Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strop v koupelně

Od: h0042* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,poprosil bych o radu...Dělám rekonstrukci koupelny v přízemí staršího RD.Od podlahy bude výška po strop 230cm,strop bude ze sádrokartonu.V koupelně mám okno + budu dávat ventilátor k odsávání.Nad stropem je nevyuživaná půda s nezateplenou střechou.Na podlahu na půdě jsem položil 20cm vatu.Složení podlahy ze strany půdy směrem dolů do koupelny je: beton,škvára,desky,trámy. viz foto z budoucí koupelny.

Prosím o radu,jakou skladbu stropu?Napadlo mě: mezi trámy 20cm vatu,parotěsnou folii,profily k uchycení sádrokartonu a na konec sádrokarton.Je tento postup správný,nebo parotěsnou folii vynechat?

Děkuji moc za odpovědi.

Strop v koupelně

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud je nad stropem jen 20 cm izolace, tak bych doplnil ještě mezi trámy 10 cm izolace a samozřejmě foliii a sádrokarton.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud je na podlaze už vata jako tepelná izolace,už bych vatu nepřidával,dutinu bych využil k odsávači jako odvětrávanou..Na strop bych použil na folii sádrovlákniitou desku.Přece je odolnější a pevnější pro uchycení doplňků.

JABRAKA

h0042*
hodnocení

Takže myslíte,na trámy folii a na ně sádrovláknité desky,nic víc?Mezi trámama to nechat duté?

díky za odpověď

fik
hodnocení

0x

Jestli ti můžu poradit,z toho stropu odmlať ten beton se škvárou-hodně moc stovek kilo tomu odlehčíš který tam jsou zcela zbytečně,škvára a beton jsou totiž mizerné tepelné izolanty. Jestli ti jde o zateplení tak máš dvě možnosti,buď dát mezi trámy vrstvu vaty a ještě na příč potom jednu vrstvu vaty,síla je na tobě,ale každá vrstva by měla mít minimálně 10cm,potom pod to zavěsit sádrokartonový podhled s parotěsem. Nahoře by jsi potom mohl mít klidně využívaný prostor-v případě že jsou prkna slabá,ještě nahoru prošroubovat jednu vrstvu OSB desek a máš zateplenou a pochozí půdu.

Druhá možnost když nechceš pochozí půdu je narvat tu vatu nahoru jak to máš,20cm ti v pohodě stačí,ale stejně jako v prvním případě,ten beton a škváru hodit do**

Ještě bych zapoměl,když to máš odkrytý,kup si nějaký to balení lignofixu a pořádně ty trámky a prkna naimpregnuj. Mě se do toho v jedný místnosti pustili tesaříci a musel jsem to zbytečně měnit. Když by jsi sundal tu škváru tak i z vrchu

sollik*
hodnocení

0x

Řešil jsem něco podobného na chodbě, nad chodbou je terasa, tedy taky nezateplený prostor. Ten beton musí pryč. Parotěs nelze udělat skutečne 100% a případná vlhkost zůstane uvězněna pod betonem a půjde do trámů. Takže za mě: odstranit beton a škváru, dostatečně zaizolovat a udělat ze strany koupelny parotěš co nejdokonaleji to půjde. Vatu ze strany půdy nechat pokud to jde volnou, aby případná prošlá vlhkost měla možnost odvětrat.

h0042*
hodnocení

Děkuji za názor. Udělám to tak, že dám mezi trámy vatu, min.10, uvidím jaká vleze, parotesnou folii, rošt pro sádrokarton, další parotesnou folii a nakonec sádrokarton. Ten beton nebudu dávat pryč. Omlouvám se za diakritiku, píšu z telefonu.
sollik*

Je to Vaše rozhodnutí. Doporučoval bych ale důsledně dodržovat pravidla pro montáž parotěsky - veškeré sponky a prostupy důkladně přelepit páskou pro tyto účely a po obvodu místnosti lepit parotěs ke stěně lepidlem na parotěsky. Nešlo by skrz beton nebo někam do strany udělat alespoň pár odvětrávacích otvorů?

Jde o to, že nad sádrokartonový podhled nebude vidět co se tam děje a pokud pominu skutečnost, že zvhlá vata ztrácí (při použití vrstvy okolo 10 cm už takhle mizerné) izolační vlastnosti, můžete za pár let zjistit, že trámy jsou pryč a oprava pak bude náročná a to i finančně.

fik

Souhlasím se solikem,ten beton ten strop jednou zničí-zvlášť když je to koupelna. I když ten parotěs uděláš dobře,nikdy to není na 100%,vždy je to 99,9%. Nějaká vlhkost se tam dostane,nemá kam odvětrat a můžeš se dočkat toho že ty trámy jednoho dne přestanou existovat. S nějakou tou tunou betonu nahoře to může skončit i hodně blbě..ale je to samozřejmě tvoje věc.

To tam není pro pevnost,to byl dříve nápokus o izolaci-když žádné jiné materiály nebyly

h0042*
Tak,že bych udělal přes ten beton pár děr, řekneme průměru 100mm?
fik

Nebabrat se s tím a vyvézt to do meze nebo zemědělcům na cestu. Jenom já jsem z plochy 10x5 metru stropu odvezl odhadem 5 tun betonu který to zatěžovaly zcela zbytečně. Když to děláš tak pořádně,v horizontu doby se ti to bohatě vyplatí

h0042*
hodnocení

Nemám problém odvést beton na skládku za cca 300kc,není toho moc,cca 10m2.Nechci tu podlahu likvidovat,do budoucna nevím,jestli to nějak nevyužiju a zadělat to osb deskama,aby se dalo chodit,tak pujde vlhkost logicky do osb desek.V té koupelně nebude bazén,je tam okno + tam bude ventilátor na osávání. Myslíte,že by fakt nestačily ty díry?Nemůže to být zase tak divoké.Ve stávajícím domě máme koupelnu v podkroví,na šikmině jsou ty dřevěné čtverce,nevím jak se tomu říká,za komunistů se to dávalo,mezi trámama skelnou vatu a jedno střešní okno.Parotěsná folie nebyla a je to tak 25 let,trámy a desky jsou v pohodě,protože se dělala tento rok nová střecha a bylo to odkryté a v pohodě.Každopádně díky za váš názor...

Já tedy nesouhlasím s odsraněním betonu. Nikoliv kvůlu váza, uřčit+ě odlehčíta trámům, ale když dáte izolaci na beton, rosný bod se posune nad beton do izolace. Až jednou, za několik let, budete chtít dělat podkroví, vatu sundáte, dáte mezi krokve a na beton uděláte novou podlahu.

Není nutné dávat beton pryč.

ten beton ten strop jednou zničí... co zničí ten beton?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]