Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu toto v truhlařině slouží?

Od: jofa* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Otec po 2 sv. válce doma truhlařil a vše jsem takříkajíc identifikoval. Tuto věc však nedokáži přesně zařadit k čemu sloužila. Nikdy jsem otce s tímto nářadím neviděl při práci. Dokáže někdo přesně určit k čemu to sloužilo? Nějaké odměřování, na rysky ... . Otvor je průměr 5 cm, jinak 20 cm délka, 10 cm výška, 4 cm silné. Děkuji za radu.

K čemu toto v truhlařině slouží?
K čemu toto v truhlařině slouží? #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tento hoblík se jmenuje Kocour a používával se k vytváření rybin pro svlaky. Svlaky se vyráběly pomocí pilky, které se zase říkalo Veverka.

doplněno 03.01.18 10:21:

Na obrázku jsou pilky na svlakování, pilka uprostřed je na řezání dýh

K čemu toto v truhlařině slouží? #3
K čemu toto v truhlařině slouží? #4

V podstatě máš pravdu.

Hoblík je skutečně kocour, pilka (asi nějaký krajový označení veverka) u nás to je klasicky svlakovka. Pilkou se nařízne drážka na rybinu, vyříznutý materiál se vydlabe dlátem a dočistí právě kocourem. Tím je hotová rybina ještě se musí udělat samotný svlak a ten se dělá hoblíkem svlakovníkem. Nikoliv pilkou.

K čemu toto v truhlařině slouží? #5
jofa*
hodnocení

Děkuji. "Truhlařina po staru" a vidím. Ještě jednou dík.

doplněno 03.01.18 10:27:

To vše doma taky mám a další různé náředí

barbakan*
hodnocení

0x

Vypadá to jako koncák, pokud se skobou dalo pohybovat. Tipuji že to je pomůcka k soustruhu.

Se soustruhem to nemá nic společnýho. Funguje to přesně takhle.

youtu.be/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]