Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna baterie

Od: tonik* odpovědí: 7 změna:

Jaký je správný postup montáže baterie? Má se na extenty namotávat konopí nebo je lepší silikonová páska?

Nemělo by ten spoj vlastně udržet jenom těsnění v baterii? Neexistuje nějaké těsnění se sítkem, aby do baterie nešel svinčík?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

4x

Jestli vám ze zdi koukají tak zvané "etážky"(excentrické závitové vyústění, jejichž pootočením se dá nastavit rozteč vývodů trubek přesně proti baterii), tak mezi vyčnívající trubičku se závitem a baterii vložíte normální ploché gumové těsnění, přiložíte míchací baterii a rovnoměrně postupně na ně našroubujete převlečné matice, které jsou na baterii. Nakonec dotáhnete hasákem s plochými čelistmi, aby se nezakously do převlečných matic. Lepší by byl stranový klíč, ale takovou kuriozitu asi nemáte, nebo spíš francouzský klíč s hladkými čelistmi. Nervěte to moc, ať převlečné matice neprasknou, stačí jen tak, aby to drželo a voda nekapala. Guma je dostatečně pružná a spoj je vodotěsný.

Proti vniknutí nečistot se používají gumové těsnění se sítkem, kus asi za 15 korun.

Někde na internetu najdete návod, jistě i s videem.

ladinpraha*
hodnocení

3x

Měnil jsem nedávno umyvadlovou baterii a s ní byla dodána i dvě gumová těsnění se sítky mezi ni a etážky. Žádné jiné těsnění není potřeba.

hodnocení

3x

K čemu by tam to konopí nebo teflonová (ne silikonová) páska byly? Pryžové těsnění je sevřené mezi čela etážky a baterie. Mezi převlečnou matkou a baterií, pokud vím, žádné těsnění není. Takže těsnit závit nemá smysl. Kdyby povolilo ploché pryžové těsnění, prohrčí voda mezi tělesem baterie a převlečnou matkou, žádné těsnění v závitu ji nezastaví. Navíc, pokud nacpete těsnění do závitu, není záruka, že matice dostatečně dotáhnete, takže to proteče tím spíš. O nebezpečí destrukce matic (viz. hoststary) nemluvě (furt to utahuju, furt to teče a najednou rup...)

doplněno 20.12.17 12:21:

@instalater: Nemám nic proti. Jen jsem zvyklý řídit se podle hesla: "Funguje ten krám? Tak se v něm nehrab!" O těsnění etážky z druhé strany (jasně, tam je třeba závit napakovat) jsem tedy vůbec neuvažoval (a dle úvah tazatele ani on ne, dotaz jsem chápal tak, že napakovat chce závit ve styku s převlečnou maticí). Pokud se etážka při montáži protočí, rozhodí a začne týct, je to jasný a konopí nebo PTFE nit je třeba. Já jsem z důvodu nízké ceny krom konopí používal PTFE pásku, ale s tou je práce fakt na prd...

instalater*

amper - k čemu by tam to pakování mělo být? Já nevím jak vy , ale my vodaři tím těsníme etážky do výustku.

Byla tu řeč o tom jestli konopí a nebo teflonová páska. Je to podle potřeby. Když potřebujete etážku natočit jenom na pár závitů je lepší konopí. Páska ( já používám nit) má tendenci při dotáhování převlečné matice baterky se protáčet. Po našroubování etážek a jejich vyvážení zkusím našroubovat baterku. Pokud vše sedí , tak ji sundám vemu velký plochý pilník a zapiluji sedla etážky , aby nebyly ostrý, ale byla tam pěkná rovná ploška. Potom teprve dám těsnění a dotáhnu stavěcím klíčem.

Nikdy nesmíte dotahovat převlečné matice u baterky něčím co je svěrný - sikovky , hasák atd.

Pokud děláte baterky ve starých bytových jádrech, kde jsou místo etážek prodlužníky tak pro laiky doporučuji to dělat ve dvou lidech. Jeden povoluje převlečku baterky a druhý to jistí proti pootočení ze strany šachty.

tonik*
hodnocení

Dík všem za rady, právě proto mi to konopí v závitu neštimovalo. Ale když jsem to někoho viděl dělat, tak ho tam dával a tak jsem ho používal taky. Teď mě po letech čeká další výměna, tak ověřuju další informační zdroje. :)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, obecně - na šroubení buď konopí nebo páska (s tou je pro amatéra práce asi lepší). Na dotykovou plochu (spoj) by mělo být gumové (patrně ploché) těsnění (kroužek). Baterie už by mohla sítko na přívodu vody obsahovat - až bude proud vody menší, tak se musí sítko vyčistit. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pakování závitů

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]