Nejste přihlášen/a.
Chci kupovat dům z roku 1975..otázka zní..jak je to s životností železných trubek na vodu ,jedná se o pitnou vodu z vodovodního řádu...a co trubky pro topení z ocely nebo mědi...děkuji..
Je to samozřejmě velmi "individuální".
Kdysi jsem dělal projekt na jeden větší rodinný dům..a v něm byla a FUNGOVALA domácí vodárna z roku cca 1935..potrubí původní..a pokud si pamatuji, tak byla původní i tlaková nádoba.
Nicméně je velmi pravděpodobné, že studená a teplá voda bude na předělání tak "akorát zralá"..
U potrubí topení by předělání rozvodů nemusel být zdaleka tak nutné..opět znám rozvody z černých trubek staré mnoho desítek let..a není s nimi problém.
Já předělával starý dům kde byly trubky asi někdy z roku 1930,byly zakopaný pod podlahou jenom ve vlhké hlíně,bez nějakého obalení čímkoliv, slátaný to bylo co se kde sehnalo,část trubek byla už asi pozinkovaná?,některý byly jenom černý, ty v pozinku nebyly vůbec tknutý,ty černý byly na povrchu orezlý,ale jinak jim nic nebylo a věřím že podle stavu by tam vydržely dalších 50let! Na druhou stranu jsem taky zažil trubky od topení sežraný vápenou omítkou,nebo trubky v betonu kde 30let tlačil kamínek na trubku až tam vytlačil dírku. Za mě bych tedy doporučoval v případě rekonstrukce kompletní výměnu rozvodů.
Zdravím , dříve byly materiály daleko kvalitnější než dnes a co se týká vody záleží mimo jiné také na obsahu minerálů v ní. (jinak vám vydrží potrubí v Karlových varech a jinak v Jeseníkách) Také záleží na tom kde je potrubí uloženo . Dle mého poznání je nejhorší škvára v podlaze. Ale vše je jak říkal Martincakl velice individůální. Muselo by se to vidět.
Pokud máte barák na kšeft a nebo je vám 70 a nemáte dědice , tak se na to pokud to bude jen trochu dobré vykašlete. V opačném případě bych to vyměnil dokud je barák holý a můžete všude sekat. Jednou by vás to stejně čekalo a tak proč nemít klid na duši hned od začátku a zrovna si uděláte koupelnu i kuchyň tak jak budete vy chtít. ( mně se to kecá když to dělám )
Ptáte se jaký materiál - popravdě po všem sprominutím houno. PPR trubky na vodu - mikrotrhliny ( zvlášť když jsou vyrobeny v zimě) , měď - fitinky místama zeslabený i děravý, měď - trubky - bodová koroze, nerez- trubky- bodová koroze, pex-al- pex - zatím dobrý - ale málo zkušeností , železo - hanba mluvit. Pokud to budete předělávat a budou tam staré dobré ventily nebo šoupata myjava tak je nevyhazujte a snažte se je zrekonstruovat.
já bych radil rekonstrukci vody a odpadů udělat hned, protože by na ni tak jako tak časem došlo. Rozkopávat zabydlený byt nebo domek je hodně nefajnová práce.
Co se týká topení : zavolejte k němu někoho znalého, kdo je z oboru. Ten vám řakne více. Trubky totiž nemusí být v mědi. Výhoda mědi je snad jen ta, že se s ní lépe zachází a má hladší povrch. Pak možná (MOŽNÁ nikoliv jistě) vystačíte s menšími průměry. Ale pamatujte, že počítat průměry trubek v otopné soustavě není práce pro kutily. No a taky je myslím jasné, že cena měděného materiálu je násobně vyšší, než za železo.
Jak tu bylo psáno, je to individuální, ale radši vyměnit. Vzpomínám si, že jsem byla kdysi tak v roce 1975 na návštěvě u spolužačky v prvorepublikové vile a oni měli ještě původní ústřední topení! Jak jsem záviděla, protože my jsme tenkrát ještě měli kamna v každé místnosti. Ale taky jsem znala případ, kdy lidi museli měnit zkraje devadesátých let 15 roků staré topení, protože trubky bylo úplně děravé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.