Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevo v troubě na 200°C

Od: biscuitgirl* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

nevěděla jsem přesně, do jaké rubriky můj dotaz umístit ...

Potřebovala bych znát váš názor na to, co se stane se dřevem, když ho umístím na jednu hodinu do trouby na teplotu 200°C. Nejde mi o to, upéct si ke svačině kus dřeva :) , ale jde mi o dezinfekci. Já si myslím, že to přežije v pohodě. Nebo si myslíte, že by začalo hořet?

Díky moc.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To bych rozhodně nedělal. Při této teplotě už hrozí v blízkosti plamene jeho vznícení. Bude totiž docházet k jeho termickému rozkladu.

hodnocení

2x

Bod zapalnosti u dreva lezi v rozmezi 330 az 520 stupnu Celsia. Nemelo by se tedy stat nic.

Tolik teorie. V praxi muze drevo byt necim napustene, muze byt tlejici a obsahovat tedy ruzne vybusne plyny... zalezi tedy, co je to za drevo. Verim, ze takova drevena mechacka ponechana v pekaci s buchtou by to prezila.

Je take otazka, nakolik se vam tak porovita hmota podari teplem dezinfikovat.

alf*
hodnocení

2x

je to na hraně, záleží na mnoha okolnostech a dřevině, třeba u smrku je čas potřebný k vzplanutí při teplotě 200°C 20s u dubu je to cca 13s .

Rozhodně bych ten špalek nenechal ani minutu bez dozoru pokud bych tedy do toho šel. Co mikrovlnka? K čemu je to potřeba?

wood.mendelu.cz/...

ukulele*
hodnocení

2x

Ano, četl jsem dál co jste psala a v tomto případě to jde, sterilizace větví do terárií se tak provádí běžně. a ani to nemusí být hodinu.

biscuitgirl*
hodnocení

Jde mi o to - mám práci, ve které píšu o hadovi, který měl parazity v zažívacím traktu. Majitelka (němka) mi psala, jak dezinfikovala terárium. A mimojiné psala, že "Äste" - suky / větve, nechala 1 hodinu při 200°C "gebacken" - upéct ... A teď nevím, jak to mám do té mojí práce zapracovat. Aby to nevypadalo blbě a aby mě někdo při obhajově nenapadl, že to není možné ... Já sama s tim totiž zkušenosti nemám.

Myslel jsem si, že to bude kvůli dezinfekci. Já to dělám v mikrovlnce. Postačí krátká doba a vysoký výkon, ale raději odzkoušej a hlavně od toho neodcházej.

biscuitgirl*
hodnocení

Však to bylo kvůli dezinfekci ...

Je to u tvrdších dřevin reálné a účel to jistě splní. Pokud dojde k poškození, bude se spíš dotýkat dřevní struktury, což v uvedeném případě nehraje roli. Pokud není uveden druh dřeviny, zkuste doma pokus s bukem či dubem nebo jasanem.

doplněno 20.10.09 13:45:

Mnou uvdené dřeviny použijte jen pro pokus. Dub by pro terárium asi moc vhodný nebyl, obsahuje moc tříslovin...

biscuitgirl*
hodnocení

Děkuji všem za příspěvky ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]