Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké máte zkušenosti s úpravou tvrdé vody?

Od: repkin* odpovědí: 11 změna:

ŽÁDÁM ABY NA TOTO ODPOVÍDALI POUZE LIDÉ, KTEŘÍ SE DANÉ PROBLEMATICE VĚNUJÍ ČI S NÍ MAJÍ OSOBNÍ ZKUŠENOSTI ! DĚKUJI !

Rád bych váš požádal o informace ohledně zařízení na úpravu tvrdé vody:

- od koho?

- jaké zařízení?

- jak jej máte dlouho?

- jak jste s ním spokojeni?

Podle rozboru vody z VaK je zde voda 3,67 mmol/l což je 20,412 dH (podle tabulky softwater.cz/... ) je to tvrdá voda. Po jednom dni používání je varná konvice zanešená vodním kamenem, pákové baterie jsou nonsence a musí se pravidelně čistit a měnit, WC mísa je stará ani ne půl roku a už je taky zanešená, hrníčky a skleničky jsou zdevastované a to ani nechci vidět, kolik toho je ve starém bojleru. Kočce se mění voda v misce každý den a také jí má v dezolátním stavu.

Už toho mám plné zuby a rád bych s tím něco udělal, ale aby se ta voda dala stále i pít. Předem všem děkuji za informace a rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

řešil jsem i na této poradně - poradil mi @jabraka:

Tvrdá voda je vždy problém.Existuje jeden ekonomicky vhodný systém.Iontoměniče.Před spotřebič se zamontuje patrona s náplní katexu deto.cz/...

Přes vrstvu katexu tvrdá voda prochází a zbavuje se iontů vápníku,hořčíku,železa a manganu.Lze koupit i patronu,plněnou katexem.Po nějaké době se provede regenerece náplně roztokem obyčejné kuchyňské soli.

Tato změkčená voda se nehodí na pití.

JABRAKA

doplněno 23.12.17 12:47:

To jsem řešil - buď upravíte dvěma způsoby - tj. přívod na vodu pitnou zvlášť nebo budete nadávat, dokud se neodstěhujete...

Na pití watex.cz/...

Jinak úprava vody -pořízení techniky - na běžný RD mi pro 4 lidi vypočítali na 40tis a dalších cca 6000,-Kč ročně za náplně...

repkin*
hodnocení

Já potřebuju vodu, co se na pití hodí. *frajer*

jabraka*

Voda,změkčená katexem,je sice zbavená vápenatých i hořečnatých solí,ale zařízení se dá spojit baypasem s přiváděnou vodou,aby se na pití zpětně obohatila částí kationtů.Dá se to zařídit také tak,aby se pro pití míchala s kvalitní minerálkou.Zbytek okruhu vodoinstalace pak obsahuje měkkou vodu,která nezanáší spotřebiče.

Pro odstranění i aniontů(SO4- NO3-P2O5-Cl-)jde zařadit i patrona anexů.Výsledkem je DEMIVODA,podobná destilované viodě

JABRAKA

kepler*
hodnocení

0x

Přečtěte si lépe odkaz:

"Pro potravinářské účely se dodává katex Purolite C 100 E,"

Takže se jako piná voda HODÍ.

doplněno 23.12.17 13:00:

Pro jednorázové změkčení vody (splachovač, pračka) se může zamezit tvorbě vodního kamene nadávkováním sody pro praní (Na2CO3).

rv*
hodnocení

0x

No my používáme studniční vodu o 40 dH, měříme si to přes vodivost - jednotky TDS 750 ppm. Pitnou vodu na pití, vaření a podobně máme přes reverzní osmózu - před pěti lety nejlevněji pro naše potřeby bylo od mangala.cz/.... Funguje skvěle, kromě všeho možného zároveň zbavuje dusičnanů, které jsou u nás přes normu. Ostatní spotřebiče jedou na tvrdou vodu. Katexovou úpravu jsem zavrhl, protože jsme bez kanalizace a regenerací katexu bychom si zasolovali pozemek. Ještě kdo nemá studnu, tak musí počítat s vyšší spotřebou vody kvůli regeneraci.

jabraka*

Reverzní osmoza je dokonalá,připraví vodu kvality destilky,ale pít se nedá.Tyto stanice také využívají baypas pro přípravu pitné vody.Je to také asi 5x dražší jako katex.

JABRAKA

rv*
Proto se ro používá jen pro vodu na pití/vaření. A proto je v cestě mineralizační patrona s dolomitickým vápencem. Nákup ro do 6000,- Kč a roční náklady tak 200,- Kč. Neznám levnější zdroj pitné vody.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím, s vodním kamenem svádím věčný boj a stále prohrávám. Na přání zákazníků montuji různé permanentní magnety a úpravny vody. Všechno špatný . Narazil jsem ale na jednu firmu u které by se snad dalo říci, že ví co dělá a nejde jim jen o tahání peněz z lidí. Jejich úpravna je ale poměrně drahá a vyžaduje váš neustálý servis- doplňování soli do zásobníku. Zkuste se podívat na jejich stránky a popřípadě zavolat jejich technikovi. Jsou ochotni vám udělat úpravnu vody v domácnosti přímo na míru. aquaosmotic.cz/...

repkin*
hodnocení

Oslovil jsem pár firem, tak uvidíme. Destilka by byla asi vhodná na ohřev do bojleru na TUV a kotle na topení. Na pití pak lehce mineralizovaná. Ale to co tu teče v kohoutku je tekutý kámen a VaK je na to ještě hrdý *ee*

hodnocení

0x
U nás je v některých měsících i okolo 3.9mmol/l. Takové zařízení u vstupu do domu by tě stálo X desítek tisíc Kč a další výdaje by stály náklady na údržbu a provoz. Nevím jestli nevyjde levněji bojler vyčistit nebo po čase vyměnit. Co se týká tvrdosti, jedná se o tvrdost celkovou, takže se dá snížit prevarenim, nicméně že zdravotního hlediska vychází lépe tvrdá voda, nežli měkká, myslím na pití. Měl jsem reverzní osmózu, ale dal jsem ji pryč. Vyčistí vodu dokonale, ale pokud nejsi vegetarián, ty minerály ti pak v těle chybí a můžeš sebou seknout ani nevíš jak. Na vaření taky taková voda vhodná není, protože na principu osmotickeho tlaku vysává z potravy cenné látky. Kafe chutná jinak, konvice je ale opravdu čistá. Co se týká mineralizacni patrony, nikdy nedodává to, co je na ní uvedené. To jen za ideálních podmínek, které nejsou...
repkin*
hodnocení

No co jsem četl, tak to dělá skoro destilovanou vodu a pít destilku je logicky kravina. Taky není pravda, že tvrdá voda na pití je dobrá, viděl jsem ledvinové kameny v muzeu soudního lékařství v Brně. Každopádně netvrdím, že chci pít destilku, jen prostě to co tu je je už extrém. Starý bojler určitě nevyčistím, bude se muset koupit nový, ale je tu zanesené úplně vše a když je nová konvice po jednom dni zanesená, asi to o něčem svědčí. Co jsem likvidoval starý bojler u dědy, tak byl cca z 1/5 průchozí, zbytek byl jen vodní kámen, pak se člověk diví, jak tam má málo vody :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]