Nejste přihlášen/a.
,,Zdravím,,,,,,,jak mám zrušit pobyt v mém bytě člověku,kterého tam již nechci.nemá u mne žádné věci,,,děkuji za solidní odpovědi
Trvalý pobyt je jen evidenční údaj a nezakládá žádná práva. Ale jednodušší řeření je, ať si pán zajde na úřad a změní si trvalý pobyt sám. Pokud je chata označena číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem, a je určena pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci, pak mu nic nebrání v tom, aby zde měl trvalý pobyt. A Vy budete mít po starosti.
,ani nevíte,jak jste mne potěšila,,chatu máme napůl, nemá číslo popisné,je určena k rekreaci ,,je to zděný objekt se vším všudy..Ale musí mím mít evid.číslo teď nevím přesně ,ale něco má...Moc děkuji,,moc jste mne potěšila,,a také děkuji všem.
Ale na ten úřad stejně bude muset dojít - sama od sebe ho přihlásit nemůžete, jen na základě Plné moci k ohlášení změny místa trvalého pobytu s ověřenými podpisy.
Mluvím o té chatě (pokud je k přihlášení způsobilá) - buď se tam musí přihlásit sám, nebo můžete vy s tou ověřenou plnou mocí.
On se musí odhlásit a přihlásit se třeba na úřadě a bydlet na chatě...je to můj byt a o něho se starat jako o děcko nemusím ,,je způsobilý co dělá -
přece nebudu mít ve svém bytě chlapa,když ho tady nechci je dost podnájmů, kde se může bydlet je to jeho věc,,jen slibuje a nic nedělá a už mne to jde na nervy.Pokud chce na chatu tak ať tam je ..to není můj problém
Bohužel pokud "jen slibuje a nic nedělá", je to jen váš problém - on nic měnit nechce. Jsou tři možnosti:
1. Pán změní TP sám na onu chatu, čímž mu automaticky zanikne bydliště ve vašem bytě
Při ohlášení změny místa trvalého pobytu je občan povinen:
. vyplnit a podepsat "přihlašovací lístek k trvalému pobytu", který je k dispozici na každé ohlašovně (je možné používat pouze originální tiskopis)
. prokázat totožnost občanským průkazem nebo, nemá-li platný občanský průkaz, jiným obdobným dokladem, který je veřejnou listinou (cestovní pas); za dítě do 15 let předkládá zákonný zástupce originál rodného listu (pokud je dítě držitelem občanského průkazu, předkládá i tento)
. doložit doklad opravňující užívání bytu nebo domu (např. výpis z katastru nemovitostí, případně s nájemní smlouvou), anebo pokud není vlastníkem/spoluvlastníkem nebo nájemcem nemovitosti předloží úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby (vlastníka, nájemce družstevního bytu) o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny a předloží doklad o nemovitosti.
2. Pán podepíše formulář plné moci, abyste ho mohla zastoupit - to samé jako bod 1., jen to nebude vyřizovat sám, ale v obou případech se bude někam muset dostavit osobně.
Podle toho, co píšete, se asi nedostaví, takže zbývá
3. Pán nezmění TP sám, ani nepodepíše plnou moc - zrušíte mu TP podle výše uvedených odkazů.
Vlastnictví a užívacví právo jsou dvě rozdílné věci.Takže - nejedná se o manžela, nezaopatřené dítě ani spoluvlastníka, dotyčný se v bytě nezdržuje a nemá ani žádnou smlouvu?
V tom případě postupujte podle výše uvedeného odkazu - samozřejmě dle místa bydliště.
,,ne nemá nic žádnou smlouvu ,,dovolila jsem mu se před léty se přihlásit,,ale nic písemného ,,Sám se odhlásit nepůjde ,slibuje že ano ,,ale on by to myslím ani sám nesvedl --je to jedině na mně,
.Kdybch ho do bytu vpustila,už by mohl říct,nebo sousedé ,že tady je.I když si lidi nevšímají nějakŘíkala mi paní na úřadě,že ho nemusím pustit i když je přihlášený.Z toho jsem měla strach. jak jsem psala,nemá tady ani lžičku,tak nevím,proč by tady chodil...Bojím se odjet za synem na pár dnů.
Zkrátka a jasně neptejte se tady na poradně i když jsou tu dobríé rady ale púřímo na místě k tomu určeném-na úřadu na evidenco obyvatel či jak se to dnes jmenuje.Osobně jsme toto řešili s dcerou-5? 6 let nwn jak dlouho doma nebydlí,i když pracuje ale občas problém-tu pokuta - nezaplecená za zapomentou Open card,,tu za founa včetně velké přirážky od DP,O2 atd.Sama nic neřešila jen slibovala,tak jsem se naštvali a došli na úřad . dopadlo ta jak to dopadlo dcera již doma nemá TB ale na úřadu i kydž to stejně nic neřeší neboť slavná ČP odmítá zaregistrovat jak její adresu TB ,tak i doručovací adresu někde na Zličíně.takže stejně ji vše chodí domů.
Manželka sepsala žádost o zrušení (něco našla na internetu tak dle toho) ,pak jsme ještě obešli pár sousedů ze vchodu paneláku ,kteří byli ochotni se podespat pod svědectví že dcera tam nebydlí a za 3? měsíce bylo hotovo.
@zavinac - Jak ho mohou odhlásit,když nemá obsílku.
Snadno - jak je psáno v poučení, po 10 dnech se považuje za doručenou, se všemi důsledky z toho vyplývajícími. To je běžný omyl mnoha lidí - "nevyzvednu - jako bych nic nedostal" - a pak se dost diví.
Vůbec se ničeho nebojte. Vy jste v právu. Pokud úřednice postupuje špatně, nechte si zavolat její nadřízenou a ničeho se nebojte.
K odhlášení někoho z trvalého bydliště ve Vašem bytě potřebujte jen: prokázat, že je byt Váš a prokázat, že dotyčný už nemá už právo zde bydlet. Buď máte nějakou smlouvu, která skončila, nebo pokud byla jen ústní, tak Vaše čestné prohlášení, že dotyčnému nájem (nebo jiné právo) skončilo. Samozřejmě jemu přijde na tu starou adresu vyrozumění, že byl odhlášen, ale vůbec není vaše starost, aby to oznámení dostal. Pokud na něj chcete být hodná, tak mu to napište mailem nebo přes telefon, ale víc to není Vaše starost. Pokud se on nebude nějak bránit (jakože asi nebude), tak mu úřad trvalé bydliště zruší (bude mít TB na úřadě). Pokud Vám úřednice tvrdí, že se vy musíte postarat o to, aby dopis dostal, tak to je nesmysl.
Rozhodně mu vyřiďte, že nepřebírat poštu je největší chyba jeho života.
jak oni ho tedy najdoui když vím-kde je ,ale nereaguje na nic.Nemá zájem o vyzvednutí svých věcí ze schránky.To je pravda,jak píšete .že tím prokazuje svůj nezájem kbydlení
Zdravím,,,tak tedy mám doma již 3 výzvy k vyzvednutí,ale stále si pro ně nechodí.Mluvila jsem s paní,která to vyřizuje a říkala mi,že třeba přes jeho děti.Přitom má dcery se kterými se roky nestýká.Ani pořádně neví,kde bylí a nemají jeho jméno.
Našla jsem naČerných ovcích video .jak odhlásit nájemníka -bylo to tajně natočeno asi u čtyř případů.pracovnice dávaly nepravdivé odpovědi.Jen jedna splńovala jak toho člověka odhlásit.Stačí jen to,že byt nepoužívá a není jeho. To je vše.
Te´d nevím, jak jí to napsat ,či poslat to video--že nejedná správně .Nevím-jak dál.Co tedy budou s tím dělat a tedy postupovat. díky za solidní odpovědi
O těch deseti dnech mi říkaka ,že se to na to nevztahuje.Tak vůbec nevím kde je pravda -patrně neví co má dělat a já už vůbec ne.
Nijak ho nenajdou, ani nebudou. Hledat ho bude jedině exekutor, kdyby měl nějaké dluhy, je to jeho práce. Všechno, co mu ten úřad napíše, se vrátí k odesílateli a začne to platit, i když o tom dotyčný neví.
Video je k ničemu (málokdy v nich bývají přesné informace, trvejte na tom, aby úřad postupoval podle zákona. Ten člověk nemá žádné užívací právo k Vašemu bytu, byt mu nepatří, nemá k němu nájemní smlouvu na své jméno, ani v bytě nebydlí. Úřad musí na základě těchto skutečností trvalý pobyt zrušit.
Někde výše píšete, že by se měl přihlásit k trvalému pobytu na úřad. To nejde. K trvalému pobytu se lze přihlásit pouze do nemovitosti určené k bydlení (byt, dům) nebo k rekreaci (chata, chalupa). Zrušit trvalý pobyt a zapsat nový trvalý pobyt s adresou úřadu může pouze úřad (to nemůže nikdo udělat sám).
Zapomeňte na hledání dotyčného, na videa a podobné akce a jděte za tím, kdo příslušný odbor vede. To je jediný možný a správný postup.
@zavinac - Jak píšete, úřednice "patrně neví co má dělat" - tak snad to ví aspoň nadřízený. Ale jestli podle vás "vedoucí o tom nerozhoduje", pak dělejte jak uznáte za vhodné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.