Nejste přihlášen/a.
Zdravím, ve stupačkách většinou bývá otvor pro odsávání z wc a koupelny - to je pravděpodobně ten na obrázku ( soudím dle toho , že je to ještě nad plynovým ventilem ) a asi ve výšce 160cm by tam mohl být ještě jeden podobný hranatý otvor a ten slouží k odsávání z digestoře. Někdy bývá zaslepený a nebo jenom zabalený v izolaci a není na první pohled patrný. Do toho by to potom mohlo jít napojit. Dle fotografie ale těžko soudit jaký typ odvětrávání ve vašem domě je. Měli jste v původní kuchyni digestoř? Byť i bez ventilátroru?
Ještě jsem se jednou podíval na fotku a připadá mi to jako odsávání z wc , tak že napojení digestoře do šachty by jste mohl mít z druhé strany asi ve výšce 150-160cm.( jader je více typů, tak se to těžko říká) Napojení řeším tak, že do toho strčím trubku PVC 110 a chytnu ji z boku šroubkama. Do zbytku díry dám potom podle toho co mám po ruce . Buď kus plechu a přichytnu šroubkama a nebo kus ytongu kterým vyzdívám a zbytek poctivě vypěnuji. Vedle trubky natáhnu elektiku na ventilátor či digestoř a obezdím. Zbytek vyčnívající trubky odříznu zároveň se zdí. U ventilátoru je to jednoduchý tam nějaký centimetr nehraje roli. U digestoře to musím mít dopředu přesně změřené a ladím tam milimetry. Pak se tam vsadí jen ventilátor či digestoř a je to hotový.
Tyto šachty byly dělány pro centrální odsávání, takže napojovat do toho digestoř s vlasním odsáváním není úplně košér. Hrozí, že budete ostatním nájemníkům vyfukovat do bytů rozné pachy z kuchyně atd.
Nutno však podotknout, že se to tak celkem běžně dělá a moc lidí si s tím hlavu neláme. Takže rozhodnutí je na Vás.
Co se týče rozdílného tvaru, tak pouhé zastrčení určitě fungovat nebude. Musíte nějak utěsnit ten otvor okolo. Docela dobře se to dá řešit dřevěnou deskou, kterou upravíte na požadovaný obdelníkový rozměr, uděláte do ní díru a následně zašoubujete skrz plech.
Na co tam ten otvor je,to je takto otevřené. Jinak prodává se i čtyřhranné potrubí s redukcí na kulaté. Syn předělával celý byt. Takto nějak to vypadalo i u něho. Zredukoval a má nomální digestoř. Předělané to tam mají skoro všichni , S filtrem je to k ničemu. Filtry jsou drahé a páru z vaření nikam neodsajete jen ji honíte přes filtr, tak že je to k ničemu.
jak píší někteří rádci-původně to bylo odsávání-centrálně s motorem na střeše,který dnes v mnoha případech nefunguje,Vy musíte nechat udělat od klempíruredukci nebo pokud bude pasovat redukce z opbchodu tak tu-samotné vložení flexihadice-trubky nebude moc fungovat.Takže asi až tak neplatí co písnul p.Krtek.
Jak je to legislativně nemožné když to jen kopíruje původní stav nebo spíše je to oprava původního stavu (až na ten bentilátor ale ten se občas montoval s digestořív panelácích osmdesátých let
předpokládám že tohle je pohled ze strany bívalých revizních dveří, je to odtah z koupelny. Ta stoupací šachta odsávání má ale v sobě přepážku a druhá větší část slouží pro odsávání z digestouře. Podle vyhlášky musí být totiž tyto prostory odsávány odděleně takže se to řešilo právě tubusem s přepážkou. Otvor do druhé části je z druhé strany od kuchyně za původní digestoří.
Z fotografií se zdá, že máte nefunkční společné odsávání. Je to společná část domu a musí být funkční. Vlastník by jeho nefunkčnost měl neprodleně řešit jako havárii. Vy do společné části domu zasahovat nesmíte.
Jaksi mu chybí část potrubí. A filtr. A regulace průtoku ..
Instalatére, je poněkud jedno, co jste dělal. Důležité je, co je zkolaudováno.
Já jsem dělal bytový jádra na klíč , tak to trošku znám. Nikdy jsem nikde na žádný filtr zatím nenarazil . Chybí tam akorát kousek potrubí které bývá na konci zakončené mřížkou - šubrem. Toť vše. V těch jádrech bývají takové netěsnosti, že se snad o regulaci průtoku nedá ani mluvit. Pokuď to odsává ať pomoci ventilátoru či samovolně tak je to funkční.
Jakýmkoliv zásahem do odvětrávání si zničíte ventilaci koupelny i záchoda, postupně vám zahnije celý byt a smrad z digestoře budete foukat sousedům do bytu a tyky jim v ten moment přestane fungovat odvětrávání. Takový zásah není ani dovolený, ani rozumný. Něco si proboha přečtěte o samotížných odvětrávacích systémech, ve vašem připadě se jmenuje shunt. Než zničíte celý barák
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.