovin, ale de iure vlastníte polovinu jeho zbořeniny a on polovinu vaší opravené části.

lee*
Pokud máte ideální polovinu, tak nelze tvrdit, že Vy jste si své zrekonstruoval. Ideální polovina je polovina všeho, každého kousku z nemovitostí, není nikde určeno, že horní patro je Vaše a dolní patro jeho.

peta*
hodnocení

Všem vám děkuji za diskuzi a pokud chcete nějaké doplnující info ,tak se ptejte.

peta*
hodnocení

Už nikdo nic?

Jste si jist vlastnictvím opravené poloviny a exekucí zanedbané? Pokud jste vlastníkem ideální poloviny, tak jste oba spoluvlastníky celého objektu bez rozlišení co je čí.

peta*
hodnocení

Ano ,tak to bude . Domluva a rozdělení bylo před mnoha desítkama let jen slovní. Původní majitel prodával tuto nemovitost jako dvě poloviny . Jde mi o tu přístupovou cestu. Jestli jí bez mého souhlasu může někdo používat? A jestli má nárok po té cestě k druhé polovině přístup?

an*

Jestliže není v katastru nemovitostí zapsáno věcné břemeno užívání, tak na Váš pozemek - v tomto případě cestu - bez Vašeho svolení nikdo nesmí vstoupit. Ani majitel druhé poloviny chaty.

doplněno 13.01.18 08:54:

Samozřejmě, že soudně právo užívání vysoudil lze. Ale bez soudního rozhodnutí novému majiteli nemusí být přístup k nemovitosti umožněn. Pozemků a nemovitostí bez řádné přístupové cesty se nabízí na prodej dost a není o ně zájem.

Tak tohle je hodně zjednodušená odpověď a navíc nesprávná. Jak jsem pochopil, jedná se o jedinou možnou přístupovou cestu k nemovitosti, kterou nynější vlastník (-ci) po léta používal(i). Změnou vlastníka jakékoliv nemovitosti se práva vázaná k nemovitosti nemění. Za stejných podmínek, jako jezdil tazatel a spoluvlastník jeho domu po cestě, by nyní mohl jezdit nový spoluvlastník. Protože neexistuje jiná přístupová cesta, je neexistence věcného břemena podružná. Případné věcné břemeno by nový spoluvlastník vysoudil. Ale je to v každém případě nemilá komplikace, která většinu potenciálních kupců spolehlivě odradí.

doplněno 13.01.18 09:07:

No vida, my se nakonec shodneme. :-D Fyzicky bránit přístupu tazatel snad může. Pomineme-li další možné právní kroky urychlující zpřístupnění nemovitosti... A to jsme ještě nebyli na místě a nezkoumali charakter cesty :)

V každém případě se shodujeme na tom, že s danou komplikací se počet možných zájemců bude limitně blížit nule.

peta*
hodnocení

Děkuji všem za info , body jsem rozdělil :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]