Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce projektanta

Od: kuratko® odpovědí: 14 změna:
Zdravím,měla bych dotaz. Chceme na jaře začít stavět dům. Máme projektanta. Je to můj bývalý žák. Jeho otec je velice šikovný projektant (už se tím bohužel neživí,dělá pouze stavební dozor). Někdy od září jsme se tedy rozhodli,že s mladým do toho půjdeme. Sešli jsme se s ním i se stavarem domu a bylo vidět,že oba všemu rozumí,vše nám vysvětlili i jak vše bude probíhat, včetně vyřizování úřadů. Rekl,že jediné,co budeme vyřizovat je ohláška, stavení povolení.cenu si řekl 25.000,byli jsme rádi,jelikož nám tady nabízeli projektanta i za 60.000. nic jsme s ním nesepsali,zálohu nechtěl.Sami jsme si navrhli půdorys a přeposlali projektantovi,který tedy ochotně,že se na to podíva, upraví v programu a přepošle. No dopadlo to tak,že jsme si metry tedy poupravili,ale nějak jsme neřešili. No,před Vánoci jsme řešili umístění domu na pozemku,už tam nastal první zádrhel. Tvrdil něco jiného,než vyhláška,kterou nám potvrdil i pan že stavebního úřadu. Ale řekl,že by to prošlo. Mozna prošlo,ale záleželo by na koho bychom narazili na úřadu a na sousedech. Problémy fakt nechceme.Ok. Opět jsme tak neřešili,dopadlo to dobře. Před Vánoci řekl,že musí dát ještě projekt elektrikáři a vodari a do půl ledna má vše hotové a můžeme na úřad. Po Vánocích napsal, abychom si zakreslili do půdorysu kde chceme zásuvky a vypínače. No,to už jsme trochu zase znervózněli, jelikož řekl,že elektrikář už vše řeší. Ok. Vše jsme okamžitě zakreslili a poslali. Dnes nám oznámil,že teprve elektrikáře kontaktoval a přeposlal mu půdorys. Ale až poté,co ho přítel až trochu sjel. Ptal se ho,jestli je to opravdu vše a do konce ledna bude vše připravené k podání. Ano. Dnes se ještě jel mladoch zeptat na stavebni úřad,co vše je třeba. Tam mu sdělili životní prostředí,hygiena atd. No pro nás už katastrofa. Musíme vyběhat teď my,ale potřebujeme samozřejmě projektovou dokumentaci,která stále není hotová a vyřizování nejméně měsíc potrvá.pak další minimálně na stavební povolení. A to v březnu chceme stavět. Asi mě svádí se zeptat,jestli se to dá stihnout,atd. Ale další hovor s mladochem,že elektrikář bude stát 8000 a vodar nejspíš podobně...no to už nás malém odvezli. Neřekl nám nic ani na začátku,ani během té doby.ze kompletní cena je 25.000 dnes rekl,že to není jeho práce a žádný projektant to nedělá a že vyřídí tedy aspoň ještě ty hasiče a na vše se vymlouvá. Zajímá mě názor,kolik mu tedy zaplatit za tu jeho práci,nepraci...většinu jsme stejně udělali a dohledali sami. Dekuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ano
hodnocení

0x

25 tis je minimum s tím, že mu všechny povolovačky dáte vyřízené na stůl. Vodu a el si tam může namalovat jak chce a vy si jí můžete udělat podle sebe..

doplněno 08.01.18 22:17:

To se nemůžete ptát mě, ale musíte se zeptat elektrikáře a vodaře, zda je schopný pracovat bez projektu. To si musíte dohodnout sama. Předpokládám, že tyto řemeslníky znáte.

hodnocení

Moc děkuji. Takže ani nepotřebuje k tomu elektrikáře a vodare? myslím,kdyby to namaloval jak chce...tak to projde v projektu a pak nám to stavaři udělají jak chceme?
wer

Ano

doplněno 09.01.18 17:45:

(Bylo to myšleno jako souhlas. Nikoli reakce na nick "Ano" ;))

hodnocení

Neznám. Tohle nám sdělil projektant,že je třeba a sám si je sehnal. Prý i to je těžké sehnat někoho spolehlivého.

hodnocení

0x

No..takhle..Za 25tis Kč projekt řemesla obsahovat nebude, leda by to dělala parta důchodců, která si tím opatří menší obnos na pivo, ale nemusí je to uživit.

Co bylo nebo nebylo dohodnuté,,to těžko někdo z nás posoudí. Neposoudíme (z toho co jste psala), jestli je potřeba elektrikář a vodák, nebo není.

SÚ dnes i u takto malých staveb typu RD vyžaduje alespoň základní výkresy řemesel.

Pokud u domu musí být ČOV, vsakování dešťových vod...úpravna vody..atd, potom je projekt i na tyto čásit potřeba (ale to já nevím).

Jinak budiž Vám "útěchou", že čekací doba na projekt RD je dnes opravdu klidně 6 měsíců i více...Práce je nyní nad hlavu a to se týká daleko větších akcí než rodinné domky. "Klasický" stavebník si na fakt, že by potřeboval projekt vzpomene tak týden před tím, než chce začít stavět..a potom se nesmírně diví, že mu to za týden nikdo nenakreslí.

krtek66

kdybyste věděl v jakém "stavu" odevzdávají naši projektanti haly na stavební úřad asi by vás jeblo...já tomu říkám omalovánky*alene* ...nejlepší je když mi to pak přijde na stůl a mám to ocenit...žádám vždycky věšteckou kouli*poctar*

krtek66: je mi to jasné..ale i to je vyvoláno totálním tlakem na termíny a množstvím práce..Akce na kterou dřív projektant měl dva měsíce, musí být dnes "hotova" za 14 dnů..O rozpočtování vím také své..Ale u mne je výhoda, že si své akce coby projektant ZTI a VH staveb rozpočtuji sám. V případě stavařů a externího rozpočtáře, se samozřejmě v případě "nedokončeného" projektu rozpočtuje mnohem a mnohem hůře.

krtek66

no ono záleží co se bere jako dokončený projekt...oni se neobtěžují ani pořádně kótovat..potřebuju změřt jak je to celkem dlouhý, široký a kóta nikde..hlavně, že 20 dalších, které nepotřebuju tam jsou...pak tam nakreslí ocelovou k-ci a já mám asi hádat kolik váží...to samé s množstním armatury do základů...*nevi*

hodnocení

Moc děkuji za odpovědi. No zklamal mě projektant hlavně z osobních důvodu. Jelikož jsem pro něj a jeho rodinu udělal tolik. Od října na projetku dělá. Sešli jsem se jen jednou a jiná komunikovali přes internet. Vše téměř dělal můj přítel a on "jen"překreslil do programu. Vždy říkal,jak je to náročné a my tedy nespěchali s nechtěli jo honit a věřili mu. Buď neměl čas,nebo hodně práce. Najednou to za jeden večer udělal. Když jsme chtěli poupravit nějaké místnosti,tak to neudělal pořádně. Bud jen ti jednu,nebo to neudělal. I tak jsme stále byli pokorní. Řekl,že v půlce ledna bude mít projekt hotový a bude se moct dat na ohlášku. My,že si vybehame k tomu co vše je třeba. Ok. Najednou na začátku prosince,že musí ještě dodělat elektriku a vodu a musí na to sehnat lidi. Stále jsem se ho ptala jako tatar,co to znamená a co je třeba. Nic,nic,jen já to nedělám na to musí být elektrikář a vodar. Přes svátky,že jim to poslal a čeká až se ozvou. Na začátku ledna nám napsal,ať si vyznačíme světla a zásuvky na projetku jak chceme. I to jsme zkousli a udělali. Poslali zpět. Když už na něj před pár dny můj přítel vyjel,tak řekl,že to teprve bude elektrikáři posílat...a vodare shání..takže lhal,že už na tom dělají. A elektrikář chce 8.000 a vodar 15.000. Vrchol všeho,podle regulace se nevejdeme na šířku s barákem a musíme ho otočit. No takže jsme bez projektu a měsíce práce v háji.
iz*

Kuřátko, základem je písemná smlouva, v níž se jasně stanoví, co, kdo, kdy, jak a za kolik. Bez ní je to tvrzení proti tvrzení (nemáte jak/čím prokázat, co jste si sjednali a k čemu a v jaké lhůtě se projektant zavázal).

111®
hodnocení

0x

na elektriku určitě projektanta potřebujete, protože je to pak podklad pro výchozí revizi před uvedením do provozu a před připojením k elekrice distributora, bez revize vám barák nikdo nepřipojí. Pak je to dobré mít pro pojišťovnu, jak reviní zprávu tak projekt. V projektu se obvykle řeší i přípojka ...

doplněno 10.01.18 18:31:

tak mne tu přesvědčili že nepotřebuješ...asi jsem zaspal dobu...

krtek66

tady je zas někdo odborník, že?...na to, aby vám někdo udělal doma elektriku nepotřebujete projekt...projekt stačí na přípojku, protože se k tomu vyjadřují dotčené orgány...na samotné vedení uvnitř domu nepotřebujete nic...jen ukazovat prstem schopnýmu elektrikářovi kde chcete zásuvky a vypínače...revizi pak udělá revizák podle toho co uvidí a naměří...nehledě na to, že na připojení stačí revize rozvaděče...

fik

Mám tohle za sebou,na elektřinu projekt nepotřebuješ,to už je jen na tobě kolik chceš mít zásuvek,světel a podobnýho a kde umístěný. Musí to plnit podmínky bezpečnosti a předpisy,to je vše. Udělal jsem si elektřinu,pak přišel revizák,všechno zkontroloval a proměřil,a s vypsanou zprávou už jsem šel jenom na poskytovatele energie a jisitč mě byl bez problému namontrován...to samý na vodu,to si taky můžeš udělat jak chceš

peda

Výborně radíš! Kolik toho máš v sobě? Nebo něco bereš? 111

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]