Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
V práci se dohaduju s naším elektrikářem o zapojení a funkci chrániče.
Máme topné těleso 1,8kw zapojené na 400V
Z tělesa vedou 4 dráty 3xF + PEN
V rozvaděči je osazený chránič 4P 25A 30ma pro ostatní elektro.
Zapojení viz obrázek.
Já tvrdím že při tomto zapojení by chránič neměl vůbec reagovat a on tvrdí že by měl.
Kdo z nás má pravdu?
V práci se dohaduju s naším elektrikářem o zapojení a funkci chrániče.
Máme topné těleso 1,8kw zapojené na 400V
Z tělesa vedou 4 dráty 3xF + PEN
V rozvaděči je osazený chránič 4P 25A 30ma pro ostatní elektro.
Zapojení viz obrázek.
Já tvrdím že při tomto zapojení by chránič neměl vůbec reagovat a on tvrdí že by měl.
Kdo z nás má pravdu?
6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení
0x
Protože na tom principu chránič přesně funguje. Bez poruchy jde přes chránič tam i zpět pořád nulový proud, když sečtěte proudy všech fází a nuláku, vyjde vám nula. Když proud začne unikat jinudy, tedy přitéká přes chránič, ale už tudy neodtéká, součet už není přesně nula a pokud je víc než udaných 30 mA, tak vypne.
Takže když jedna část tělesa bude mít trochu jinej výkon než ostatní 2, bude chránič stále vypadávat.
doplněno 02.01.18 08:45: Zkoušel jsem hledat datasheet od toho tělesa a zjistit jestli jsou cívky opravdu do trojúhelníku nebo jestli to není jen 3x230.
Bohužel jsem nic na telefonu nenašel.
doplněno 02.01.18 08:45: Zkoušel jsem hledat datasheet od toho tělesa a zjistit jestli jsou cívky opravdu do trojúhelníku nebo jestli to není jen 3x230.
Bohužel jsem nic na telefonu nenašel.
I když by měla některá část tělesa jiný příkon (tekl by jí jiný proud, než ostatními), součet proudů mezi fázemi bude stále nula (chránič nevypadne. Teprve v případě, že proud poteče někam mimo fázi, součet proudů ve fázích nebude nula a chránič bude reagovat.
doplněno 02.01.18 08:49:
I kdyby bylo těleso zapojeno do hvězdy, nic to věci nemění.
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]