Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vnitřní zateplení roubenky

Od: miroslavsevela odpovědí: 28 změna:

Pěkný den, prosím o radu. Při rekonstrukci roubené chalupy bychom chtěli zachovat venkovní vzhled, a zateplit obvodové zdi a stropy. Obvodové zdi jsou stavěny z 20cm trámů s hliněnou výplní mezer. Chalupa je nyní užívána rekreačně, ale časem by měla být na celoroční využití.
Uvažujeme o vnitřním zateplení svépomocí a řešíme způsob jak zateplit.
1. skladba: trámy(20cm), dřevěný rošt s výplní z ovčí vlny(5-8cm), OSB(lepidlo-perlinka-lepidlo-vnitřní jemná omítka) - mnou preferovaná ale nevím zda je to v pořádku ohledně kondenzace atd...
2. skladba: trámy(20cm), dřevěný rošt s výplní z ovčí vlny(5-8cm), dřevěný obklad (desky 3cm)
3. skladba: trámy(20cm), rákosový rošt s hliněnou omítkou (zde nevím jak a kam vložit tepelnou izolaci)
děkuji za radu.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendad
hodnocení

2x

Pokud by jste zvolil klasické venkovní zateplení jak se dělalo dříve , kdy se skladba dělala s materiály směrem ven s klesajícím difusním odporem , tak tam je to bezproblémové . Tam nemá co kondenzovat . To je skladba trámy , na ně zvenku vata s paropropustnou folií a odvětrávaná fasáda .

Ale vy chcete vnitřní izolaci a tam dovnitř izolant s nízkým difuzním odporem . Musel by jste tam dát perfektní parotěsnou izolaci . Pokud by jste měl vevnitř jednu místnost , tak od země po strop perfektně přelepit parotěsnou folií . Když ji pak protrhnete , je to pak špatné . Předpokládám že tam máte trámové příčky a tudíž nejste schopen perfektně zatěsnit vnitřek . Pokud to uděláte jen naoko , tak je postupná likvidace roubenky zaručena.

Venkovní izolace má i další benefit a to je pak velká akumulace trámu co budou vevnitř . Nejde jen o ty tuny hmoty dřeva , ale dřevo velice dobře absorbuje vzdušnou vlhkost a tím i tato voda akumuluje teplo a dost reguluje .

instalater*
hodnocení

1x

Zdravím, na vašem místě bych se prvně poradil s odborníkama co staví sruby. Ti vám mohou dát kvalifikovanou odpověď podloženou zkušenostmi.

Moje osobní domněnka je , že si posunete rosný bod směrem dovnitř. Vodní páry se vám srazí mezi trámy roubenky a vaší novou izolací což bude mít za následek tvoření plísní a defakto likvidaci roubenky. Na druhou stranu nevím co dokáže ovčí vlna , ale jsem skoro i přesvědčen , že OSB ani dřevěný obklad vám tu vlkost dovnitř místnosti nepustí . U zděné zdi je to něco jiného. Tam je přesná dotyková plocha a dá se určitými izolačními materiály, které jsou nasákavé vytáhnout tu vlhkost dovnitř a tam se odpaří.

Roubenka se rychle vytopí a rychle vychladne. Naši předci to řešili tak , že uprostřed byla těžká pec ( jako dítě jsem na takové i spával) s velkou akumulační schopností. Jinak tu roubenku vám závidím. Miluji tyto stavby a vždy se v nich cítím velice příjemně.

Přeji šťastné rozhodnutí .

jabraka*
hodnocení

1x

Nemůžeme z hlediska tepelného odporu porovnávat dřevo s polystyrenem.Ale s cihlou nebo betonem určitě dřevo zvítězí.A zvenčí přidám 15 cm vaty a provětrávanou fasádu z šindele a mame supoerdřevěnici.A nemusíme si dělat binec v sednici.

JABRAKA

Naprosto souhlasím s kolegou Jabrakou. Bohužel jsem již bvydal dobré odpovědi, tak snad někdo jiný.

Bohužel mne mrzí, že tazateli nemůžeme dát takovou radu, jako by chtěl slyšet. Zateplení zevnitř opravdu není OK.

jabraka*
hodnocení

0x

pokud je chalupa využívána rekreačně,je neekonomické vkládat náklady na zateplení,protože se nikdy nemohou vyplatit.Nejde jen o únik tepla,ale i akumulaci tepla do stěn.20 cm trámy mají včetně izolací štěrbin a samozřejmě krytinou šindelem zvenčí,dostatečnou "lamdu",aby bylo topení efektivní.Lze ho efektivně doplnit kvalitními okny a těsněním dveří.Pokud je k topení užito sbírané dříví(zdarma),pak není nutno mluvit o úsporách.

Nakonec - bude vůbec chalupa užívána v zimě?Nebo dlouhodobě

JABRAKA

kepler*

Chce to pozorněji číst otázky. Cituji: Chalupa je nyní užívána rekreačně, ale časem by měla být na celoroční využití.

hodnocení

0x

Nový roubenky se staví jak na běžícím pásu, žádná není izolovaná. A světe div se, ani v jedný není zima.

jenyk, svět se nemusí divit.

Není tam zima, páč se v ní topí. Ale tepelná ztráta je hrozná. Vždyť je to jen 20 cm dřeva, to je jako +/- 5 cm vaty.

peda
hodnocení

0x

Pár let zpět jsem pracoval pro firmu která staví dřevostavby. Plášt´byl 10cm a vnitřek rošt na zetka,10cm vaty a 3 cm desky perodrážka. 20 cm dřeva dobře utěstněné je docela slušnej izolant.

Pokud jste tak znalý, prosím, sdělte mi, jaký tepelný odpor, nebo lambdu, měla uvedená stěna?

Jaká byla přesná skladba?

20cm dřevěné hranoly či klády, 10 cm izolace a 3 cm vnitřní desky, třeba OSB?

Děkuji

doplněno 20.12.17 08:48:

Já umím číst, že jste tam pracoval. Jen mi nebyla jasná skladba a tušil jsem nesmysl v této větě: "20 cm dřeva dobře utěstněné je docela slušnej izolant"

Musím Vám sdělit, že se mýlíte, páč 20 cm dřeva je opravdu špatný izolant.

peda

Psal jsem 10cm plášt´. 10x20 hranoly do drážek. Psal jsem pouze,že jsem u firmy pracoval. Těchto domů se postavilo v podhůří Jeseníků a Beskyd opravdu hodně. Co se týče desek tak samozdřejmě dřevo.OSB do roubenky dá pouze debil!

kepler*

Musím se zastat pedy, protože dřevo je z hlediska tepelně izolačních vlastností nejlepší z běžných stavebních materiálů.

cs.wikipedia.org/...

rv*

To je také důvod, proč se z běžných stavebních materiálů dnes už nestaví. Konstrukce se doplňuje třeba polystyrenem, dejme tomu 15 cm a bez toho byste musel mít 60 cm toho skvěle izolujícího dřeva. Podívejte se třeba na výpočty a vyberte dřevo vhodné tloušťky a porovnejte s EPS. stavba.tzb-info.cz/...

pane Keplere, v pořádku, že se zastáváte jiného. Jen mi sdělte, prosím, jaký tepelný odpor má hranol 20cm silný, třeba v porovnání s běžnou vatou s lambdou 0,039.

Mne na školení sdělil, že dřevo je dobrý izolant, oproti cihle, ale 4x horší, nežli nejobyčejnější vata. Rád se nechám výpočty přesvědčit, že tomu tak není, co mne školili.

Děkuji

Já ti to Milane sdělím..

Z tepelného hlediska má to "nejlepší" dřevo hodnotu lambda cca 0,18...a to "nejhorší" cca 0,49..To znamená, že dřevo je z tohoto hlediska 4,5 až 12,5x horší než polystyren nebo vata..

kepler*

Já jsem měl na mysli konstrukční stavební materiály a porovnání s cihlou a dalšími. Z vaty si zeď nepostavíte, je to jenom izolace.

Zvláštní je, že lidé po staletí měli na to, aby v roubenkách topili a větrali.
Dnes se dusí v plesnivých jeskyních obalených vatou ..

peda

Děkuji s cukrářem to marný,marný,marný!

Peda.

Je zbytečné psát nepřesné info. Jen jsem si myslel, že když víte že dřevo je dobrý izolant, že to máte něčím podložené. Ale vidím, že je to podložené tím, že jste ve firmě jen pracoval.

Jen Vaší větu upravím,

Děkuji všem, kteří dávají argumenty o mizerných hodnotách dřeva. S Pedou to marný,marný,marný!

Hezký den.

instalater*
hodnocení

0x

Chlapy, nehádejte se. *pivo* Já se domnívám , že tady nejde tak o to jestli je dřevo dobrý izolant , ale o to jaké má akumulační schopnosti a v tom jsou + a - roubenky či srubu. Jelikož dřevo špatně akumuluje teplo , tak se stavba poměrně rychle vytopí ( oproti zděnému domu) , ale jak přetanete topit , tak zase rychleji vychladne. Dá se tedy říci , že na vytopení takového domu potřebujete méně energie , ale po delší dobu.

doplněno 20.12.17 12:17:

ra 252 - máš pravdu , ale málokdo z nás by vydržel žít v jejich podmínkách. Myslím co se týče tepelné pohody. O těch ostatních věcech se nemá cenu ani bavit.

instalatére, nehádáme se , klidně na pivu to vyřešíme rychleji, já jen reaguji na zprávu, že 20 cm dřeva je dobrý izolant, Ne, není to pravda.

instalater*

milancukrar- s tím souhlasím. Možná by bylo zajímavé zjistit míru izolačních schopností dřeva vůži pálené cihle či polystyrenu. Zkusím něco pohledat na google. Myslím , že to bude mít nějakou nepřímou ůměru s hustotou materiálu.

instalater: parametry dřeva jsem napsal o kus výše..U cihly jde o to, jaký by to měl být přesný typ..protože i tam bude velký rozdíl mezi plnou pálenou cihlou...a nejnovější cihlou se vzduchovou mezerou..či kombinovanou s polystyrenem..

doplněno 20.12.17 17:43:

instalater: tak z oboru sice jsem, ale mám specializaci TZB a vodohospodářské stavby. Takže vím co je izoblok, ale z konstrukčního či stavebního hlediska si tento systém netroufám posoudit. Nejsem si ani vědom, že by některý z kolegů stavařů tento systém na nějaké stavbě použil..

instalater*

martincakl- díky , později jsem si toho všimnul. Občas se tu rozběhne zajímavá diskuze a pro mne to je podnět k tomu stále něco vyhledávat na netu a učit se. Poslední dobou hodně marodím a tak se aspoň nenudím. Mohu vědět co si vy jako profík myslíte o izobloku? Mám z něho postavený barák.

doplněno 20.12.17 18:43:

martincakl- děkuji za odpověď.

rv*

Parametry různých materiál nemusíte hledat. Na odkazu výše na tzb-info máte všechny myslitelné materiály pokupě.

hodnocení

0x

zdravím,stavěli jsme pred par lety,a z duvodu AKUMULACE tepla jsme použili na vnitřní zdivo cihlu HELUZ NATUR ENERGY.v kombinaci s izolaci,nahoru hlíněnou omítku.skladby které tady uvádíš jsme zavrhli protože ji obýváme trvale a tím pádem je tepelná pohoda pro nás duležititá a pouze zdivo splnuje tyto požadavky na akumulaci,samozřejmě záleží kolik vnitřního prostoru jsi ochoten nebo mužeš obětovat.jinak se to dá zateplit ruznými zpusoby,ale budeš muset topit o hodně více při trvalém obýváni.p.s.nejsem dealer heluzu.

miroslavsevela
hodnocení

Dobrý den,

děkuji všem za názory a živou debatu. Vzhledem k tomu, že uvnitř jsou velká šamotová kamna(teplo udrží opravdu dlouho i spát se na nich dá.-)) tak jsme se rozhodli dát jen hliěnou omítku na rákosový rošt bez izolace. Vyřeší to vnitřní vzhled a věřím že toto řešení bude v pořádku i co se týká dofuzních vlastností atd...

myslím,že v dané situaci nejlepší řešení.p.s. kdyby jsi opravoval venkovní výpln spár,mám vynikající řešení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]