Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chystám se lepit na strop přízemních nevytápěných prostor polystyrenové desky (10cm) kvůli zateplení podlahy v 1.podlaží. Na stropě je klasická omítka, štuk a vybíleno pravděpodobně vápnem. Čím bych měl desky lepit, případně jak podklad ošetřit, aby se neodlouply? Plastové kotvící kroužky nemůžu použít. Děkuji za odpověď.
jp, postup je jednoduchý. Musíte odstranit malbu. Zeď napenetrovat. Na desky EPS nanesete cementové lepidlo vhodné k lepení EPS. Třeba Z-301 DUO, nebo Z-301 PS, Z-301 super. Jsou to výrobky firmy Basf. Samozřejmě můžete použít i jiné výrobky jiných firem.
Lepidlo by mělo být hustší a desku musíte potřít jako máslem. Zubovou stěrkou naděláte drážky a přitisknete ke stropu.
Pak již jen povrch, ale o tom se nezmiňujete. Takže to bude bílé?
Díky za odpověď. Uvažoval jsem o některém z disperzních/polymerových lepidel na lepení polyst.podhledů. Napadlo mě, že cementové lepidlo by desky zbytečně zatěžovalo a zvyšovalo pravděpodobnost odpadnutí desky i s vrsvičkou staré omítky. Nebo?
Jaká penetrace by byla pro tento účel nejvhodnější?
jp, není zač děkovat, odpovědi dáme vždy rádi, podle svých nejlepších vědomostí a zkušeností. Samozřejmě můžet použít i jiná lepidla,ale u některých musíte fixovat desku, aby nespadla. Kdežto u cementového lepidla (není nutná silná vrstva) není třeba fixovat, cena bude lepší jak u polymerních lepidel. Odpadnutí staré omítky nehrozí, páč tu špatnou jste odstranil při škrábání malby. Penetrace je téměř jakákoliv na savé podklady. Vhodný se Sokrat.
Vzhleden k tomu, že po odstranění staré omítky vzniknou asi nerovnosti, doporucil bych spíš než natírat celou plochu desky zubatým hladítkem, udělat po okraji desky rámeček z lepidla a po ve vnitř dát 3 body lepidla. Tím vznikne prostor pro eliminaci nerovností podkladu ( stropu ) a taky předejdete tvorbě tepelných mostů. Plastovými kotvícími kroužky myslíte talířové hmoždinky? Proč nejdou použít? Bez mechanického kotvení nelze mít jistotu že se deska časem neuvolní. Doporučuji taky povrchovou úpravu polystyrenu minimálně lepidlem a perlinkou.
Dovolila bych si dotaz rozšířit o vlastní zkušenost. Manžel pomocí tekutých hřebíků (a opravdu nešetřil) takto zateplil strop sklepa. Je tam nízko do stropu, nechtěl ztrácet další výšku. Následně jsme nad tímto sklepem při rekonstrukci přízemí vybrali všechnu původní škváru a udělali řádné podlahové topení s dostatkem izolací. Dva roky to bylo OK. Pak ale SČVK provedl výměnu Pb rozvodů vody za nové a protože v tu dobu manžel vážně onemocněl, 2 měsíce jsem v domku nebyla. Když jsem přijela, strop ležel z větší části na zemi i s částmi štuku. U nového vodoměru docházelo k úniku vody. Venku několik týdnů mráz, nezateplený sklep lehce nad nulou, teplý strop a vysoká vlhkost udělaly své. Od té doby hledám na netu, co s tím. Takže - jakmile tam může vniknout vlhkost, odborníci by asi spočítali procenta, lepení není řešením.
Dobrý den, budu stropy v rodinném také zateplovat a známý zedník mi řekl, že desky mám napevno přišroubovat. v takovém případě se penetrace dávat nemusí? nebo je to lepší?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.