Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych si pořídit pokosovou pilu do dílny a nemůžu se rozhodnout mezi pily.heureka.cz/... nebo pily.heureka.cz/... Prosím zkušené kutily i řemeslníky o názory na tyto dvě pily.
Díky
výkon nenahradíš - metabo
Metabo stroje jsem měl-mám dva - nezničitelné. Makita je dobrá, pokud nekupujete nejlevnější kousky. Oba kusy z výběru jsou dobré, jen ta metabo má prostě vyšší výkon, a to opravdu o dost - takže proto moje reakce.
Za mě Makita. Ve firmě máme už několikátou v pořadí, jsou to neuvěřitelně odolné strojky, pořád se to tahá po stavbách a montážích a funguje to spolehlivě. Používáme na schodiště, obklady dveře a pod. Pochopitelně veškeré lištování.
Tím nechci říct, že to Metabo je nějaký aušus, obě značky mají u truhlářů dobré renomé, hodně se kupuje taky Protool, ale to už je trochu výš cenově.
Také váhám mezi těmito dvěma. Zkoušel jsem v obchodě obě a ta makita má hladší chod toho lineární vedení. Metabo jde více ztuha a trochu drhne, resp. jsou tam cítit ty valivé elementy
EDIT:
Zkoušel jsem Metabo KGS 254 (menší verze té co máte v odkazu). Já se přikláním k té Makitě kvůli zpracování, Metabo na mě v reálu působilo "čínsky". Je ale fakt, že za cenu Metaba s 300 mm kotoučem máte Makitu "jen" s 260 mm kotoučem. U Metaba oceňuju horizontální madlo oproti vertikálnímu co má Makita.
No tak teď jste mě zvyklal ještě víc Když jsem si srovnal pro a proti, tak nějak jsem se přikláněl k tomu Metabu.
Makita má možnost úhlového řezu až do 60-ti stupňů. Popravdě nad jinou jsem ani neuvažoval až do přečtení recenze od Františka Kotyze na Heurece.
Metabo má pouze 47 stupňů na každou stranu, ale zase prořízne silnější materiál, má osvětlení a laser na 230V, líbí se mi šikovně vyřešené rozšíření stolu včetně zarážky.
Tak mě napadá - máte někdo zkušenost s tím co psal meridas? Nepovolí ten odpor při tažení pily po několika použití?
Tak teď jsem taky zvyklán Tamtu recenzi jsem nějak přehlídl. Musím se tedy na pilu ještě podívat, jak jsou vyřešeny ty stupnice.
Teď jsem přijel z Bauhausu, mají tam to Metabo. Vypadá solidně, mě přišel potah v pohodě, to boční rozšíření taky celkem dobrý, ale ta zarážka je tam pro srandu, nebo byla blbě utažená, kývala se 3 mm do stran. Bohužel tam nemají Makitu, tak nebylo s čím srovnávat
Ještě pořád přemýšlím nad tou možností natočení stolku až na 60 stupňů u té Makity. U toho Metaba by se to dalo vyřešit natočením obrobku a jestli se dá laser seřídit napřesno, dlo by se to asi uříznout i tak. Ale nemám s tím zkušenost, na staré pokosovce jsem vždycky řezal jen s materiálem doraženým k pravítku.
Zítra se na ně ještě podívám, co jsem se dále dočetl tak Makita může kotouč naklápět na obě strany, Metabo jen doleva. Nevím jestli je to důležité.
Teď mě z hlavy nenapadá situace, kdy by se nedal obrobek otočit tak, aby vystačil náklon jen na jednu stranu. No ... v každém případě já čapnul to Metabo KGS 305 M v Bauhausu za 9990,-Kč s pětiletou zárukou. Zatím jsem teď večer zkusil říznout zkušební řez 90 a 45 stupňů a po přeměření řezu kalibrovaným úhloměrem sedí na chlup
Ještě musím zjistit, k čemu je v příslušenství dodaný šroub M8 s plastovou hlavou a pružinou
To byla rychlost při výběru , tak to se asi začnu ptát na detaily, které nikde nenajdu
Ten náklop na jednu stranu podle mě stačí, jak jdou ty pojezdy, jsou tam nějaké patrné vůle při nastavování úhlů řezu?
Jednou jsem při řezání hranolu na nějaké pokosce viděl řez jako by "do vrtule", možná něco co popisují na heurece u této pily:
"slabá tuhosť stroja a z toho vyplývajúca nepresnosť - napríklad reže iný uhol na kraji materiálu a v strede materiálu."
To by možná mohlo znamenat malou tuhost kotouče, který se prohýbá?!
No zkuste pár řezů a pak se podělte o zkušenosti
Díky
Tak nějak už mě přestalo bavit stále něco pročítat a hledat recenze, dotaz zde byla poslední štace. 10 000,- Kč není málo, ale co si budeme povídat na opravdu profesionální stroj to málo je a pilu za 50 000,- si do dílny pořizovat nebudu, když se s tím neživím (a ani na ni nemám ). Smířil jsem se s tím, že za tyhle peníze dokonalou pilu nekoupím, ale zároveň seženu stroj, který bude řezat s uspokojivou přesností a kvalitou. On taky jinou přesnost bude vyžadovat tesař, jinou nábytkář a jinou umělecký truhlář či modelář.
Koncem příštího týdne bych měl domlouvat zakázku, na které tu pilu využiju a předpokládám minimální rozměr řezaných hranolů 60x60 mm, prkna asi 28x150mm atd.
Co se týká toho kroucení - může to být samozřejmě kvalitou uložení pily, ale taky rychlostí řezu, ostrostí či tloušťkou kotouče.
Tak jsem pily dnes zkoušel a skutečně, ta Makita má dost plastu, vč. těch ukazatelů úhlů. Stupnice prý mají skladem jako náhradní díl, že se prý lidem odlepují .
Doporučili mi jednoznačně Metabo i když na rady prodejce nedám (prodejce od slova prodat, ne poradit), tak v tomto případě asi souhlasím.
Ta verze KGS 305 M má o dost silnější vodící tyče než KGS 254 M a mnohem hladší pojezd.
Cena 9990,- v Bauhasu je vč. kotouče a netušíte do kdy je ta akce?
PS: Ta matice s pružinou přijde dozadu z boku toho uložení vodících tyčí jako aretace ale byla to tak M5
Ano včetně kotouče, tedy toho co je namontovaný na pile. Viděl jsem i variantu s jedním náhradním kotoučem navíc, samozřejmě dražší. Ta cena bude v Bauhausu asi běžná o žádné akci nebylo na štítku s cenou nic psáno. Model KGS 254 m byl za cca. 8000,-Kč.
Záruka 5 let je od Bauhausu - tedy i servis v Bauhausu. Co jsem četl na netu ohledně záruky, tak samozřejmě standard jsou dva roky a po zaregistrování na stránkách Metaba 3 roky. Proč má Bauhaus 5 let netuším, popravdě jsem se ani neptal, zda je ta záruka na všechny části pily, nebo třeba jen na motor ... ale v každém případě je to příjemné
Aretace posuvu je z levé strany uložení tyčí - šroub M6 s červenou hlavou. Zítra zkusím ten můj šroub vyfotit a poslat dotaz do Metaba, ani v návodu jsem nenašel kam má přijít. Nebyl na pile, ale ležel volně v krabici (zatímco ostatní příslušenství bylo zabalené každé v pytlíku). Proto mě napadlo, jestli to odněkud při transportu nevypadlo i když pila je v krabici pevně uložena do polystyrenového výlisku.
Přišel jsem na jednu nevýhodu - kvůli velkému prořezu a tudíž i dlouhým vodícím tyčím musí být pila dost daleko od stěny - mám pracovní stůl široký odhadem 80 cm a ani když jsem pilu položil až na kraj, nešla úplně zasunout. Tedy přední strana pily musí být od zdi (opět odhaduji, neměřil jsem) nějakých 100 cm, aby se dala úplně zasunout.
Nedalo mi to a po práci jsem ještě skočil do dílny. Tak vzdálenost od zdi je minimálně těch 100 cm k přední hraně stolu pily. A přišel jsem na to kam příjde ten šroub s pružinou. Je to vlastně podpěra - nožička předního ramene ve kterém se pohybuje kotouč
Jasně, s tím místem počítám..
pro málo místa je určena tato pila:
Máte nějaké další postřehy při řezání?
Jj na tu jsem koukal, ale ta cena?
Pomalu se mi rýsuje zakázka na které bych měl řezat spárovky široké 300mm pod různými úhly. Měl bych se do toho pustit snad příští týden. Sám jsem na to zvědavý, spoléhám na laser abych nemusel pořád něco odměřovat a zkušebně nařezávat. Dám vědět , prozatím je pila stále v krabici .
Tu zakázku na řezání spárovek 30 cm širokých jsem nakonec nařezal klasicky na cirkulárce se sáňkami. Metabo na té šířce "ujíždělo" o cca. 1 mm, ale nebyl čas na to mrknout, zda se dá kolmost řezu nějak doladit. Další zakázka na řezání KVH hranolů pod úhly nakonec padla. Takže pila leží stále v dílně v krabici
Ale zanedlouho budu dělat obložky k posuvným dveřím, tak se ukáže
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.