Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupili jsme přízemní objekt. Zdi dle prvních "sond" jsou z 15cm cihly plné. z obou stran prkna. Jaký postup zateplení byste doporučili? sundat dřevo a zateplit jen z venku cca šestnáckou minerální vatou případně to samé udělat současně uvnitř a dát tam 5cm vaty. nebo dozdít a zesílit tak stěny? díky za rady. Bára
Pokud je zeď nosná, není třeba dozdívat. Vata nebo polystyren od 15cm a více - jinak tak nějak nemá smysl... resp. to málo, co dáte navíc, se vám vrátí velmi brzy.
Začnete ale izolaci od země - tj. odkopat a izolovat základy, zkontrolovat hydroizolaci, případně podříznout... záleží na stavu - no a pak teprve to zdivo a strop. Jestli nemáte novější okna (dvoj-trojsklo), začněte okny!
okna máte jaká, když je chcete přetěsnit?
A 20 vaty na půdu je "blbost" - teplo jde nahoru - chcete-li zateplovat, na půdě je minimum 30 ... pasivní domy mají více... Já mám 24 + 8 do kříže a kdybych stavěl znovu, dal bych víc.
Nejde tu o izolaci ve smyslu zateplení, jde o izolaci obecně - tj. v létě chladno, v zimě teplo. Střecha je to hlavní (tedy po oknech...)
S těmi fotkami možná bude potřeba vložit menší rozlišení...
A než začnete s izolací zdiva, určitě bude lepší zajistit základy, minimálně 60cm hluboko... nějakou drenážku. A jak jsem psal - nová okna - třeba v dekoru dřeva, nějaká líbivá..., ale jistě nová! Provizorní opravy a přetěsnění oken je vyhazování peněz!
Moje tchýně před 10ti léty neposlechla - a stále má kastlová okna, jen s novými nátěry za 30 tis ! No nadávám na tu investici pokaždé, když u nich na návštěvě mrznu. Hluk neskutečný (u vás asi nehrozí). Možná ale neprotopíte 50tis ročně jako ona...
Pokud nemůžete investovat více, začněte s projektantem "zelená úsporám".. pár fotek přes web, odhad částek jednotlivých rekonstrukcí... Tuším, že před zpracováním projektu k dotaci většinou u firem není žádný poplatek.
Báro, popis zateplení je třeba udělat až po přesném prozkoumání stavby. Co je to za stavbu, když má obvod jen 15 cm plné cihly? Je tam hydroizolace? Máte fotky domu.
Bez znalosti obektu, klidně můžu plácnou radu:
Stěny zateplit kvalitní vatou, síla asi 16-20cm, systém provětrávané fasády. Nikoliv kontaktní systém. Na půdu 26-40cm. Okna nerenovovat, ale nová trojskla.
Chcete zateplit, nebo jen naznačit zateplení?
Báro, po doplnění:
stěny počítáme těch 16 cm, více by se nevešlo pod přesah střechy.,,,,, a co prodloužit střechu, to es vyplatí, aby nepršelo na stěny.
Provětrávaní fasáda to může zateplit dobře.
Dobrý večer Milane,
je to bývalá rekreačka, takže v 80letech postaveny zdi a na to "jen" to dřevo, aby to byla chata v lese
hydroizolace to nemá, ale část, co je podsklepená je suchá, stejně jak podezdívka u zbytku. pod chatou je pískovec a je tu drobný sklon, takže se voda neusazuje. stěny počítáme těch 16 cm, více by se nevešlo pod přesah střechy. Průzkumové sondy jsme zatím dělali na více místech.
tož asi tak. s fotkou mě to nejde uložit
Dal bych ho zase na vnější stranu (pokud by šlo rozumně sundat). Jinak by se sundavat nemuselo a izolace by mohla být přes dřevo, tam problém není...
Dřevo nechat, zateplit minerální vatou a celé zakrýt sádrokartonem. Nesrovnatelně lepší, než zateplení z venku. Izolace zevnitř funguje každému, kdo to praktikoval, jen někdo pořád opakuje "jen zvenčí". Směšné. V tomto státě nikdy nebude nic fungovat jinak, protože kdekdo jen opakuje něco, co řekl jiný, aniž měl možnost to sám vyzkoušet. Mě tu funguje roky, neprzním barák zvenčí desítky cm nesmyslně tlustou stěnou a na vytopení domu o ploše 240 m2 spotřebuji plynovým kotlem 9,5 m3 plynu za 24 hod. včetně TUV.
Zateplují se zevnitř jen ochlazované stěny, vnitřní ne. A jak jsem již dříve uvedl, průmyslové mrazící boxy se zateplují 6 až 10 cm. A to jde o teploty -30°C atd.. Dál není co dodávat.
Jsem rám, že již nechcete nic dodávat, ale já Vám sděluji, že již několik mých přátel předělal vnitřní zateplení na venkovní. Neznám žádný odborný článek, který by prosazoval stejný názor jako Vy. Asi proto se většina domů zatepluje zvenku.
U Vás to funguje skvěle, blahopřeji Vám a všem to sdělujte.
Děkuji. Je zvláštní, že známý v USA pracoval ve stavební firmě a velice se podivovali, z jakého důvodu se v Evropě zatepluje zvenčí, což by tam nikdo neudělal. Jiný kraj, jiný mrav a vše funguje. Pokud mi to funguje, tak je to v pořádku. Těch článků na zateplení zevnitř je spousta tak netvrďte neco jiného. A navíc je to docela stará a známá věc. A že někdo prosazuje 20cm zvenčí izolace, když je to naprosto zbytečné a neskutečně předražené, je známá věc také. Proto se zatepluje zvenčí. Je to super pro stavební firmy a návratnost 20 let? Je to věc každého, ovšem tvrdit, že zateplení zvenčí je jediná správná věc už zavání dogmatem. Když to všicni tvrdí, je to pravda... Aplikace stříkané pěny na vnitřní zeď s následným zakrytím sádrokartonem je velice účínná vnitřní izolace, spotřeba energie k ohřátí vnitřního oběmu vzduchu je nesrovnatelně nižší. nemusí se cpát zbytečná energie do stěn a veškerá vzdušná vlhkost z vnějšu také vnějškem odejde. U venkovní izolace se vnitřní vlhkost jímá do zdí a musí se častěji větrat. To je nepopiratelný fakt !
Vaši přátelé něco udělali špatně a nechtějí to přiznat. To je asi nejpravděpodobnější. Jen tak mimochodem, instalace kondenzačního kotle a vnější izolace zase některým u mě v okolí sousedům nijak závratnou úsporu nepřineslo. Nějakých 200 m3 za rok. Asi udělali také něco špatně. Někde je zase chyba. Já ušetřil 1000 m3 za rok. Náklady za pusu. Vaše peníze, vaše věc.
Tak se mějte.
Asi takhle říká Vám něco akumulace? asi ne protože u vnitřního zateplení se teplo nikde nemá akumulovat-přestanete dodávat teplo a do půl dne tam máte neobyvatelné prostředí a musíte ihned dodávat další. U zdi dejme tomu 30cm porotherm zateplené třeba 15cm odjedu na týden pryč=nedodávám teplo,ale je tam i po návratu lse tam dá fungovat. Pokud to u Vás funguje jinak tak u Vás asi platí jiné přírodní zákony!
Doplnil bych diesela.Fyzikální zákony platí i v Americe,jen asi o 12 hodin později.Při topení v bytě je teplo šířeno sáláním,vedením a prouděním a akumuluje se v materiálu stěn.Ideální stavební materiál by měl maximálně absorbovat tepelnou energii.Aby se nám neztrácela do venkovního prostředí,uzavřeme ji málo vodivým materiálem zvenčí.Pak je teplo sáláním vyzářeno zpět dovnitř budovy.V USA je většina domů,jak jsem měl možnost sledovat na Twitteru,stavěna typem dřevostaveb.V jejich systémech se s akumulací tepla nepočítá,proto je tepelná izolace řešena uvnitž stěn,zakrytá zevnitř sádrokartonem a zvenčí dosti často provětrávanou fasádní krytinou.
JABRAKA
Pane Jendo
"Těch článků na zateplení zevnitř je spousta tak netvrďte neco jiného"
Musíte číst přesněji, já tvrdím odborný článek, nikoliv spousta článků. Vašich příspěvkú je taky mnoho, bohužel nikoliv odborných. Máte plné právo psát své názory a domněnky, plně je prosazovat. Ale s odborností to nemá co dočinění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.