Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prasklina na domě

Od: karel21® odpovědí: 23 změna:

Vážení rádci. Ctěl bych koupit k rekreaci tento dům.Dá se opravit tato prasklina? jak vznikla? Je možné že se prasklina znovu po opravě objeví?

Prasklina na domě

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Opravit se dá všechno (skoro). Tahle prasklina vznikla pravděpodobně sesedáním základů (jestli tam vůbec nějaké jsou). Jestli se bude objevovat i po opravě je otázka, pravděpodobně ano a možná se bude zvětšovat. Dům by bylo vhodné zpevnit sešroubováním, případně zpevněním základů. Přesnější odpověď Vám dá statik po důkladné prohlídce domu. Navíc to vypadá na značnou vlhkost zdiva, bude potřeba udělat vodorovné izolace. Není to jednoduchá, ani levná záležitost. Koupi takového domu bych si dobře rozmyslel.

hodnocení

3x
Nedělal bych si s tím hlavu.
Pokusit se zjistit historii a příčinu. S variantou zpevnění železy moc nepočítejte neni to nejjednodušší a nelepší řešení. Dokáže potrhat ještě zdravé části.
Z vlastní zkušenosti doporučuju obetonovat po částech novýmy základy. Chtělo by to probrat s odborníkem na místě.

figurek*
hodnocení

2x

opatrně. Ta prasklina viditelně jde až do základů. Pod tímto domkem se pohnulo podloží a základy to nevydržely.

Je sice pravda, že opravit se dá víceméně všechno, ale být vámi, koupím jiný domek.

jarin*
hodnocení

2x

po pravdě mi přijdete, jako ti, co řeší tady na poradně své zdravotní problémy a chtějí diagnózu podle fotky. Já osobně se velmi děsím tady těch, co radí ve stylu to nic není, to zaflikujte a bydlete. Ale co už jsou to Vaše peníze a Váš čas a život. To máte milion na koupi takového domu, ale nemáte pár tisíc na odborníka, který to posoudí? Už jste si někdy prošel rekonstrukci starého domu? Viděl bych smysl v tom zachraňovat něco zvláštního, ale já vidím jen starý barák s minimálně jedním vážným problémem. Opravdu jedinou výstižnou a smysluplnou radu dal jmlc® A je úplně jedno, jestli tam chcete bydlet furt nebo se jen chtít rekreovat.

fik

Já konkrétně jsem si rekonstrukcí podobného baráku prošel. Obvodové zdi 85cm kamen,stavba z roku 1875. Na pohled to bylo v hrozným stavu,léta do toho nikdo nic neinvestoval ale protože jsem to zdědil a nekupoval,rozhodl jsem se to zachránit. Udělala se hydroizolace(stačilo z jedný strany protože je to v mírném svahu) Udělala se nová střecha,sundaly se omítky,na jednom místě bylo třeba opravit strop. Uvnitř jsem si to uzpůsobil podle gusta,jenom se přistavěla koupelna. Pod střechou budu ještě do budoucna dělat podkroví. Dělal jsem to téměř celé sám,jenom s pomocí kamarádů. Firma byla jenom na připojení kotle,jinak na nic,jen revize. Baráčku by nikdo nehádal 142 let,krásné místo na normální bydlení. A celé mě to nevyšlo ani na 350 tisíc

janm*
hodnocení

2x

Dobrý den

Takovéto praskliny jsou na starých domech celkem časté a docela běžné, kvůli takovým prasklinám takovéto přízemní domky lidem na hlavu nepadají, zdivo z nichž jsou takové domky stavěny je většinou předimenzované na to co takový domek nese (většinou jen střechu a "sám sebe") Vznik takových prasklin může být podmíněn tím že se pohlo podloží ale často tomu bývá i proto, že domky zkrátka nemají horní ztužení pod střechou tedy věnec, tomu je ale zase přizpůsobena konstrukce střechy takže absence věnce jinak nevadí. Všimněte si také že prasklina je u okna čili u překladu, ten může být např. dřevěný tedy = pružný praskliny pak vznikají zcela běžně, v případě poddimenzovaného překladu lze tento vyměnit za pevnější méně pružný např. ocelový betonový apod. Praskliny lze většinou lehce opravit, omlátí se omítka škvíra se řádně vyčistí (od prachu) případně ještě zvětší a dozdí maltou a kousky cihel, může se ještě provést "sestehování" tj. přez prasklinu se dají např. pásoviny či dlouhé kramle apod., vše se pak zaomítá, pevnou hrubou cementovější omítkou. Vzhledem k výšce a velikosti domku to nebude problém. Prohlédnout ještě krov je-li dobrý případně opravit např. doztužit apod, lze ale udělat i nový a pokrýt, to záleží na konkrétním stavu. Čili zda domek zbouráte a na jeho místě postavíte nový nebo opravíte tento stávající je na zvážení, každopádně i oprava má cenu, není pravda že kvůli takové prasklině by byl domek "ztracený", ne, stát bude dál.

doplněno 22.12.17 12:08:

Že jsou tyto baráky "dělány na totální demolice" je s prominutím totální nesmysl, ty baráky mohou být po rekonstrukci lepší než ty nové co se staví, při užití některých současných materiálů jsou kolikrát novostavby "ošizené křapky" a jsem zvědav zda budou bez problému stát alespoň tak dlouho jako tyto domky zda se po takové době nebudou "sypat úplně celé". Ne vše co je "nové" je také "dobré" ne vše co je "staré je špatné" někdy tomu bývá úplně naopak. Tyto domky se prakticky dají opravovat "do nekonečna" protože mívají pevné bytelné zdi lety prověřenou statiku a prakticky neexistuje na nich "porucha" která by se nedala dobře opravit.

hubas*

Na "rekreaci" je na tom až moc práce se zbytečně velkým hospodářským zázemím. Pokud to budete chtít mít pěkné, bude to stát hodně úsilí a prostředků. Prasklinu vidím jako nejmenší problém. Starý barák s mělkými základy a bez věnce...takových je plno. A mnoho prasklin vyleze až po osekání omítky a ty baráky nepadají... Pokud jste kutil, rekreujete se dřinou a mnohaletá rekonstrukce je Váš lifestyle, klidně do toho jděte... Pokud tam naženete firmy, tak Vás to finančně zničí...

hodnocení

Děkuji všem za názor i radu již jsem vystřízlivěl.Z druhé strany domku vede sousedova cesta se kterým prý se nedá domluvit i když příjezd má i z druhé strany svého domu.

hodnocení

1x

Já bych vám odpověděla takhle - pokud jste mladý, nebojíte se výzev a chcete se celý život zabývat starou chalupou, tak do toho jděte. Pokud si myslíte, že do toho vrazíte pár tisíc a budete mít pokoj, případně klídek na důchod, tak od toho raději dál.

hodnocení

1x

Mě zaujala ještě jedna věc, krom již zmíněných: Jak již bylo napsáno, trhlina prochází od základů celým domem - ale nikdo si zatím nevšiml, že na trhlinu navazuje jiná barva (stáří) střešní krytiny, na "nové" části střechy pak schází hřebenáče. Náhodná souvislost nebo se už někdo snažil problém odstranit a nezadařilo se? Ale možná jde jen o spadlé hřebenáče a jiné zabarvení střechy je jen kvůli vodě stékající po plechu...*nevi*

hodnocení

1x

Jsem z té skupiny, co by danou stavbu koupila pro totální demolici a postavení nového domku na jejím půdorysu ... tj. oprava 100% domu bez zvláštních povolení... tuším se v těch případech pouze oznamovalo obecnímu úřadu úmysl rekonstrukce...

fik

To už dnes neplatí. I na blbou rekonstrukci musíš mít zpracovanou kompletní projektovou dokumentaci,a to i v případě že barák bořit nebudeš,jenom tam něco předělávat. Je to hrozná buzerace,na všechno čekat dlouhý měsíce.

Já bych to neboural,zbytečná práce,zaizolovat základy,v místě praskliny je pro klid duše zpevnit betonem,vnitřek si opravit jak potřebuješ,novou střechu,z venku buď novou fasádu nebo zateplit a je po...Zbytečná práce s bouráním jistě kamenného zdiva,kopání nových základů,nové hrubé stavby atd atd...určitě víc práce a víc peněz než tu prasklinu zajistit a spravit

cedu
hodnocení

1x

Základní otázka zní, jestli tazatel chce koupit daný dům, protože má pro něj kouzlo a chce se rekreovat ve starém baráčku se všemi jeho nectnostmi. A nebo ho chce koupit, protože je levný a přitom by raději koupil úplně nový, kdyby na to měl.

Protože předělávat starý kamenný barák pro "moderní" bydlení je nesmysl.

Prasklinu nechám na statika, který to na místě zhodnotí. Protože ani on to neposoudí dle fotky.

jarin*

Ano máte pravdu to je ta základní otázka. Já tu prasklinu vidím jako naprosto marginální záležitost. Každopádně spokojený bude prodávající a realitka, zda i tazatel, tak to je opravdu otázka. Nejsem odborník, ale něco jsem si prošel. Nejen v dnešní době je třeba nemovitost brát jako šanci na investici, oproti penězům, kreré ztrácí kvůli inflaci svoji hodnotu. Takže podle mě se tazatel ptá zcela pomýleně. Měl by se ptát, kde seženu v okolí kvalitního odborníka, který to posoudí? Rostou v dané lokalitě ceny nemovitostí? Na jednu stranu bych si dal částku, kterou si myslím, že do toho vrazím a stranu druhou, kolik za to můžu dostat třeba za 10 let, když to budu chtít prodat. Jestli má k tomu místu citový vztah, tak to je jiná.

pavel02*
hodnocení

0x

Celkem zásaní je zda-l je ta prasklina i uvnitř?

fik
hodnocení

0x

Jak vznikla je otázka,ale u starých baráků je to celkem normální. Tehdy se dělaly základy z toho co dům dal. Opravil bych ji normálně zaomítáním a pečlivě sledoval jestli se nezvětšuje. Pokud by se zvětšovala i nadále,musela by se zeď zafixovat kovem. Mě vznikla na baráku podobná o něco užší když kolem jezdila těžká auta na stavbu...nerozšiřuje se dál tak jsem ji jen zapravil a vykašlal se na to

hodnocení

0x

Záleží na ceně toho baráčku. Pokud je to za hubičku a lokalita Vám vyhovuje, tak bych do toho asi šla, protože opravit se to určitě dá.

hodnocení

Dům má uzavřený dvůr a prostornou zahradu orientovanou na jih. Na obytnou plochu o dispozici 2+1 navazují hospodářské budovy. Půda je prostorná s možností úpravy na pokoje. Napříč pozemku je samostatně stojící kůlna, kterou se prochází na zahradu 800 m². Nemovitost je zajímavá původními kamennými prvky, jako je zápraží, zárubně, zahradní chodník. Vytápění je zajištěno kamny na tuhá paliva. Plynová přípojka je zavedena Dům je napojen na obecní vodovod a kanalizaci. Elektrika 230V 400V. Cena je 890 000Kč

Pokusil bych se ještě něco usmlouvat, ale v zásadě je to ke koupi, protože vodovod a kanalizace a plyn jsou velkou výhodou. Základy se dají zpevnit a pak se trhlina opraví a nikdo nic nepozná !

lucie*
hodnocení

0x

Nejsem statik,ale stavřina mě "lízla".Já bych to viděla na zbourání téhle části(nevím jak to vypadá celé) a pokud Vám jde o autentické prvky,tak ty se dají zachovat a přenést do nové stavby.Na tom trvejte a bude to paráda.

Opravdu to není jen prasklina,ale jak už zaznělo(izolace,vlhkost,střecha...)ale opravovat prasklinu by bylo zbytečné,problémy se nakupí a budete jen vrážet peníze do neekonomické stavby.Přece jenom je to v nosné stěně,kvalita cihel(to tady neurčíme)očividně pohlý základ,tudíž se to mohlo projevit i na krovu,který taky nemusí být v dobrém stavu...

P.s.: co máte v okolí,louky?lesy?svah?zástavbu?...zajímalo by mě,proč se to pohlo,jestli není zjevná příčina.

Nejsem statik,ale stavřina mě "lízla".Já bych to viděla na zbourání téhle části Taky nejsem statik a stavařina mne taky lízla-ale takto kategoricky bych to co Vy NIKDY netvrdil a to jsem zedník krátce s vyučením od roku 1980 ale skutečně pak jen posledních 20 roků .Pro Tazatele dle dalšího popisu i kdyby se mělo bourat by to asi stálo za to ,tedy dle obslužnosti a dalších faktorů ,včetně vašich fin.možností!Jinak jak tu již byl položen dotaz-je ta prasklina i vevnitř? pokud ano -je prasklá celá zeď a pak je teda třeba zjistit jestli pokračuje či nikoliv-pokračuje-li je to docelá vážné ne-li pak se jen zpevní a opraví a pak omítka,další pak průzkum dalších věcí zejména střecha a krovů.pak případná vnitřní vlhkost atd.Ale nic není neřešitelné ale je to jen na odhodlanosti a kapse.Nejvýstižněji to asi písnul David a stím se plně ztotožňuji. také jsem ve své praxi toto dělal-jeden roh utržený a v té místnosti nejenže to bylo vidět že je roh sednutý ale bylo i cítít při chůzi a dnes po opravě (nabetonovaný základ ,v podstatě!) je to bez problémůsamozřejmě tam musel udělat varovnávka podlahy ale to zpevnění bylo asi to nejlevnější z celé rekonstrukce.
lucie*

diesel-netvrdím to kategoricky,ale jak to vidím já s toho co vidím.Vy to vidíte jinak...tazatel si udělá obrázek sám.Hlavně takto na dálku se všichni jen domníváme co by bylo nejlepší,chce to odborníka který na to koukne a posoudí nejlepší řešení a i finančně zváží co je únosnější řešení.

krtek66
hodnocení

0x

koupit, zhodit, postavit nový..příčinu nehledat..je to bezpředmětné...tyhle ty baráky jsou dělaný na totální demolice...do toho nikdo x let neinvestoval a už tehda to bylo špatně (ty nový okna to nezachrání)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]