Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má toto nějakou cenu?

Od: alfi odpovědí: 12 změna:

Zdravím, při rekonstrukci domu strého cca 150let, nedaleko jistého zámku, jsem při výkopech kolem základů našel v hloubce cca 2m jakýsi přívěšek v podobě kříže, délky asi 4cm, zřejmě z nějaké měděné slitiny, zdobený - viz foto. Nijak jsem ho nerestauroval, pouze otřel jíl a zeminu z povrchu. Taky jsem tam našel spoustu různých fragmentů z nějakých hliněných talířků a džbánečků, ale většinu jich technika rozdrtila... Tak by mě zajímalo, z jaké doby může křížek pocházet, a jestli to má vůbec nějakou hodnotu. Je na fotkách. Dík za odpo, Alfi.

Má toto nějakou cenu?
Má toto nějakou cenu? #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Asi byste se s tím spíš chytil na fórech hledačů s detektory kovů. Ti se takovými nálezy setkávají asi nejčastěji a je šance, že budou vědět víc.
doplněno 07.01.18 20:09: Koukněte na jejich stránky, oni se tím co najdou často chlubí, je tam hromada fotek podobných věcí.
doplněno 07.01.18 22:45:

Tenhle vypadá hodně podobně. Mělo by se jednat o barokní devocionálii, lovecpokladu.cz/...finanční hodnota asi velká nebude, ale nález je to pěkný.

Má toto nějakou cenu? #3

hodnocení

1x

Víte, že pokud na něco takového narazíte- míním tím různé evidentně staré předměty, že máte ze zákona povinnost to ohlásit? Asi tam měl býr proveden archeologický průzkum, teď už je vše nenávratně zničeno. A víte, že toto taky patří státu?

hotloes
To neni tak uplně pravda. Pokud to našel na svém pozemku a bez použití detektoru kovů. Tak je stát povinen mu za to v případě odevzadání uhradit 100% ceny předmetu , ale obávám se že tohle žádnou závratnou cenu nemá...
alfi

To sisi : byt v Praze patřil 50let taky mě, než mi ho stát ukrad - říkali tomu privatizace, a díky tomu musím na stará kolena živořit v rozpadlé staré sušárně chmele, bez vody, WC, topení... a s ruplým srdcem (ID 3.tího stupně), sám, bez pomoci - a stát na mě se...re, takže já na něj tuplem, a né že budu něco ohlašovat... Alfi.

Stát na vás kašle? A co ten ID? Ten vám platí mecenáši? Jinak tento předmět určitě žádnou cenu nemá. Můžete donést někam ke sběrateli nebo do muzea na posouzení. Z fotky to těžko někdo pozná.

majsterjoe*

No ale stalo by to za to, aby se na okoli podival nekdo z odborniku, minimalne s detektory kovu. Co kdyz tam toho mate vice?

sebod*

alfi. A s "ruplým" srdcem a ID 3tího stupně děláš co na výkopu? ;)

mnd®

sebod: *houpy*Čumí co se kdyby dalo něco ,,sebrat,,.Určitě tam nemlátí krumpáčem *houpy* s tímto postižením co píše a ještě s ID ve třetím stupni.

alfi

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @strejc z důvodu porušení pravidel poradny. ]

nikdo*
hodnocení

1x

Teď je to o tom, jestli se chcete zachovat podle zákona a chcete si do budoucna přidělat problémy, nebo si to necháte pro sebe a své děti, a v případě nějakých stavebních úprav nebudete mít problémy s archeology.
Pokud vím, tak v případě archeologického nálezu, se zastavuje stavba, a archeologický průzkum platí investor, tedy vy. No, třeba mě někdo opraví.

"...třeba mě někdo opraví."

Neopraví, potvrdí. Je to sice už nějakých 40 let, ale myslím, že se toho od té doby moc nezměnilo.

Kopal jsem na soukromém pozemku soukromý septik a našel při tom pár pozoruhodných střepů. Zmínil jsem se jen kolegům v práci a od té chvíle jsem se nestačil divit (dodnes nevím, kdo to tenkrát prásknul). Vrhli se na mě pracovníci muzea, sebrali mi hromadu střepů a zakázali jakoukoliv další činnost. Naštěstí se ukázalo, že tam ty střepy byly navezeny se zásypem při stavbě domu v roce 1910, takže jako archeologický nález byly bezcenné.

Má toto nějakou cenu? #4

hodnocení

0x

A nemáte v místě svého bydliště nějaké muzeum? My tady máme a jsou tam odborníci. Já bych se obrátila na ně. Kdyby to bylo něco vzácného, myslím, že by to mohli od Vás odkoupit. Možná by bylo dobré vzít i ty střepy, ale to jste asi už vyhodil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]