Nejste přihlášen/a.
Cus, asi chcíplá kočka pod podlahou - no, já už si musím z těhle dotazů dělat aspoň trochu srandu...
Hele, nemáte náhodou v kuchyni indukční vařiče/nebo induk.desku, nebo "digitální" mikrovlnku, či jinej "nevypnutelnej" spotřebič, tzn. že má akorát režim "standby" , ale jinak je připojenej furt do sítě? Tam může dojít k průrazu filtračního ( pro odborníky kondu-velkýho, kterej se používá pro kompenzaci mizernýho účinníku již tak debilního měniče - stejně nic "nezlepší" , jediné řešení je topologie měniče "sepic") , většinou velice nekvalitního kondenzátoru, (kostka o rozměrech cca 2x5x4 cm), který dovede prohořívat velmi dlouho-několik dní a uvolňuje při tom velice jedovaté a lehce čuchem poznatelné výpary, než to "bouchne" natvrdo, ale to není pravidlem - přeruší se, a v lepším případě jede spotřebič dál... Zkontrolujte to! MĚ (bohužel) takto hořel - doutnal - kond v ind.vařiči 2 dny, a já furt kontroloval kamna...! Ta koncepce(konstrukce), jak jsou dělané ind.vařiče, mě i jako erudovaného elektronika nenapadla... - děs a hrůza ! Jestli se mi podaří, dám sem fotky. Asi do dalšího příspěvku, abych si to nesmazal. Tak čus... Alfi.
Dobrý den, asi bych otevřel okno, jestli nejde zápach z venku. Také bych očichal digestoř či větračku, jestli to nejde od sousedů. No, podíval bych se i do koše na odpadky. Určitě se podívejte i za ledničku, jestli tam něco nazapadlo a jestli není prach na kompresoru (který smrdí). Zdravím!
kokosek - doufám, že nám ještě napíšete, kde byl ten problém (může se to hodit i ostatním).
"...nebo po zatezovem testu hledat kde to shorelo."
Pak už není třeba hledat, oni už to hasiči najdou.
Fakt skvělá rada!
Nepíšete o jaký a jak starý byt jde. Starší byty mají rozvody hliníkovými vodiči a ty mají problém. Hliník má sklon ke "studenému tečení" a i dobře dotažené dráty po letech ztratí přítlak. A ztráta přítlaku znamená vyšší přechodový odpor. A vyšší přechodový odpor znamená zahřívání při zátěži. Zahřívání znamená řádové urychlení procesu "studeného tečení".
Proto je nutné po pár letech všechno znovu dotahovat. Zásuvky jsou na očích a ty se dotahují. Jenže rozvodné krabičky bývají na nepřístupných místech a zamalované a ty hrozí taky. Zkuste si aspoň zjistit, kde je máte a opatrně kontrolovat, jestli některá nehřeje nebo nepáchne.
Jestli máš hliníkové rozvody tak je to časovaná bomba. Tehnle bolševický vynález totiž pod šroubky teče,vznikají velké přechodové odpory,vodiče se zahřívají a v extrémním případě i pálí(což bude i tvůj případ,v případě že vyloučíš že smrad nepochází z něšeho jinýho) Nám se v jističi upálil hlavní N kabel,vzniklo obrovské přepětí a skoro všechno shořelo co bylo na elektriku-po téhle příhodě to šlo kam to patří(do sběrných surovin)a šly nové rozvody.
Může se to pálit i v krabičce kde to nevidíš,nebo klidně i na vedení,v případě že někde je příliš prudký ohyb a v tom místě se to přepálilo. A není to sranda,od tohodle klidně shoří celý barák
To nejsem,ale elektriku jsem dělal a revizí prošla bez problému. A upozorňuju že nepodplacenou revizí S hliníkem byl problém jeden za druhým,s mědí všechno funguje bez problému
Přesto, Fíku, do diskuzí aspoň o elektřině už se nezapojuj. Jak už výše naznačil RA, tvoje příspěvky jsou (nejen tady) bezcenné a často i nebezpečné.
Jestli mi napíšeš v čem jsem poradil nebezpečně,rád se nechám poučit. Radím tu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a o tom to tu celé je-kdyby chtěli tazatelé radu odborníků.už by si ji dávno zaplatili
Podobný smrad je i z ponechaného držadla kastrolu posunutého nad plamen.Dovede to smrdět hodně dlouho.Hliníkové vodiče mohou skutečně zlobit,ale měď také není bez nebezpečí.Prostě jednou za dva roky dotáhnout šroubky v zásuvkách.Já také bydlím v bytě s hliníkovými rozvody a za 40 let s nimi problémy nemám.Takže obejít byt a "vyčuchat",odkud pach jde a pak učinit rozhodnutí.
JABRAKA
Zdravím všechny znalé. Mám krásnou mikrovlnku ale po chvilce začne smrdět. Po rozdělání jsem se spálil o dva bílé odpory (zátěžové) a tak se chci zeptat, jestli je po nich a bude stačit jejich výměna, nebo je závada jinde? Děkuji za typ.
Zátěžové odpory se dávají proto, že se na nich uvolňuje dost tepla a teda budou hřát a to klidně tak, že se o ně člověk spálí. A při přehřátí se pravděpodobně přepálí a hřát přestanou. Pokud funguje a má normální spotřebu, tak jí třeba nic není. Smrad bývá někdy ze znečištěné a nevratně kontaminované slídové přepážky, která chrání vstup mikrovln do prostoru mikrovlnky.
mirekpirek: Zátěžové odpory (porcelánové kostičky s vývody) jsou součástí tzv. softstartu trafa mikrovlnky. Ten slouží k omezení zapínacího proudu trafa aby nedošlo k vybavení jištění zásuvkového okruhu. Při normálním chodu jsou však překlenuty a vyřazeny kontaktem relé. Je možné že kontakty relátka se časem opálily a přestaly vést, nebo je porucha v ovládání tohoto relé tudíž odpory nejsou při běžném chodu překlenuty a proud přes ně teče trvale. Proto silně hřejí. Je potřeba zkontrolovat činnost softstartu a jeho relátko zda fungují.
Pozor, v mikrovlnce je při chodu vysoké napětí 2000/4000 V proti kostře!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.