Nejste přihlášen/a.
Prosím poradte, nechala jsem si udělat rozpočet na komplet novou elektroinstalaci do bytu 2+1, 53 m2. V cenové nabídce však nerozumím, proč je počet cyků tak vysoký. Kvůli zavedení trojfázového proudu se ze 3 patra bude sekat až někam do přízemí, tak možná proto tolik metrů, jinak ale nechápu, proč na relativně malý byt tolik metrů kabelů. Je toto tedy odpovídající, nebo si pan elektrikář nadsadil?
Počet (asi m) Celková cena (montáž + materiál)
cyky 3x1,5 107 3tis
cyky 3x2,5 229 8 tis
cyky 5x2,5 26
cyky 5x4 18
jen pro zajímavost... teď jsem dodělal rekonstrukci el. v jednom RD (2 patra, každé 120m2, rozvaděč v přízemí 54modulů)
cyky 3x2,5 280m
cyky 3x1,5 150m
cyky 5x2,5 30m
Nechte si nabídku rozepsat co všechno obsahuje a obhájit kam tolik metrů padne.
Jinak jestli má být ta cyky 5x4 jako přívod k elektroměru, tak je to málo a neprojde revizí.
Metry jsou reálné. Ono se to nezdá ale naskáčou ty délky hrozně a to jsem si dělal elektriku sám takže je nějaké šizení od elektrikáře vyloučené. Dole v baráce mám dvě místnosti,koupelnu,WC,kuchyni a chodbu a jenom na ten spodek padlo 180 metrů cyky 3x2.5 a 90 metrů cyky 3x1,5. A to jsem nějaké zbytečné zásuvky na každém kroku nedělal. Ono třeba i na blbou pračku musíš táhnout kabel zvlášť,to samý na boiler nebo myčku,to už máš hnedka X metrů někde,na záhybech zdí to pěkně naskáče. A to ještě nemám konečnou délku,protože se ještě bude dělat pokroví,tam taky ještě nějaké ty metry přibudou.
Snad jediné co mi trošku vrtá hlavou je ten 5x2,5,to je určitě na sporák...a 26 metrů? kde bude ten rozvaděč?
Jo a abych nezapoměl,přívod do rozvaděče musí být kabelem minimálně 6x4,slabší neprojde revizí..já jsem to radši dělal 8x4
Myslim, že tady všichni řešíte nesmyslné dedukce, když nikdo nevíte co si pani v bytě všechno navymýšlela za spotřebiče, zásuvky všude možně a třeba i různě roztahané osvětlení, třeba podhledy plné bodovek, takže její dotaz je naprosto zbytečný.
Myslím že máte pravdu... A to se ještě potom zjistí, že cena materiálu jako kabely (nemyslím přístroje) je ucházející, že dneska už převládá cena práce nad materiálem... Metry naskakujou jak pominutý. 229 metrů se mi zdá taky mnoho, ale teďka jsem si spočítal u mě v bytě a kdybych to udělal dost pečlivě tak to nebude o moc míň... Neříkám že navrhovatel nemůže být lupič, ale na druhou stranu je každý chytrolín a ví jak by to bylo nejlepší a jak to je. Jsou také možnosti že byt bude prohnanej jedním okruhem zásuvek a kabelů je potřeba málo, nebo tam bude velké množství obvodů a bude jich mnoho. Byl jsem u jednoho známého a ten měl instalaci jako ve dvou barácích... Strašně moc obvodů , krků... Materiálu na dva domy...
Ten rozpočet, tak jak je zde uvedený je nějaký divný, nešlo by se ofotit kompletní? Kde máte / budete mít rozvaděč a hodiny, u bytu nebo někde jinde?
2cl: 230m na zásuvky do takového bytu mi nepříjde reálná. Leda by šlo vedení ke každé zásuvce zvlášt :D což jistě nepůjde
Já si tahal elektriku jenom do kuchyně. Ke stávající, která je ale v hlíně. rozvaděč v zádveří - kuchyň přes malinkatou chodbu a padlo 40m. Jen na takové "vylepšení".
Dáble kolik máte okruhů?
No a já předělával elektriku v obyváku cca 25 m2 a jen tam padlo 50m kabelu-led 4 řadama ,2x vypínač+2 okruhy.Né to je opravdu těžko odhadovat když nevidíme projekt
No tak jsem to tak přibližně spočítal a zdá se mi to také dost.Mě cca vyšlo : CYKY 3x2.5 150m; 5x2.5 15m.Ale nevím kudy sekal,co musel obcházet...Ještě mě překvapuje i ta cena za metr.Já nakupuji 3x1.5 10Kč a 2.5 za 15Kč ale asi taky
Jinou cenovou nabidku (od jineho dodavatele) k porovnani nemas?
Dost zalezi na detailech a technickem provedeni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.