Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smrad spálené elektřiny

Od: kokosek odpovědí: 31 změna:
Zdravím všechny,
mám takový dost znepokojivý problém technického rázu. Po bytě, konkrétně v kuchyni se začal šířit takový divný smrad, který bych přirovnal k pálící se gumě či plastu. Podobný zápach si vybavuji když nám kdysi vyhořela zásuvka tak podobné věci nebwru moc na lehkou váhu Ze spotřebičů momentálně kromě lednice a mrazáku noc neběží, zásuvky jsem všechny zkontroloval a žádná se nejeví nijak zahřátá či jinak poškozená. Nevi někdo co ještě zkontrolovat nebo jakým směrem se orientovat? Začínám z toho bejt dost paranoidní

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alfi
hodnocení

2x

Cus, asi chcíplá kočka pod podlahou - no, já už si musím z těhle dotazů dělat aspoň trochu srandu...

Hele, nemáte náhodou v kuchyni indukční vařiče/nebo induk.desku, nebo "digitální" mikrovlnku, či jinej "nevypnutelnej" spotřebič, tzn. že má akorát režim "standby" , ale jinak je připojenej furt do sítě? Tam může dojít k průrazu filtračního ( pro odborníky kondu-velkýho, kterej se používá pro kompenzaci mizernýho účinníku již tak debilního měniče - stejně nic "nezlepší" , jediné řešení je topologie měniče "sepic") , většinou velice nekvalitního kondenzátoru, (kostka o rozměrech cca 2x5x4 cm), který dovede prohořívat velmi dlouho-několik dní a uvolňuje při tom velice jedovaté a lehce čuchem poznatelné výpary, než to "bouchne" natvrdo, ale to není pravidlem - přeruší se, a v lepším případě jede spotřebič dál... Zkontrolujte to! MĚ (bohužel) takto hořel - doutnal - kond v ind.vařiči 2 dny, a já furt kontroloval kamna...! Ta koncepce(konstrukce), jak jsou dělané ind.vařiče, mě i jako erudovaného elektronika nenapadla... - děs a hrůza ! Jestli se mi podaří, dám sem fotky. Asi do dalšího příspěvku, abych si to nesmazal. Tak čus... Alfi.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, asi bych otevřel okno, jestli nejde zápach z venku. Také bych očichal digestoř či větračku, jestli to nejde od sousedů. No, podíval bych se i do koše na odpadky. Určitě se podívejte i za ledničku, jestli tam něco nazapadlo a jestli není prach na kompresoru (který smrdí). Zdravím!

doplněno 23.12.17 11:21:

kokosek - doufám, že nám ještě napíšete, kde byl ten problém (může se to hodit i ostatním).

elkoman
vzal bych co nejsilnejsi spotrebic, treba 5kW topidlo, a prasknul bych ho do zasuvky..bud to nekde vyhori nebo ne..podobne jsme na halach hledali zkratujici tlumivky..x kilowattovy topidlo a zapojili do serie na svetelny okruh a koukali nahoru ze ktere se kouri..nebo se prepalila a bylo po zkratu..takze bud okruh poradne zatizit a mit klidne spani, nebo po zatezovem testu hledat kde to shorelo..

"...nebo po zatezovem testu hledat kde to shorelo."

Pak už není třeba hledat, oni už to hasiči najdou.

Fakt skvělá rada! *bzum*

elkoman
tak pokud ma zdani ze mu nekde hori elektrina je lepsi to kontrolovane nechat zahoret nez odejit z bytu s motlitbou na rtech..

elektro
hodnocení

0x

Nemáte el sporák nebo jen troubu připojenou přímo do zdi bez zásuvky? Nám takhle shořel přívod el trouby. Závada zjištěna až po rozebrání linky.

tiffany*
hodnocení

0x

Mrkněte na konvici na vodu, je vypnutá a konvice mimo stojánek?

karel556*
09.01.19 21:51
Ha ha ha

hodnocení

0x
Pokud máte sporák připojený přes ,, kombinaci,,tak bych tam taky podíval. Spálený bakelit také silně zapáchá..

rv*
hodnocení

0x

Čuchat, čuchat, čuchat. Může to být i z nějakého spotřebiče v zásuvce, do kterého se dostala voda. Nám si třeba kočka označkovala set top box (přežil to).

hodnocení

0x

Nepíšete o jaký a jak starý byt jde. Starší byty mají rozvody hliníkovými vodiči a ty mají problém. Hliník má sklon ke "studenému tečení" a i dobře dotažené dráty po letech ztratí přítlak. A ztráta přítlaku znamená vyšší přechodový odpor. A vyšší přechodový odpor znamená zahřívání při zátěži. Zahřívání znamená řádové urychlení procesu "studeného tečení".

Proto je nutné po pár letech všechno znovu dotahovat. Zásuvky jsou na očích a ty se dotahují. Jenže rozvodné krabičky bývají na nepřístupných místech a zamalované a ty hrozí taky. Zkuste si aspoň zjistit, kde je máte a opatrně kontrolovat, jestli některá nehřeje nebo nepáchne.

hodnocení

0x

Tenhle zápach jsem před pár lety cítila v předsíni, kde to údajně "nebylo možné" - no, bylo. Shořelo to v místě pod jističi, schované pod krytem - tedy bez jeho zahřátí a prakticky neviditelné.

fik
hodnocení

0x

Jestli máš hliníkové rozvody tak je to časovaná bomba. Tehnle bolševický vynález totiž pod šroubky teče,vznikají velké přechodové odpory,vodiče se zahřívají a v extrémním případě i pálí(což bude i tvůj případ,v případě že vyloučíš že smrad nepochází z něšeho jinýho) Nám se v jističi upálil hlavní N kabel,vzniklo obrovské přepětí a skoro všechno shořelo co bylo na elektriku-po téhle příhodě to šlo kam to patří(do sběrných surovin)a šly nové rozvody.

Může se to pálit i v krabičce kde to nevidíš,nebo klidně i na vedení,v případě že někde je příliš prudký ohyb a v tom místě se to přepálilo. A není to sranda,od tohodle klidně shoří celý barák

Budoucnost patří aluminiu - pravil Jára Cimrman. On byl bolševík?

fik

Všechno má své použití a i aluminium jich má jistě velmi mnoho. Ale do elektriky patří měď

Asi nejste moc elektrikář, že?

doplněno 23.12.17 20:28:

A takoví tu radí ..

fik

To nejsem,ale elektriku jsem dělal a revizí prošla bez problému. A upozorňuju že nepodplacenou revizí*smich* S hliníkem byl problém jeden za druhým,s mědí všechno funguje bez problému

dusger*

Přesto, Fíku, do diskuzí aspoň o elektřině už se nezapojuj. Jak už výše naznačil RA, tvoje příspěvky jsou (nejen tady) bezcenné a často i nebezpečné.

fik

Jestli mi napíšeš v čem jsem poradil nebezpečně,rád se nechám poučit. Radím tu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a o tom to tu celé je-kdyby chtěli tazatelé radu odborníků.už by si ji dávno zaplatili

novak1*

Hliník není takový prevít.Z elektrárny až po váš barák to jede všechno, ty megavolty a ampéry po hliníku a nic se nedeje.A zrazu vo vašem baráku vám doporučuji experti měď. Mužete mít klidne taky hliník.

Ano, hliník se běžně používá, ale u větších průřezů.

jabraka*
hodnocení

0x

Podobný smrad je i z ponechaného držadla kastrolu posunutého nad plamen.Dovede to smrdět hodně dlouho.Hliníkové vodiče mohou skutečně zlobit,ale měď také není bez nebezpečí.Prostě jednou za dva roky dotáhnout šroubky v zásuvkách.Já také bydlím v bytě s hliníkovými rozvody a za 40 let s nimi problémy nemám.Takže obejít byt a "vyčuchat",odkud pach jde a pak učinit rozhodnutí.

JABRAKA

mirekpirek
hodnocení

0x

Zdravím všechny znalé. Mám krásnou mikrovlnku ale po chvilce začne smrdět. Po rozdělání jsem se spálil o dva bílé odpory (zátěžové) a tak se chci zeptat, jestli je po nich a bude stačit jejich výměna, nebo je závada jinde? Děkuji za typ.

rv*

Zátěžové odpory se dávají proto, že se na nich uvolňuje dost tepla a teda budou hřát a to klidně tak, že se o ně člověk spálí. A při přehřátí se pravděpodobně přepálí a hřát přestanou. Pokud funguje a má normální spotřebu, tak jí třeba nic není. Smrad bývá někdy ze znečištěné a nevratně kontaminované slídové přepážky, která chrání vstup mikrovln do prostoru mikrovlnky.

mirekpirek
hodnocení

0x

Trouba je nová, čistá, slída je v pořádku, nejde o jiskření. Jde o to, že ty odpory hřejí až moc, něco bude ve zkratu. Takže hledám někoho, kdo má s tímto zkušenost.

novak1*
hodnocení

0x

Podobný smrad máme v léte ,to se vyparuje ze zásuvek to potrubí kde jsom elektrické dráty ve zdi , je impregnované černým maglajzem ,možná vám to vlhne a potom se to vyparuje. To nic nebude.

novak1*
hodnocení

0x

Ví nekdo jak se ted spojují dráty v instalačný krabici ,skrutkami a nebo se jen dráty zatočí tak jako kdysi po staru.

Příslušnými svorkami, ať už šroubovacími, nebo a pružnými kontakty.
novak1*

mikihans

Videl jsem takovou krabici co mela po obvode šroubky a potom je prej nejaká wago svorka to je asi neco jiného?

ja1
hodnocení

0x

mirekpirek: Zátěžové odpory (porcelánové kostičky s vývody) jsou součástí tzv. softstartu trafa mikrovlnky. Ten slouží k omezení zapínacího proudu trafa aby nedošlo k vybavení jištění zásuvkového okruhu. Při normálním chodu jsou však překlenuty a vyřazeny kontaktem relé. Je možné že kontakty relátka se časem opálily a přestaly vést, nebo je porucha v ovládání tohoto relé tudíž odpory nejsou při běžném chodu překlenuty a proud přes ně teče trvale. Proto silně hřejí. Je potřeba zkontrolovat činnost softstartu a jeho relátko zda fungují.

Pozor, v mikrovlnce je při chodu vysoké napětí 2000/4000 V proti kostře!

ja1
hodnocení

0x

novak1: Spojování vodičů prostým zkroucením je zakázáno!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]