Nejste přihlášen/a.
Dobrý den v "rozvodné skříni" ve stodole, kam je jedním kablem přiveden proud z domu jsou dva stykače - k čemu tam můžou být?
Ve stodole je funkční světlo + zásuvka na 230V. Je tam také zásuvka na 380V, ale tato nefunguje. V domě je sice elektřina v tarifu s HDO, ale nepředpokládám, že i ve stodole to bylo ovlivněno nočním proudem. Je ještě nějaká jiná možnost, proč by tam ty stykače byly? - z rozvodné skříně je ještě vyveden kabel, který je jen ustřižený - to mě napadlo, že tam měl být původně vpínač na spínání stykačů - po vypnutí by se zásuvka na 380V odpojila, po zapnutí připojila. To je tak jediné co mě napadlo že by mohlo být.
Asi nezbyde než zavolat eletrikáře, at to prokoukne
dva stykače, pokud jsou vzájemně propojeny by mohly být a změnu smeru oráčení 3f motoru přes tu zásuvku. Ustřižený kabel bych viděl na přepínač 2 0 1 uprostřed vypnuto, vpravo 1 směr ot. doprava, vlevo 2 směr doleva
Ty dva stykače jsou reverzace. Je to vidět nahoře na stykačích. Levé strany stykačů jsou zapojeny paralelně, na pravých vývodech stykačů jsou vidět prohozené dráty na 1. a 2. svorce levého a pravého stykače. Co z toho je přívod, a co vývod k zásuvce nepoznám. Na to stačí ale vadaska. Tam kde bude napětí při vypnutých(rozepnutých) stykačích, bude přívod.
Nicméně to primárně nemuselo sloužit k reverzaci běhu motorů u vlastního nářadí. Dřív se často stávalo, že každý to doma měl zapojeno jinak, a pak jste si půjčili něco od souseda, a nastal problém, točilo se to obráceně. A tak někteří šikulové měli doma napevno tohle udělátko. Někteří zase prodlužovák, na něm měli kus prkna, a na něm dvě zásuvky, každou zapojenou jinak, to bylo podle toho, jaký měl kdo možnosti, k čemu se kdo dostal.
Děkuji, ještě se zeptám z tohoto je možné že je tažena pak ještě i zásuvka na 230V a osvětlení? Protože pokud mi nefunguje zásuvka na 380, tak by měly být stykače rozpojené a nevézt tedy proud ne?
Ptám se ne že bych do toho chtěl vrtat, ale spíše s čím počítat.
že je to přepínání směru jsem zde již psal, ostatní doplnili možnosti další. Ale z toho chumlu se to poravdu nedá říci. Osobně se domnívám...domnívám...že ne, že to bude vyvedeno od jističů, které zde nejsou. Samozřejmě nelze vyloučit že vedení zásuvky a světla vedou rovněž přes tuo karbici, nicméně je to možné protože je tam více moodrých vodičů, ale zodpovědně to zjistí jen elektrikář na místě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.