Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voda na kondenzačním kotli

Od: sejny* odpovědí: 10 změna:

Máme závěsný kondenzační kotel Protherm Panther Condens - funguje již cca 2 roky. Dnes ráno se na kotli objevila voda - jakoby někdo na horní kryt vylil hrníček vody. Kde se tam mohla vzít? Nad kotlem je otvor na půdu, který je ale zacpán vatou. Navíc tato vata je suchá. Komínek, který jde skrz zeď je také suchý. Připadám si jako blázen. Kde se ta voda mohla vzít? Jediné, co se zmenilo je to, že hned nad kotlem je nově komínový díl s revizním otvorem - je možné, že by se díky chladnému venkovnímu prostředí kolem tohoto revizního otvoru nějak srážela voda? Když byly mrazy, nic to nedělalo. Moc díky za rady.

doplněno 08.01.18 20:34:

Tak před chvílí jsem došel domů a na kotli opět voda. Už jsem nejspíš přišel odkud voda teče - z komínu. Je to možné? Přikládám foto. Komínek se nad kotlem stáčí skrze zeď a venku opět nahoru skrze střechu. Je možné, že by se někde v koleni srážela voda a ta poté stíkala dolů s tím, že vyteče ve spoji prvního kusu komínu s kotlem? Je zde z jedné strany cca 1 mm mezera, ale voda nejspíš stéká v místě, kde žádná mezera není. Přes tento spoj je ještě "páska". Zkusil jsem "pásku" sundat a komínek o 2 mm nadzvednout, abych mohl pozorovat, odkud voda teče. Zatím nic. Je možné tento spoj přetáhnout silikonem, aby 100% těsnil?

Voda na kondenzačním kotli
Voda na kondenzačním kotli #2
Voda na kondenzačním kotli #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jurajjuraj*
hodnocení

0x

ja teda nejsem odbornik na kotle ale pokud ten spoj zatesnis tak ti voda pujde primo do kotle ne, u kondenzacniho by mel byt nejak odtok na spodku kominu nejspis

doplněno 11.01.18 08:20:

vcera sem mluvil s jednim topenarem a rikal ze s tema trubkama v trubce jsou celkem problemy

sejny*
hodnocení

No, kondenzák má 2 trubky v sobě - vnitřní plastová slouží k odvodu spalin a je napojena přes kotel na odpad, kam odtéká kondenzát, zatímco tato vnější trubka je plechová a slouží k přísunu vzduchu. Má teorie zatím spočívá v tom, že venku je velká vlhkost, vlhký vzduch kondenzuje v komínku a následně stéká dolů. Doufám, že ta troška vody nic neudělá. Ale je prostě zvláštní, že dosud žádný problém nebyl. Komínek viděl i revizák a naznal, že je vše udělaní správně. Až poté se voda objevila.

re4zon
Ano, kondenzace z vnitrni trubky odteka do odpadu. Pokud je ovsem spatne tesneni (coz je casem vzdy, 2 roky jsou ale dost brzo), muze protekat do vnejsi trubky a to neni vubec dobre. Vetsina kotlu ma ovsem odvod i z vnejsi trubky do takove vanicky a pak do odpadu. Druha moznost je, ze to skutecne kondenzuje ve vnejsi trubce napr. Nad strechou a steka dolu. Mas v poradku strisku? Neprsi tam?
sejny*
hodnocení

Stříška by měla být v pořádku - jde o kus trubky se stříškou přímo od výrobce.

gas.cz/...

doplněno 09.01.18 16:17:

Někde jsem ještě vyčetl, že voda by se mohla v komínku objevit, pokud vnější část, která je u zdi, není pořádně připevněná ke zdi a po čase prostě kousek sedne dolů. Je to možné? To by možné bylo - upevnění ještě není definitivní.

doplněno 09.01.18 16:18:

Upevnění je zatím kusem drátu ke hřebíkům ze zdi.

sejny*
hodnocení

Ale jak ty problémy odstranit?

hodnocení

0x

Můj tip je, že netěsní vnitřní trubka na odvod spalin. Vnější, co přivádí vzduch do kotle, vede vzduch kolem teplé vnitřní trubky, takže se před vstupem do kotle předehřívá, klesá relativní vlhkost a nemůře nikde nic kondenzovat. Proto ta vnitřní.
Voda bude téct jen když kotel pojede, při tom se zkuste podívat.

doplněno 10.01.18 20:24:

Věřte, že tou vnitřní teče spousta vody, stačí malá netěsnost a hrnek je venku.

sejny*
hodnocení

Je to zvláštní, ale druhým dnem ani kapka. Při rozdělání jsem tím trošku zahýbal a najednou zase nic. Pokaždé při sepnutí kotle vše kontroluji a všude sucho. Revizák mi říkal, že někdy se může shrnout těsnění ve vnitřní trubce při smontování a poté to může dělat. Ale nechápu, že se to hned neprojevilo, ale až teď. Přinejhorším mi bylo porazeno rozdělat celý komínek a napasovat ho znovu dohromady s tím, že se budu snažit co nejvíce kontrolovat těsnění.

Pokud to budete rozdělávat a znovu skládat, mázněte těsnění mazadlem (Mazadlo pro HT/KG)
Ulehčí to instalaci a těsnění se neshrne.

triker.cz/...

sejny*
hodnocení

Tak dnes voda z kotle opět teče - při topení. Akorát jsem zjistil, že voda s největší pravděpodobností teče opravdu z vnitřního komínku. Přesněji někde na vyústění kotle ve styku s prvním dílem komínku, který je vsazen do kotle a jde o originál díl Protherm. Další díly jsou již značky Regulus. Tento díl obsahuje též otvory na měřicí sondy a právě pod měřicí dondou vedoucí do vbiřního komínku voda teče. Fotky přikládám. Jaké může být řešení - rozebrat komínek a znovu poskládat nebo co jiného? Voda se momentálně již neobjevuje nahoře na kotli, ale odkapává uvnitř kotle a přes dírky kape na zem. Už vážně nevím. Moc děkuji za rady.

Voda na kondenzačním kotli #4
Voda na kondenzačním kotli #5
Voda na kondenzačním kotli #6
Pokud to nerozděláte, nic nezjistíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kotel protherm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]