Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozpočet elektroinstalace - cyky počet metrů

Od: miamia* odpovědí: 18 změna:

Prosím poradte, nechala jsem si udělat rozpočet na komplet novou elektroinstalaci do bytu 2+1, 53 m2. V cenové nabídce však nerozumím, proč je počet cyků tak vysoký. Kvůli zavedení trojfázového proudu se ze 3 patra bude sekat až někam do přízemí, tak možná proto tolik metrů, jinak ale nechápu, proč na relativně malý byt tolik metrů kabelů. Je toto tedy odpovídající, nebo si pan elektrikář nadsadil?

Počet (asi m) Celková cena (montáž + materiál)

cyky 3x1,5 107 3tis
cyky 3x2,5 229 8 tis
cyky 5x2,5 26
cyky 5x4 18

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

jen pro zajímavost... teď jsem dodělal rekonstrukci el. v jednom RD (2 patra, každé 120m2, rozvaděč v přízemí 54modulů)

cyky 3x2,5 280m

cyky 3x1,5 150m

cyky 5x2,5 30m

Nechte si nabídku rozepsat co všechno obsahuje a obhájit kam tolik metrů padne.

Jinak jestli má být ta cyky 5x4 jako přívod k elektroměru, tak je to málo a neprojde revizí.

fik
hodnocení

2x

Metry jsou reálné. Ono se to nezdá ale naskáčou ty délky hrozně a to jsem si dělal elektriku sám takže je nějaké šizení od elektrikáře vyloučené. Dole v baráce mám dvě místnosti,koupelnu,WC,kuchyni a chodbu a jenom na ten spodek padlo 180 metrů cyky 3x2.5 a 90 metrů cyky 3x1,5. A to jsem nějaké zbytečné zásuvky na každém kroku nedělal. Ono třeba i na blbou pračku musíš táhnout kabel zvlášť,to samý na boiler nebo myčku,to už máš hnedka X metrů někde,na záhybech zdí to pěkně naskáče. A to ještě nemám konečnou délku,protože se ještě bude dělat pokroví,tam taky ještě nějaké ty metry přibudou.

Snad jediné co mi trošku vrtá hlavou je ten 5x2,5,to je určitě na sporák...a 26 metrů? kde bude ten rozvaděč?

Jo a abych nezapoměl,přívod do rozvaděče musí být kabelem minimálně 6x4,slabší neprojde revizí..já jsem to radši dělal 8x4

elkoman
kabel 8x4 neexistuje, jinak souhlas. Predpokladam ze 5Cx4 je privod od elektromeru k okruhovemu rozvadeci..ale vse jsou jen dohady dokud nevime puvodni zamer..
fik

Pardon 4x10,nechápu jak mi vlezlo do hlavy to 8

miamia*
a tady rozpocet
Rozpočet elektroinstalace - cyky počet metrů

pecenkav*
hodnocení

2x

Myslim, že tady všichni řešíte nesmyslné dedukce, když nikdo nevíte co si pani v bytě všechno navymýšlela za spotřebiče, zásuvky všude možně a třeba i různě roztahané osvětlení, třeba podhledy plné bodovek, takže její dotaz je naprosto zbytečný.

Myslím že máte pravdu... A to se ještě potom zjistí, že cena materiálu jako kabely (nemyslím přístroje) je ucházející, že dneska už převládá cena práce nad materiálem... Metry naskakujou jak pominutý. 229 metrů se mi zdá taky mnoho, ale teďka jsem si spočítal u mě v bytě a kdybych to udělal dost pečlivě tak to nebude o moc míň... Neříkám že navrhovatel nemůže být lupič, ale na druhou stranu je každý chytrolín a ví jak by to bylo nejlepší a jak to je. Jsou také možnosti že byt bude prohnanej jedním okruhem zásuvek a kabelů je potřeba málo, nebo tam bude velké množství obvodů a bude jich mnoho. Byl jsem u jednoho známého a ten měl instalaci jako ve dvou barácích... Strašně moc obvodů , krků... Materiálu na dva domy...

miamia*
Děkuji za všechny odpovědi. Posílám ještě rozpočet a půdorys bytu. Elektrice vůbec nerozumím a neřešila bych to, kdyby mě nezarazily ty metry kabelů. Nedokážu sama odhadnout zda si pan elektrikář přirazil na materiálu (násobí to vždy svou prací) a nechci ho hned podezřívat a dělat zle. Tak co myslíte... jsou metry a ceny reálné?
V byte jsem nevymyslela nic extra: mycka, trouba, lednice, indukce a možná mikrovlnka. Jedna TV. Akorát kabel na 3 fazovy proud se povede z přízemí do 3. patra.
Rozpočet elektroinstalace - cyky počet metrů #2
miamia*
24.12.17 01:01
rozpočet
Rozpočet elektroinstalace - cyky počet metrů #3

cl
hodnocení

1x

Metry jsou reálné. Cena za kabel a montáž je zhruba dvojnásobek samotné ceny kabelu.

mytrix*
hodnocení

0x

Ten rozpočet, tak jak je zde uvedený je nějaký divný, nešlo by se ofotit kompletní? Kde máte / budete mít rozvaděč a hodiny, u bytu nebo někde jinde?

doplněno 23.12.17 19:08:

2cl: 230m na zásuvky do takového bytu mi nepříjde reálná. Leda by šlo vedení ke každé zásuvce zvlášt :D což jistě nepůjde

dusger*
hodnocení

0x

5x2,5 bude asi jen do kuchyně pro sporák, vedle něj se potáhnou ještě nejmíň čtyři další 3x2,5 ( a o kousek delší) jen do kuchyně. Ve stejných délkách budou asi i další okruhy. Pak ty délky můžou trošku sedět.

hodnocení

0x

já mám 3-1 a dělal sem si s kamarádem po koupi bytu 77metru čtverečních komplet elektriku tak jak to má bejt

spotřeboval sem cca 110 metru 2.5ky na zásuvky

a cca 50 metrů 1,5ky na světla

takže bud máte ten váš byt větší nebo si počítaj velký rezervy *frajer*

Rozpočet elektroinstalace - cyky počet metrů #4
cl

Já si tahal elektriku jenom do kuchyně. Ke stávající, která je ale v hlíně. rozvaděč v zádveří - kuchyň přes malinkatou chodbu a padlo 40m. Jen na takové "vylepšení".

doplněno 23.12.17 19:42:

Dáble kolik máte okruhů?

elkoman
kabel 5Cx4 lze pouzit pouze pri hlavnim jistici 3x20A..jedna se o rodinny dum nebo bytovku? Pokud o bytovku, pak jsou metry nadsazene..ceny jsou s DPH?
elkoman
V bytovkach se el.resi tak, ze se nekam do chodby umisti okruhovy rozvadec a z nej se tahnou jednotlive okruhy.Mycka, pracka, sporak, zasuvky linka, trouba..pokud je vzdalenost do kuchyne dlouha a neni pres jadro, je realnych i tech 200m cykyny..ale vzhledem k vzdalenosti 5x2,5 bych odhadoval, ze opravdu je mozne tech 200 m na zasuvkove okruhy..chtelo by to videt kompletni rozpocet, ale po zrale uvaze myslim, ze zalezi na dispozici bytu..elektroinstalacema se zivim dvacet let..na 2+1 lze rozmotat 100m 3x2,5 a 50m 3x1,5 ale v pripade ze je kuchyn a koupelna tzv.bytove jadro..pokud je dispozice jina a kuchyn je daleko,coz v tomto pripade soude dle delky kabelu na sporak evidentne je, tak metry zrejme jsou v poradku, pocita se jeste s rezervou 5-10%

No a já předělával elektriku v obyváku cca 25 m2 a jen tam padlo 50m kabelu-led 4 řadama ,2x vypínač+2 okruhy.Né to je opravdu těžko odhadovat když nevidíme projekt

doplněno 24.12.17 01:31:

No tak jsem to tak přibližně spočítal a zdá se mi to také dost.Mě cca vyšlo : CYKY 3x2.5 150m; 5x2.5 15m.Ale nevím kudy sekal,co musel obcházet...Ještě mě překvapuje i ta cena za metr.Já nakupuji 3x1.5 10Kč a 2.5 za 15Kč ale asi taky:-D

hodnocení

0x

Jinou cenovou nabidku (od jineho dodavatele) k porovnani nemas?

doplněno 25.12.17 15:34:

Dost zalezi na detailech a technickem provedeni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]