Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím můžete mi poradit, potřebuji koupit novou pračku a nemohu se rozhodnout pro jakou
značku, nechci moc drahou, tak max. do deseti tisíc. V obchodě mi samozřejmě nabízeli ty dražší, tak jsem se
chtěla zeptat na vaše zkušenosti, než něco pořídíme.
Děkuji všem moc za rady a tipy. Mája
Můj známý, který opravuje prečky všech značek jen tak pro zábavu, říká, kup si to nejlevnější, stejně ti to nevydrží, po 5-6ti letech odejde ložisko. Čím větší má pračka kapacitu, vyšší otáčky a pochopitelně čím častěji se pere, tím dřív se ložisko opotřebí a odejte. Nejdřív pračka při ždímání bude vydávat zvuky jak startující letadlo a po čase se ložisko vysype a začne protékat. A tahle součástka, která se dá koupit nová za pár stovek, se ve většině praček vyměnit nedá, protože mají zatavenou vanu a výměna je velmi složitá ne-li nemožná. Zajímalo by mě, na co ta 5ti letí záruka je. Jestli i na to ložisko, tak klobouk dolů. Ale skoro bych se vsadila, že je třeba na proreznutí vany (která nebývá z kovu ale s plastu) nebo na jinou ptákovinu, která prostě z technického a konstrukčního hlediska nastat nemůže.
Za mě doporučuji značku Beko - výběr mají dobrý a dávají záruku i 5 let. V roce 2008 jsem ji koupila naslepo jen podle ceny a osvědčila se mi, naprostá spokojenost, stále funguje. V současnosti jich mám v nájemních bytech mnoho a není s nimi problém, "služebně" nejstarší kusy jedou jedou stále jako na začátku a to věřím, že se k nim nájemníci chovají všelijak - ale to je jiný příběh.
Co se mi neosvědčilo byla kombinovaná pračka se sušičkou Indesit - prádlo bylo na konci "sušení" jako bych ho vyndala z páry - vlhké, přesto pomuchlané a nevoňavé - kombinovaná pračka se sušičkou nenahradí sušičku samostatnou a po zakoupení sušičky to jen mohu potvrdit.
Ale zpět k pračce. Před výběrem si ujasněte, jakou kapacitu využijete (stačí vám 5kg, 7kg nebo naopak méně), jaké programy opravdu budete potřebovat - lidi často poptávají takový ten rychlo program na lehké přemáchnutí. Promyslete si, kam ji budete umisťovat - aby se vám vešla - jestli ji chcete v koupelně, nebo máte možnost nějaké technické místnosti, prádelny..., pokud budoucnu uvažujete o sušičce - budete ji dávat s mezikusem na pračku nebo ji dáte jinam? Pokud uvažujete o sušičce, tak se zaměřte i na počet otáček pračky. Z toho vyplývá i to, jestli chcete horem plněnou (Beko je třeba myslím nedělá) nebo chcete předem plněnou? Nenechte se v obchodě tlačit, rádi ukazují předražené kusy, jejichž funkce člověk ani nevyužije.
Naklikejte si vybrané parametry někde v eshopech a porovnejte s co nejvíce recenzemi. Třeba vám vyskočí jako nej poměr/cena/záruka i mé oblíbené Beko
Před časem jsem se tu ptal na to samé. Tady. Měl jsem vybranou nějakou asi za 11000. Nakonec to dopadlo, shodou náhod tak, že jsme koupili rok starou pračku od známého, který se stěhoval do nového bytu s pračkou. Tak tu svoji střelil nám. Ani nebudu psát za kolik. Je to ta nejlevnější, co existuje. Prodejní cena cca 6000. Zatím pere naprosto v pohodě. Tichá i při ždímání-1000 otáček. Co víc si přát.
To pb: To ložisko je právě rozdíl mezi levnou neznačkovou pračkou a třeba Bosh. Odchází opotřebením, které je závislé na vytížení pračky. A to je to, o čem jsem psal. Pro malé vytížení stačí i ta nejobyčejnější pračka, protože to vyjde cca na těch 6..7 let, co to vydrží. Pro větší rodinu a častém praní u levné pračky odešlo už třeba po 3 letech, proto já po zkušenostech kupuji Bosh. Žádná pračka už dnes ale nevydrží 20 let jako dříve. Když neodejde nic jiného, tak prorezne a rozpadne se těsnění.
V zásadě ale nic nemám proti kupování levných praček, protože i když třeba vydrží polovinu času, tak často také polovinu stojí. Navíc dnes díky stěhování výrob do levnějších zemí i u značkové pračky můžete nakonec koupit šmejd a záruka je tak jako tak jen dva roky. Někdy jde připlatit ještě nějaký rok navíc,ale je to drahé, a často se vztahuje třeba jen na díly jako je třeba motor, který zpravidla neodchází.
Už delší dobu mám pračku Electrolux. Jsem s ní velice spokojená po všech stránkách. Stejnou značku má i rodina syna a také si ji chválí.
Úplně největší šmejd, který jsem měla, byla pračka Whirpool. S horním plněním. Za mě nebrat. Je ale pravda, že co člověk, to jiná zkušenost. Tak ať máte šťastnou ruku při výběru. Jaga.
Osobně jsem si kdysi koupila levné Beko s 5 letou zárukou a nemůžu si vynachválit. Faktem je, že mi v té záruce odešlo co mohlo, ale za opravy jsem nezaplatila ani korunu. Až se mi rozbije, koupím zas nějakou levnou s touto zárukou, třeba nějakou takovou eva.cz/...
Stejně záleží na konkrétním kusu, pokud máte pech a narazíte na blbý kus, po 2leté záruce jen platíte. Zadejte si do vyhledávače -pračka s pětiletou zárukou a vybírejte.
Cenovka je jenom jeden parametr. Projděte si tento návod spotrebice-whirlpool.cz/... vyberte si důležité parametry.
V žebříčcích je vidět, že dobrá značka je Bosch nebo Beko, obojí se dá do té desítky pořidit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.