Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha v podkroví

Od: stanley* odpovědí: 22 změna:
Dobrý den,omlouvám se,že znovu pokládám už jednou položenou otázku ale nikdo mi neodpověděl a informace z jiných zdrojů jsou různé:Po vytrhání starých podlahových prken v patře jsem zjistil,že v prostorech mezi trámy,hlubokých skoro půl metru,jsou jakoby falešný strůpky z latí,zakrytý posypem(vrstva cca10- 15cm)směsi zřejmě slámy,plev a hlíny(jak seto dřív dělávalo)zarovnaný přesně po horní plochu trámů, celkem slušný pevnosti(sondu jsem dělal krumpáčem).Materiál je suchej .Můžu rovnou na tu plochu pokládat desky-ať už OSB nebo jiné?Přes to ještě přijde palubková podlaha z tvrdýho dřeva(nevím,jestli je směr položení podlahovek důležitej).Moc děkuju.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dracek*
hodnocení

2x

podle mého názoru můžete akorát budete muset desky napojovat na trámech jinak by se mohly prohýbat ,nebo udělat rošt z latí (hranolků )a tím zmenšit prořez desek ,tkže směr pokládky desek by měl být přes trámy (nebo podle potřeby přes latě)

stanley*
hodnocení

díky.Já právě chci rošt vynechat kvůli malý světlý výšce.Proto se chystám položit desky min.22mm a spojit je určitě na trámech.A přes ně-zřejmě napříč položit ty palubky,který tu podlahu taky zpevní.Místnost bude málo používaná a bez těžkýho nábytku,takže to snad bude stačit.

dracek*

škoda že nemáte fotku , jak jsou trámy daleko od sebe?

stanley*
hodnocení

Právě že dost-130 cm.

dracek*

to je dost daleko ,jde o to že při chození jsou otřesy a ty mohou po čase uvolnit ty latě a podsyp by se mohl uvolňovat ,nevím to ale jistě

stanley*
hodnocení

Hm.To nezní jako blbost.Jestli to tady ještě někdo potvrdí,tak mi nezbyde než si vyhrnout rukávy a ty 3 kubíky bordelu vykopat a vyházet oknem.A pak hurá na rošt!Dík.

stanley, samozřejmě že vyklidit, snad jste to tam nechtěl nechat! Zárověň zjistíte stav trámů, ošetříte je aby mohli sloužit dalších mnoho let.

stanley*
hodnocení

No chtěl no.Vypadá to fakt festově!Tak holt do práce!:)Mezi dolními stropními a horními podlahovými trámy vznikne mezera cca 40 cm.Takže vrstvu vaty a trámy natřít červostopem nebo něčím podobným?Děkuju.

stanley, ale je moderní dát vatu, pak to zaklopit parotěsnou OSB a je postaráno o plíseň.

"trámy natřít červostopem nebo něčím podobným" naprostý souhlas

stanley*
hodnocení

Přesně tak jsem to chtěl udělat.Mám za to,že mezírky mezi deskama a podlahovkama tu parotěsnost ruší.Dolní pokoj je málo používaný a suchý.Strop ze sádroše.

dracek*

já bych to nevyhazoval všechno jenom bych to buď sundal o sílu latí ,nebo jenom v místě latí .tyhle staré izolace mají i cosi do sebe ,pokud se nenamočí ,tak mají i perfektní izolační vlastnosti a trvanlivost mají taky ,je ovšem otázka jaký materiál použít na rošt ,pokud odstraníte všechno tak bych použil 5x10 cm nastojato s roztečí 40-50cm ale rozpočítal bych to podle použitých desek aby spoje seděly na roštu

Dráčku, prosím poučtě mě "staré izolace mají i cosi do sebe" co mají do sebe? 80-100 let starý zásyp jako izolace?

dracek*

Milane ,pokud jsou slamněné a není to poškozené tak izolují stále dobře ,u mamky na baráku takto izolovaný strop je ,nikde žádné houby ani plísně a ani červotoč ,stáří baráku 130 let ,akorát kdyby to čaplo plamenem tak to by byl fajrák ,akorát je rodíl že máme 40cm vrstvu ,nvíc je barák postave z venku normální cihla ale zevniř vepřovice izolace je to perfektní akorát v tom hřebíček nedrží :) to jsou moje zkušenosti

stanley*
hodnocení

Takhle jsem to měl původně v úmyslu.Opěrný i nosný latě jsem myslel tedy slabší-50x50 nebo 60x60.Myslel jsem si,že podsyp rozhrábnu jen v pruzích pro latě.Jenže on je tvrdej jak vyschlá hlína-asi velkej podíl hlíny.Takže jsem musel použít krumpáč-hrozná práce!Ale nevím v jakým stavu jsou ty půlkulatinky,na kterých ten podsyp drží.Prkna byla dost prolezlá červotočem ale trámy jsou v kondici.

ladislavtikal*
hodnocení

2x

dobry den kdyz delame podlahu z osb desek a je tam mala svetlost tak udelejte rost zaroven s tramy z boku dejte late a na ty late dejte dalsi aby byli ve stejne jako tramy tim se neuberete na svetlosti a mate rost ktery vam to vynese takze podel tramu late a na late od tremu k tramu dalsi late srovnat s tramy a na to dat osb desky

dracek*

dobrej nápad :)

stanley*
hodnocení

To jsem chtěl udělat původně-někde jsem se tady na to ptal.Ale když jsem začal odstraňovat ten podsypa a zjistil,jak je pevnej,přišlo mi to líto vyházet.

hodnocení

2x

jetliže jsem Vás pochopil dobře, že chcete položit jen na trámy bez roštu, je to špatné řešení. OSB i jiná deska se prohne, i když jí máte silnou 22mm. To by jste musel mít trámy maximálně 40 cm od sebe.

stanley*
hodnocení

Jasný-to bych si nedovolil.Ale já psal,že mám prostor mezi trámy vyplněnej pevným a suchým podsypem až po horní okraj.Myslel jsem,že by ta plocha rozložila váhu nábytku nebo kroků,kerá by se na ni přenášela přes podlahovky(1 nebo 2m dlouhý napříč trámů) a silnější OSB desky-třeba 28 mm.Díky.

ne, ne, viz víše.

stany*
hodnocení

0x

ted je otázka co na to statika stropu z hlediska provozu, nábytku atd. Snesou ty trámy takové zatížení? Nebudou se muset vyztužovat? Nebude nutné udělat např. spřaženou desku? Každopádně co se týče toho násypu, pokud toho nebude 20 kubíků, taky bych to z tama vydělal

stanley*
hodnocení

díky.budu to muset vyházet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]