Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kyselina chlorovodikova na nerezu

Od: hanys® odpovědí: 13 změna:

zdravím,podařilo se mi udělat pár fleku na nerezovém stole od kys.chlorovodíkové,nevíte náhodou jestli se dají odstranit a jak?manželka je z toho na nervy.nevím jestli by to šlo přeleštit něčím.

doplněno 04.01.18 19:44:

zdravím,doplnuji svoji otázku-obr.1 je stav kdy jsem ten stul ve zmatku utřel celý a zčernal.obr.2 mezi svátky nějaká pekařka něco postavila na okraj fleku a zustalo krásně vyleštené kolečko,bohužel se mi nepodařilo vypátrat co to bylo a nikdo neví,jedinný předmět který odpovídá velikosti je skleněná pepřenka,ale mi to nefungovalo.obr.3 leštil jsem filcovým kotoučem na sucho a krásně to šlo,dokud jsem neaplikova nějaký spec.přípravek na leštění výfuku a kotouč se obalil černým svinstvem ze stolu a už moc neleštil,spíše to rozmazával.budu pokračovat až ho vyčistím.tim spec.krémem to šlo,celkem slušně,Realem taky ale pomaleji.

Kyselina chlorovodikova na nerezu
Kyselina chlorovodikova na nerezu #2
Kyselina chlorovodikova na nerezu #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dělám to jako jenda2 už roky. Smirek 1000 pod vodu a nevypadá to zas tak zle. 18 roků starý dřez.

Kyselina chlorovodikova na nerezu #4

lucie*
hodnocení

0x

Myslím,že tohle Vám manželka bude dlouho podsouvat.Podle mě to je nenávratné poškození.*zmateny* taky jsem nedávno dávala krtka do odpadu a asi nějaké kuličky zaletěly bokem...a je to,flek v nerez dřezu na pořád.

Něco z domácího rádce: Možná budete chtít použít agresivnější čistící prostředek k odstranění skvrn, ale nedělejte to! Když použijete bělidlo a jiné agresivní chemikálie, mohli byste nerez nevratně poškodit.

čištění:Nalejte si na povrch dřezu ocet. Ocet společně s jedlou sodou vytvoří reakci a začne pěnit. Tato pěna vám pomůže odstranit z povrchu nerezu všechny skvrny. Nechejte ocet působit zhruba 10 minut, abyste měli jistotu, že směs stihne důkladně uvolnit všechny nečistoty.

Zkusit můžete,ale tipuju,že je to navždy.

doplněno 27.12.17 21:54:

...tohle netipuji...tohle je všeobecně známá věc,že na nerez se nesmí v žádném případě používat abrazivní či kovové brusné čištění,stejně tak agresivní chemické čistící prostředky .Nenávratně se povrch poškodí.Tohle se uvádí i na příbalovýh letácích od nerez výrobku všeho druhu.

...tipuji,jen to,že je to navždy...ale bude fajn,když tazatel potom pisne jak dopadl,určitě by to pomohlo i dalším co budou jednou hledat radu.

jenda2*

Ale no tak, jak asi myslíte, že se nerez leští? Dělala jste to někdy? Já mockrát. I obyčejnou hrubou stranou houbičky na nádobí při troše práce odstraníte flek.

hodnocení

0x

Doporučil bych, nepoužívat žádné chemikálie, ale lidský pot. Vlastníma rukama odleštit jemnou brusnou pastou.

jenda2*
hodnocení

0x

Fleky odstraníte jemným pískem na nádobí. Použijte mycí houbičku s hrubší stranou. Nic nevratného neexistuje. Můžete také použít smirkový papír pod vodu se zrnitostí 1200. Lucie tipuje opravdu špatně.

hodnocení

diky za rady,zitra jdu na to,napíšu vysledek.

jenda2*

Paní Lucie mě vyprovokovala a šel jsem nerez dřez polít HCL. Za chvíli zčernal. Pod vodou použijte raději smirek zrnitosti 2000 nebo 2500, který se prodává běžně v drogerii a podélnými tahy obrušujte postižené místo stále steným tahy do okolí do ztracena. Voda odplavuje kousky obroušeného materiálu a nebudou se vám tvořit škrábance. Důležité jsou stejné podélné tahy. Příčné jsou pod světlem vidět jako lom světla ale u tak jemného smirku to až tak moc nevadí. Můžete mít kousek smirkového papíru buď na podložce ( žákovská mazací guma) nebov prstech na plocho.

doplněno 27.12.17 22:33:

Pokud je povrch nerezu původně opatřen kruhovými stopami, tak leštěním samozřejmě povrchová vrstva ztrácí původní kresbu. Pak je vhodnější použít jen tu houbičku na nádobí, aby se nešlo příliš do kresby. Pokud to je nerezový plech, tak se tam můžete vyřádit, co vám bodou ruce stačit. A Silichromem můžete udělat i lesk - blesk.

To vše platí pro nerez. Chromované vodovodní baterie leštit příliš nejdou, dostanete se snadno na podklad pod chromem !

lucie*

jenda- jejda,to mě mrzí,že Vás po věčerech provokuju k práci *mir*.Rozhodně nejde o hádku,jen máme každý jinou zkušenost a určitě bude fajn,když tazatel bude úspěšný a já(my)co jsme vaši metodu neznali/nevěřili ji se poučíme také.

Pěkný večer a tazateli držím palce.Dokážu se vcítit do jeho ženy,vy chlapi nás dokážete překvapit.:-D

jenda2*

Dobrý den, to nebyla hádka, to ne. Jen bych chtěl, aby si někdo nemusel vymýšlet nové postupy, které tu jsou už dávno. Dřez se dá i nádherně vyleštit a pak se podstatně méně usazuje vápenec z vody. Na to je ale už potřeba leštička.

nikdo*
hodnocení

0x

Já jen pro obecné povědomí. Nerez se nesmí čistit jakýmkoliv přípravkem obsahujícím chlór. Bývá to i na těch nerezových věcech napsáno od výrobce.

jenda2*
hodnocení

0x

Kdyby jste hned použil smirkový papír pod vodu o uvedené zrnitosti 2000, dávno by bylo hotovo a navíc lesklé !

alfi

No, to je teda NEREZ pro kterej k prodejci ani k výrobci radši nelez! Kdyby takovejhle "nerez" vyráběla kdysi Škodovka, tak by ČSSR neprodala asi ani jedinej atomovej reaktor...! Správnej "nerez" neboli ANTICORRO za běžný (pokojový - nebo do 100°C) teploty nemůže nic ovlivnit, zničit, poškodit. Správný anticorro je taky nemagnetický (lze jednoduše ověřit magnetem), tak jako byly bubny Tatramatek, a jeho kvalitativní vlastnosti se začínají projevovat až od 800°C výše - a nemusí to být zrovna na milonových investičních celcích. Stačí obyčejné naftové topení Eberspacher (licenční v Jab./ Nisou) do autosú a kamionů, která fungují 40let, a jejich anticorro spalovací komora je po oklepání sazového nánosu jako nová - a to že se tam spaluje nafta plná síry...atd... je tomu ANTICORRU uplně jedno. Máš dvě možnosti : buď vyhoď ten debilní dřez a kup z pořádnýho anticorra, nebo vyhoď tu, co kvůli těm flekům na Tebe řve a kup /teda vlastně "pořiď/ něco, co bude kvalitnější, novější a nebude jí záležet na blbinách - víc si užiješ, a na nějaký anticorro se vyse...š! Alfi.

jabraka*

Nerezavějících ocelí vyráběla POLDI Kladno 150 typů.Každá receptura měla specifické složení podle použití.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]