Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
už jsem pročetl kde co, ale nic nepomáhá a já jsem bezradnej. Bydlíme nově v bytě 2kk, byt je nový (rok 2010), cihlový, plastová okna, ve 4. podlaží z 5. Každé ráno a večer, popřípadě kdykoli pověsím prádlo nebo zapneme něco na sporáku se nám příšerně rosí okna. Nejhorší je to ráno, kdy jsou na oknech vyložene kapky vody.
Snažíme se větrat, otevírám balkonové dveře dokořán na několik minut a to několikrát denně, jakmile je zavřu, okna se opět začnou okamžitě rosit. Zkusil jsem víc zatopit, to pomohlo asi na dva dny a potom stejný problém.
Jelikož se jedná o dům, kde je bytů nespočet, zkusil jsem obejít a podívat se na okna všem spolubydlícím a vůbec nikdo takový problém nemá, všichni mají okna dokonale suchá, zatímco my jsme jak v pařeništi.
Tak fakt nevím co s tím...
2+KK...vaření, bydlení...pocení...a sušení prádla do toho. To se bětrat musí opravdu velmi intenzivně.
Sušit prádlo v bytě opravdu není ideální..Pokud nelze prádlo sušit na balkoně, kupte si sušičku. V 8kg suchého prádla je po vyprání a vyždímání na 1000ot ještě stále cca 5l vody..a ta voda se prostě musí "někam" odpařit..
Sešlo se u Vás několik faktorů. které způsobují tuto situaci.
1) nekvalitní okna, možná i nekvalitní zapravení
2) Velká vlhkost
3) Nízká povrchová teplota.
Poslední příčina je ta hlavní, která způsobí, že se vše, co je chladnější, jak hodnota rosného bodu, se začně potit. Vy musíte kvalitním a správným vlhkoměrem a správným teploměrem měřit teplotu. Nikoliv v prostředku místnosti, ale co nejblíže na kritických místěch. Pak zjistíte, že povrchová teplota je nižší, než hodnota rosného bodu a to je ten problém.
Někteří Vám sdělí i mylné názory, že za to můžou plastová okna, a že nepoužíváte mikroventilaci. To je ale chybný názor, viz babkazov® v prvním odstavci.
Dobrý den, můj návrh je používat trvale mikroventilaci na oknech a prádlo věšet (když už to musí být v bytě) pouze v koupelně a to v uzavřené (tuto vlhkost nepustit dál do bytu) - možná to takto šikovně dělají ti sousedé. Zdravím!
Ta mikroventilace větrá vzduch, tak je i teplý (to je fakt), ale není to dramatické ochlazení. No, a za zkoušku mnoho nedáte, resp. třeba bude rozdíl. Bylo by dobré mít to vyřešeno, než se začne v bytě tvořit plíseň - již je k tomu nakročeno.
Můžete vyzkoušet i pohlcovač vlhkosti (např. viz odkaz): mall.cz/...
Můžeme ho věšet na terase, ale při aktuálním počasí, kdy ráno padne mlha a prádlo je vlhčí než když jsem ho tam odnesl, nemá smysl... Mikroventilace mě napadla, ale všude jsem se dočetl, jaká je to hloupost, že se větrá teplo a ne vlhkost...tak nevím
Mikroventilace především způsobí, že pro dosažení stejné teploty, budou muset začít více topit. Určitě se situace zlepší, ale tím nejdražším způsobem.
Pohlčovače v odkaze jsou především pohlčovače peněz. I kočka vydejchá více vlhkosti, než dokážou pohltit. Vyhozené peníze.
Chce to prostě více větrat dokořán otevřenými okny. Když nestačí 2x denně, tak musím větrat třeba 6x denně. Nebo 8x.
Dobré ráno, v tom obýváku ale nikdo nespal... mikroventilace nahrazuje netěsnosti starých dřevěných oken. Čemu plastová okna mají zabránit, znovu obnovujete.
Já mám zkušenost s dobrým větráním jednak v panelovém bytě, jednak ve starém vesnickém domku.
V bytě se denně vaří, při špatném počasí i suší prádlo (ždímání na 800 otáček), kytky přiměřeně, s rosením a plísněmi žádný problém. Ale... větrám do průvanu do 5 minut okna dokořán, vícekrát denně, topení 21 - 23 0C, ložnice a kuchyně radiátory vypnuté.
V domku topení el. přímotopy + navíc lokální topení 2 místnosti, není žádná hydroizolace, plastová okna i dveře. Prádlo se uvnitř nesuší, vaří se, okna se orosí minimálně při venkovní teplotě pod -5 0C. Měla jsem obavy, ale za 10 let žádná plíseň,...
Rovněž zdravím, musíte otevřít do průvanu, aby se ten vzduch vyměnil. Máte vevnitř velkou vlhkost a ta na chladných oknech kondenzuje. Není to žádná porucha. Je to prostě fyzika. A když pověsíte prádlo nebo vaříte, tak je to úplně samozřejmé.
Otevírám balkonové dveře dokořán, jak v ložnici, tak obýváku a to několik minut, několikrát za den. Fyziku chápu, nechápu však, proč sousedy skoro nevidím větrat a nedělá jim to a u nás mi to příjde, že větráme pořád.
Můžete mít špatnější okna, který příliš neizolují. Ale jednodušší řešení je opravdu intenzivně větrat a nesušit prádlo v bytě. A při vaření používat digestoř, pokud teda máte odtah. Je možný, že sousedi větrají, tak, abyste to neviděl.
Byl jste sice u sousedu , ale zeptal jste se zda vaří a kolik praček za týden vyperou? On třeba někdo nevaří a každý den nepere a nesuší.
Já, na vašem místě bych si koupila vlhkoměr. Může totiž být, že A/ opravdu máte hodně vlhko B/ vlhko až zas tak není, ale při výměně oken dostatečně rámy nezaizolovali a vznikl tepelný most. Okna jsou prostě ledová. Vlhkoměr u Vietnamce za cca 100kč, ale opravdu funkční, v solidním obchodě od 250kč nahoru.
No pokud je to u vás podstatně jiné, než u ostatních a přitom se chováte všichni podobně, tak bych si pro jistotu změřil povrchovou teplotu skel na vnitřní straně. Pokud tam máte funkční izolační dvojsklo, tato teplota by měla být někde uprostřed odhadem 22 st.C a v blízkosti rámu 17 st.C. (ty uváděné teploty jsou ty, jak jsem je u nás teď změřil). Pokud se moc lišíte, chybí argon, nebo pokovená vrstva na skle a pak samozřejmě na studeném povrchu dochází ke kondenzaci.
Nedávno v rádiu byl člověk, který je odborník na okna a zateplování fasády a ještě něco. On říkal, že čtyřčlenná rodina vyprodukuje za 24 hodin cca 10 l vody. A také říkal, že mikroventilace je veliký nesmysl. Že škvírou se pouští do bytu pouze chlad, ale vlhko se nevětrá. Mám wafky a také vlhkoměr v cihlovém domě, ale je pravdou, že mi vlhkost nikdy, přes 60% nešla. Vlastně ano, v létě, když bylo venku velké horko. Zrovna teď, v tom dešti a vlhku, co je venku a při plném sušáku prádla, mám 52% vlhkosti a 22ºC. Ráno jsem větrala průvanem ventilačkami cca 20 minut.
A to se vám rosí jenom okna.Teď si představte,že se vlhkost postupně přenese do rohů místnosti. Nevím,jestli se před vámi někdo odstěhoval a vy jste nový nájemce-možná, proto z těchto důvodů předchozí byt opustil. Vám asi jedině pomůže koupit si odvlhčovač,více topit a nesušit doma prádlo. Nebo teda aspoň více topit. Také to tak máme,jsme v posledním patře a spotřeba tepla-děs.
Pokud vaříte, zapnout digestoř s odtahem, ne s rekuperací. Pokud se sprchujete nebo koupete, zapnout ventilátor s odtahem. Ta pára z vaření, koupání, odpařování z prádla, z dýchání apod. se musí někam odpařovat, je to fyzika, kterou nikdo neočůrá. Ta voda, která jde do vás, do hrnce, do vypraného oblečení v tekuté formě se odpařuje, vařením, dýcháním, sušením a je z ní pára, ta se vysráží na nejchladnějším místě opět na vodu a vznikají plísně. Víc topit a víc větrat. Pořiďte si vlhkoměr. Já to dělám tak, že v ložnici ráno vyvětrám (průvanem) 5-30 minut (podle toho, jak si vzpomenu, že jsem zapoměl zavřít). Pak zavřu okna a pustím skoro naplno topení. Nechám to hodinku dvě, pak topení vypnu a zapnu ho až večer, vlhkost 40-50%. Když se jdu koupat, zapnu odtah a topení, vlhkost ráno okolo 60-70%, a pak znova. V létě problémy nejsou, protože je otevřeno téměř pernamentně. Kupodivu víc vyvětrám když mrzne, než když prší, protože je prostě při dešti venku stejná vlhkost vzduchu jako doma. Jiný recept asi není.
Odpověď je prostá. Nevětráte. A mimchodem, jak má Váš dům řešené odsávání z digestoře, koupelny a záchosda?
A to odvětrávání je centrální?
Centrální odvětrávání - tedy naráz z kuchyně, koupelny a WC a pro včechny byty nad sebo současně - ano?
Na jakou teplotu topíte?
Nemá někdo pod vámi digestoř či podobné zařízení s vlastním motorkem?
Mě naopak příjde, že víc větráme, než topíme. Samozřejmě v celém domě je teplo (spousta bytů), takže byt se vyhřeje, ale okno mám otevřené až permanentně, včera jsem větral snad hodinu, vhlkost spadla, šel jsem spát, ráno se probudil, upozorňuji, že jsem neměl pověšené prádlo, ani jiné zdroje vlhkosti (voda v dřezu, kytky...cokoli..) a ráno vlhkost 70% a okna jak kdybych je právě polil kýblem vody... Vylezu na balkon, mrknu k sousedům, připomínám, že bylo hodně brzy ráno, většina domu ještě spala, takže pochybuju, že větrali. Nikdo z nich neměl ani trochu zamlžená okna. A co se oken týče. Jedná se o bytový dům, celý byl stavěný stejně, všichni rezidenti mají naprosto totožná okna, takže nějakou teorii o špatných sklech bych klidně vyvrátil, protože ta skla máme všichni totožná..
Digestoř používáme neustále, vede ke stupačkám k odvětrání ven, to samé koupelna, to samé záchod.
Takže já fakt nevím
Prostě se mojí ranní rutinou bude muset stát to, že vstanu, otevřu vše dokořán, vypnu topení, počkám až se vše vyvětrá, zapnu topení, zavřu okna a pojedu do práce. Po příjezdu můžu zase vše otevřít dokud nepůjdu spát a takto pořád dokola. Zatímco u sousedů jsem snad jedinkrát neviděl otevřené okno... Takže nevím, nerozumím tomu
Nemůžete se srovnávat se sousedy, když nevíte, jakou oni mají vlhkost a teplotu. Když vyvětráte, vlhkost spadne, ale na kolik?
Pak zase stoupne na 70%. Ale co tam tu vlhkost udělá? Nezapomeňte, že ta vlhkost zaleze do všeho, pak se odpařuje. Když Vám vlhkost vyleze nad 60, je třeba vyvětrat. Máte zasklení dvojskla?
...okna má každý obyvatel stejná...
to není směrodatné, přirovnávám to k tomu, že každý vypijeme 3 Plzně, já budu na šrot a druhý teprve začíná...
Musíte srovnat jejich vlhkost a teplotu s Vašimi hodnotami.
Píšete -Otevírám balkonové dveře dokořán, jak v ložnici, tak obýváku a to několik minut,
Vy nemáte okna? V kuchyni neotvíráte nic? Chce to otevřít do průvanu vše co jde otevřít (okna i dveře), včetně vchodových dveří. Prostě udělat průvan na 3-5 minut x krát denně. Na vlkoměru ihned uvidíte po 5ti munutách jak vlhkost klesla.
> Bydlíme nově v bytě 2kk
A bydlel v tom bytě už někdo? Není to prostě tím, že by z nějakého důvodu nebyl pořádně vyschlý, takže až se vám podaří zdi a vůbec všechno vysušit, že by se to mohlo zlepšit? Ačkoliv když tam budete sušit prádlo, tak v takovém malém bytě z něj prostě vlhko bude.
Víte co je zajímavé? Schválně jsem se večer koukla na vlhkoměr. Ukazoval 51%. Pověsila jsem prádlo na kovový sušák doprostřed obýváku, který je s kuchyní, bez dveří, cca 25m². Ráno bylo prádlo suché a na vlhkoměru byla hodnota 52,5%. Schválně jsem si vzala lupu. Tož, to se mi ani věřit nechce. Budu muset to pozorování zopakovat, protože jsem žila v představě, jak se mokrým prádlem hodnoty dramaticky změní. A není to pravda.
No jo, ráno bylo suché. Takže vyschlo a ta vlhkost se možná stačila vstřebat (do všeho možného). A kolik toho prádla bylo? My sušíme na chodbě a znát to je.
Ono to bude podobné, jako při vaření. Když vaříte, taky se okno třeba úplně celé orosí. A za pár hodin je vlhkost "pryč" a okno suché. Ale stačí, aby venku byla větší zima a už okno osychá déle, třeba i několik dnů, i když vlhkost uvnitř kuchyně se už dávno vrátila k obvyklým hodnotám.
Není vařit jako vařit, pokud jakmile voda začne vřít nevypnete ihned konvici, nebo vaříte brambory, rýži či maso na polívku, v hrnci bez pokličky, event. zapomenete, že už voda na těstoviny dávno vaří - opět bez pokličky - a vy jste je tam ještě nedali, tak je to nějaké páry, která se vám hrne do bytu. Nevěřila bych, ale dělá se to tak (někde)...pak jsou zarosená okna a následná plíseň v bytě nevyhnutelná. To je moje jediná zkušenost (plus tedy to prádlo), jinak nevím. Jo a používat vždy odsavač !
Ještě mě napadlo, čím máte vymalováno?, možná (podle naší zkušenosti) i omyvatelné barvy asi vlhkost udržují v prostoru.
Dobré ráno,
tak píšu aktualizaci stavu. Rozhodl jsem se, že prádlo budu sušit na terase i v mrazech, dokonce jsem se dočetl, že je to lepší, jenom pomalejší. Tak uvidíme, ale doma to fakt nemá smysl.
Ráno vstanu, otevřu balkonové dveře v ložnici (jsou tam namísto okna), jdu do obýváku, otevřu tam dvě okní tabule na ventilačku. Zatím skočím na nějakou tu ranní hygienu, čili tak 5 min je to otevřené. Okna zavřu, otevřu topení, během toho posnídám atd. Jedu do práce. Do 16oo doma nikdo není. Po příchodu domů opět vyvětráme, když se vařilo, nechal jsem permanentně ventilačky + digestoř, teplo šlo stejně od plotýnek a trouby, takže neunikalo a tak nějak to šlo.
Pokrok: V obýváku se okna nerosí, nebo jen hodně málo oproti předešlému stavu je to spíš jenom takový lehký opar v rozích. V ložnici se balkonové okno potí hodně, možná pořád stejně. Vlhkost jde třeba i z pračky která právě doprala (je furt mokrá a horká...) a jelikož je koupelna vedle ložnice...
Řešení to dle mě nemá, přisuzuji to i tomu, že tam spíme, máme zavřené dveře, přes noc něco vydýcháme. Samozřejmě jakmile ráno vyvětrám orosení oken zmizí a až do dalšího rána se neobjeví. Takže to hrotit nebudu.
Víc pro to udělat nemůžu. Myslím si, že vlhkoměr který mám, měří nesmysly, protože pod 60% prostě neklesne, kolikrát ukazuje 70% a přitom máme v obýváku čerstvý vzduch a okna se nerosí. Samozřejmě přímá úměra - čím větší je venku zima, tím více se okna rosí. Jak říkám, okna mají všichni stejná, jedná se o plastová dvojskla, nemyslím si, že je chyba v nich, spíš se jedná o malý byt s nízkým stropem, kde nemá vlhkost kam unikat...
Díky všem za rady!
přikládám ilutračni foto obýváku z období stěhování (za ním se nachází kuchyně)
Vám není pomoc. Otevřené balkonové dveře a naproti tomu v druhé místnosti otevřené jen ventilačky ... tomu říkáte průvan? Co ostatní místnosti - kuchyň atd. Už vám to bylo psáno, nečtete. Otevřít do PRŮVANU vše co jde otevřít DOKOŘÁN. Stačí 3-5 minut a to několikrát denně.
Máte doma vlhko jen z důvodu špatného způsobu větrání. Ještě nevím proč vypínáte topení? Po dobu větrání topení vám stěny neochladnou, jen se vymění vlhký vzduch v místnostech a o to vám jde.
Celo zimu sušíme prádlo venku. Mráz vodu vytáhne a pak stačí donést prádlo do místnosti a za dvě hodinky je akorát na žehlení.
No, možná, kdyby jste viděl byt, pochopil by jste proč :D
Tak...zkusím to vysvětlit. Ložnice má čtvercový půdorys a jediné okno v ní jsou balkonové dveře, balkon je čtverec, na které vedou dveře i z obýváku. Obě tato "okna" jsou vedle sebe v úhlu 90°. To znamená, že jakmile otevřu oboje, žádný průvan ani vzniknout nemůže.
Jedná se o byt 2kk, proto jsem dal ilustrační fotku obýváku a napsal, že za ním je kuchyně. V kuchyni žádné okno není. Jediná okna jsou na fotce a vedle nich jsou balkonové dveře, v ložnici už zmíněné balkonové dveře. Topení vypnu počas větrání, protože je přece nesmysl topit, když větrám, po pár minutách co vyvětrám topení zase zapnu.
Možná jsme se jenom nepochopili
Pokud máte pořád zatažené vnitřní žaluzie, tak za nimi je chladněji a kondenzace je pravděpodobnější.
Nemáme, mám je vytažené, to je fotka když jsme stěhovali, takže jsem ještě žádnou vlhkost neřešil.
Z fotky je naprosto zrejmych nekolik problemu. Opet odkazuju na dokument, na ktery jsem zde vlozil odkaz.
1. Spravne by mel byt radiator pod celym oknem. Takhle muze byt velky rozdil nad radiatorem (samozrejme pokud topi) a na krajich, kde ke spravnemu omyvani oken teplym vzduchem nedochazi.
2. Zaluzie zatazene az dolu - neumozni teplemu vzduchu zalezt k oknu a ohrat ho. Zaluzie sklopene natesno - neumozni teplemu vzduchu zalezt k oknu a ohrat ho.
Kdyz jste porovnaval svuj byt se sousedy bez zamlzeneho okna. Meli take stejne stazene zaluzie? Idealne v mistnosti kde maji loznici.
Take jsem vlhkost nekolik let a mam asi 5 ruznych vlhkomeru. Rozdil v merene hodnote je vzdycky, analogovy se navic da rucne posouvat. Bud si kupte jeste nejaky vlhkomer a porovnejte hodnoty kdyz budou nejakou dobu vedle sebe, nebo nereste presne procento a reste jenom odchylku od vlhkosti, kterou si vysledujete jako "optimalni".
Libor Vejpustek
Já nevím hele,všichni mu radíte že je to větráním ale já o tom dost pochybuju. Myslím že tam někde musí být nějaký zdroj vhhkosti,protože doma větráme teď v zimě jen jednou denně a nic se nerosí,nikde nic neplesniví a žádná voda se nesráží...a to je napůl kamenná stavba. A když to nedlá nikomu jinému v domě jenom jemu tak je na tom něco podezřelýho...prošel bych důkladně všechny zdi kde by mohly být uložené vodovodní trubky jestli tam někde není mokrá zeď-prasklá trubka(ano i u nové se to může stát) poodtahovat nábytek kde není vidět,třeba i odrhrnout lino nebo koberce a hledat...podívat se důkladně pod a za kuchyňskou linku,kolem pračky,vany a umyvadla jestli není někde něco mokrýho...
Dobrý den, poškozená vodovodní trubka, která je pod tlakem vody, neudělá jen mokrou zeď, ale rovnou louži - to už by tazatel zjistil (nebo soused o patro níže). Vlhkost do bytu může jít spíše trubkou odpadní, pokud tam chybí vodní zátka, což se zase projeví značným zápachem v bytě, který nepřehlédnete, resp. cítíte ho nelibě. Zdravím!
axlik16 - nechtěl jsem se zde vyloženě hádat o výhodách mikroventilace, ale mám stejnou zkušenost.
Po výměně špaletových oken v našem bytovém domě za eurookna se začala tvořit plíseň v dosud suchých bytech - až konzultace SVJ s odborníkem, který doporučil mikroventilaci, nás vlhkosti a plísně zbavila. Proč se to nedoporučuje? Protože lidi jsou skrblíci a hledají, jak se zbavit vlhkosti v bytě bez mírného, ale stálého průvanu (proudění vzduchu). Myslí si, že jim uniká moc tepla, tak investují do jiného řešení, které možná někomu pomůže, ale mnohdy nikoliv.
Nemusí právě rovnou téct proudem nebo aby tam byla louže,může jen prolínat a na zdi je třeba jen nevelký mokrý flek. Pokud je to za nábytkem nebo za něčím vůbec to nemusí být vidět a do jiného bytu to neproteče..setkal jsem se s tím jak u kovové tak i u plastové trubky. U plastové někdo udělá ohyb pod velkým napětím a později to napraskne a vlhne to. U kovové to zase prohnije. Jak vlhkost vysychá,samozřejmě prudce roste vlhkost vzduchu a projevuje se to právě srážením vody
Problém mikroventilace je, že okno pojišťovna považuje za otevřené. Druhý problém je, že ani mikroventilace nezajistí dostatečnou výměnu vzduchu. Minimální výměna vzduchu podle normy je všechen vzduch za 2 hodiny nebo 25 m3 za hodinu na osobu. To nelze zajistit ani mikroventilací. Podvodníci s plastovými okny Vám to ovšem neřeknou a neupozorní na to, že pokud měníte okna, musíte taky zajistit větrání. Zdaleka ovšem nejde jen o vlhkost.
Ve školách se už ředitelé chytají za hlavu, protože v běžné třídě se 30 žáky, větráním otevřenými okny každou přestávku a dvěma otevřenými ventilačkami - za bezvětří stejně nedodrží normu hladiny CO2. V běžné panelákové ložnici se dvěma spícími je při zavřených oknech a dveřích norma překročena po hodině.
O škodlivosti mikroventilace píší lidé bez základního vzdělání.
Ono totiž nejde v první řadě o CO2, ale o to, co se do vzduchu dostává (z nábytku, podlah, lidí) a špatně měří. Hladina CO2 ukazuje "míru nečerstvosti" vzduchu. Pokud máte skleněnou podlahu, stěny a nábytek, jste doma sám a nahý, pak se poněkud vyšší koncentrace CO2 nemusíte bát.
Při vší úctě k normám, tohle patří mezi ty největší normované hovadiny. V klidu člověk na jeden nádech vymění dejme tomu 1 litr vzduchu (kdysi jsem si změřil asi 0,5 l). 16 nádechů za minutu, to je celkem 960 l vzduchu za hodinu, tedy 1 m3. 25 m3 vzduchu za hodinu jsem nejspíš nikdy nebyl schopen prodýchat ani při velké intenzitě tělocviku. A to se jednou vydýchnutý vzduch dá normálně bez obtíží vdechnout znovu (tvrdí lékaři), údajně jeho parametry nejsou zhoršeny tak, že by se nedal normálně dýchat. Takže ta norma je tak 25x přemrštěná. Je vlastně zvláštní, že moje generace ve školách nevymřela. V zimě občas býval problém třídy vytopit, takže ještě otvírat každou přestávku okna, to by nenapadlo ani největšího dementa; možná se vyvětralo jednou denně, možná ani to ne. Jasně, znát to bylo, ale že by měl někdo problémy, to si tedy nevzpomínám.
Protože CO2 se dá normálně změřit, tak tento problém skutečně existuje. Dříve nebyla škola hermeticky uzavřena, takže docházelo k částečné výměně vzduchu pořád. Na únavu v lavici ve škole si vzpomínám. Určitě k tomu přispěl i vydýchaný vzduch. Vydechovaný vzduch již není určitě dobré znova dýchat. viz níže. A také tento vzduch se smíchá s ostatním vzduchem, který "znehodnotí" Proto ti to možná nevyhází. (přesně jsem to nepočíta)
Příklady koncentrace CO2:
360-400 ppm- čerstvý vzduch v přírodě
800-1000 ppm- doporučená úroveň CO2 ve vnitřních prostorách
> 1000 ppm- nastávají příznaky únavy a snižování koncentrace
5000 ppm- maximální bezpečná koncentrace bez zdravotních rizik
35 000-50 000 ppm- vydechovaný vzduch dospělého člověka
A jak se mění co2 v normální třídě ve škole.
Porovnavat loznici, kde spite (uvolnujte vlhkost doo vzduchu) a obyvak, kde pres noc nikdo neni je spatne. Schvalne to zkuste udelat s mikroventilaci obracene, nejspis nebude obraceny vysledek.
Nevim, jestli uz jste cetl muj popis kondenzace, myslim ze je tam napsano vse podstatne. Napriklad i vliv sklopeni zaluzii na roseni oken a balkonovych dveri.
Vetrani mikroventilaci neni spravne. Spravne je vetrat narazove pruvanem nekolik minut, coz vyznamne snizi relativni vlhkost. Pocitejte ale s tim, ze se po nejake dobe priblizi puvodni vlhkosti, mate ji totiz ulozenou ve stenach a neustale se vytvari beznym fungovanim domacnosti. Pokud ale budete vetrat treba rano a vecer pruvanem, urcite se situace zlepsi. Pri vetrani mikroventilaci, pripadne vyklapeckou, dochazi k nerizenemu trvalemu uniku tepla, mensi nebo vetsi vymene vzduchu a vlhkosti a v neposledni rade k vetsimu hluku z vnejsiho prostredi. Pokud byste mel trvale otevrenou vyklapecku, budete mit nizkou relativni vlhkost v byte, okna se rosit nebudou, ale nejspis se nedoplatite za topeni.
Preji klidny den.
Libor Vejpustek
Zdravim.
Pokud mate chut, zkuste si precist, co jsem pred casem napsal. Tak bohuzel priloha RTF se vlozit neda, pouze obrazky. Dam to na web a pak sem vlozim odkaz.
Je tam i nekolik ruznych zpusobu reseni.
Nasledne o tom muzeme diskutovat.
Preji prijemny den.
Libor Vejpustek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.