Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlučný elektrokotel Protherm Ray

Od: levitas* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

prosím o radu ohledně hlučnosti elektrokotle Protherm Ray 9kw. Kotel je v provozu asi 14 dní. Doposud žádný problém. Nyní začal být kotel při ohřívání vody do radiátorů velmi hlučný. Hluk jde z místa topných tyčí. Hluk se objevuje zcela nepravidelně.

Např. pokud snížím výkon z 5kw na 2kw, tak hluk ustane. Ale ne pokaždé. Zvuk podobný "vaření vody a praskání". Prosím měl někdo tento problém? Mám kotel reklamovat? Kotel je umístěn na chodbě v malém domku. Hluk se nese celým domem.

Mnohokrát děkuji.Lukáš

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mohlo by to byť zavzdušnením systému.

zakus*
hodnocení

0x

- máte odvzdušněno?

- točí se čerpadlo?

hodnocení

0x

Mám také elektrokotel Protherm Reynok, ty se vyráběly před tím vaším. A jednou se mi to také stalo a také jsem byla dost vyděšená. Pak jsem přišla na to, že byl uvolněný ten plechový kryt, kterým je kotel přikrytý a když nahříval a jelo čerpadlo tak to v něm dost rachtalo. Až bude hlučet, zkuste na něj položit ruce a trochu ten kryt přitlačit, jestli to přestane. Já měla dole uvolněné šroubky.

doplněno 31.12.17 09:09:

Tak jsem si ještě+ přečetla ty příznaky které uvádíte. Zvuk podobný vaření vody a vycházelo to z toho válce, co je omotaný tím stříbrným materiálem. (nejsem odborník, ale Vy víte co myslím). A to se mi také stávalo loni. Napřed se to pak zase zklidnilo samo a kotel jel dál, ale bylo to čím dál horší, až se mi jednou stalo, že to byl fakt rámus, až jsem ze strachu vyhodila kotel z provozu úplně a ono to hučelo dál, a po několika vteřinách vystoupala ručička teploty na maximum, slyšela jsem zvuk vaření vody a kotel se hodil do poruchy a začalo svítit výstražné světlo. Nechala jsem ho úplně vychladnout, nahodila to čidlo co je nahoře a zkusila zapnout a chvíli to bylo v pořádku a pak to začalalo znova. Nakonec jsem na jedné internetové poradně zjistila, že to bylo způsobeno špatnými relátky, které rozhání teplou vodu do radiátorů. ten pán, co se těmi kotly zabývá mi napsal přesně která mám koupit a vyměnit. To mi žádný z opravářů nechtěl udělat, že prý to se dnes nědělá a nabízeli mi výměnu celé té vodící desky, což bylo něco kolem 11 tisíc. To se mi samozřejmě nelíbilo, tak jsem ta relé objednala na interneru, jsou tam dole 3, které mají vliv na tuto funkci a koupila je. Jedno stálo kolem 2 stovek, tudíž i s dopravou to bylo kolem pěti stovek. Pak jsem si sehnala kamaráda, který umí "elektrikařinu", ten tu desku vyndal a odstranil ta 3 relé, které byly vadné a nahradil novými. Musel to připájet a práce mu rvala asi hodinu. No a od té doby kotel jede jako z praku a bez problémů.

Ale samozřejmě netvrdím, že to máte to samé. Ale poradím Vám, abyste si rozklikl tento odkaz. google.cz/...

Jsem si skoro jistá, že tam najdete něco, co Vám pomůže problém vyřešit. Navíc jste chlap, takže pro Vás to nebude takový problém, jako to byl pro mne.

hodnocení

0x
Mám ten samý, akorát silnější. Ta nádoba s topnými tyčemi se dá nahoře odvzdušnit.
doplněno 30.12.17 19:35: Kolik máte nastavenou výstupní teplotu?
levitas*
hodnocení

Výstupní teplotu mám nastavenou na 45 stupňů. Zavzdušněno také nemám. Dvakrát jsem dnes ovzdušňoval. Vzduch v systému žádný není. Tlak kotle mám nastavený na 1,8 bar. Oběhové čerpadlo funguje. Pokud nastavím na čerpadle různé rychlosti,nic se nezmění. Uvolněný plech kotel také nemá. Hluk vychází z válce s topnými tyčemi.
levitas*
hodnocení

Děkuji Suzy. Podívám se na ten odkaz a pročtu. Již jsem napsal do firmy kde jsem kotel zakoupil a budu kotel reklamovat. Do závady kotel zatim nespadl. Lukáš

levitas*
hodnocení

0x

Zdravím,

chtěl bych se podělit o zkušenosti s elektrokotlem Protherm. Problémy s hlučností kotle jsem doposud nevyřešil. Každé tři až čtyři dny musím z kotle vymontovat topné spirály. Jinak se z kotle ozývá vaření vody. Spirály jsou silně zanesené vodním kamenem. Po vyčištění kotel funguje naprosto bezhlučně. Pod kotlem mám namontovaný magnetický filtr.Dle rad nevhodná neupravená voda v systému. Na doporučení jsem celý systém za nemalé peníze nechal vyčistit a důkladně proplachnout. Následně byla do systému aplikovaná chemie na úpravu topné vody. Bohužel výsledek byl ten,že kotel byl opět hlučný a po demontáži spirál byly opět zanesené vodním kamenem. Následovalo druhé chemické čištění celého systému a aplikace další chemie na úpravu topné vody a snížení hlučnosti kotle, tentokrát svépomocí. Nyní kotel opět začíná být hlučný. V systému je průzračně čistá upravená voda s pH 8. Chemie byla od dvou výrobců. Již opravdu nevím,co mám s kotlem dělat. Na příští zimu budu nejspíše řešit jiný způsob vytápění. Pokud jste někdo měl podobný problém,prosím napište. Děkuji a přeji pěkný víkend. Lukáš

vladimir*
hodnocení

0x
Měl jsem první den provozu úplně stejný problém. Je to zavzdusněné. Je potřeba nastavit manometrem ( na pneu) expanzku na 0,8 bar. Pak povolit odvdušňovak na čerpadle - pokud mate wilo tak je na něm sedá čepička. Pokud máte dobře odvdusnenou podlahu, tak už jen upusťte tlak z kotle, pak ho pomalinku dopusťte na 1,2. Odvzdušněte na nádobě nahoře a bude to OK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kotel protherm
Otázky na téma protherm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]