Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna WC x družstvo

Od: heterak® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

žiju v podnájmu v družstevním bytě. Asi před třemi lety sem si na vlastní náklady vyměnil starý záchod za nový. Cena cca 3500kč.

Majiteli (resp.nájemníkovi) se kterým mám smlouvu sem tuto skutečnost ještě nenahlásil. Budu mít nyní problém s proplacením?

Jak to nájemník bude řešit? Bude požadovat po družstvu peníze? Nejsou ale 3 roky dlouhá doba? Nebo se výměna WC musí hlásit předem?

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fik
hodnocení

1x

Možná co napíši může znít tvrdě,ale v tom co není tvoje nemůžeš bez schválení nic měnit,ani když by to bylo udělané profesionálně a k lepšímu. Když si chceš měnit sám WC,přestěhuj se do svýho baráku.

Zkusil bych to opatrně majiteli říct a vůbec mu neříkat o peníze,s těmi bych se na 100% rozloučil...budeš rád když po tobě nebude chtít náhradu. Jak by jsi případnou náhradu provedl jej nemusí zajímat,když bude chtít 30 let starý záchod,budeš jej tam muset vrátit.

Známí bydlící v nájmu taky na majitele urgovali,že by provedli svépomocí rekonstrukci jádra,že by si majitel zaplatil jen materiál...nepovolil jim to a nic nezmůžou,musí být v tom starým umakartu

iz*
hodnocení

0x

Problémy mít můžete → nájemník může vyžadovat, abyste byt na své náklady uvedl do původního stavu. (Proč jste výměnu předem s nájemníkem neprojednal?)

Vztah nájemníka s vlastníkem bytu se Vás netýká.

doplněno 19.12.17 17:51:

Těší mne, že jsem Vás rozesmála. Berte mou odpověď jako možnou reakci nájemníka, až se jej pokusíte požádat o proplacení výměny WC, kterou jste s ním předem neprojednal.

hodnocení

To zase nepřehánějte. Proč tam mám dávat ten původní 30 let starý záchod který sem samozřejmě dávno vyhodil. Tedka ste mně rozesmál. :)

Tak já vás rozesměju ještě jednou

NOZ § 2293

(3) Nájemce odstraní v bytě změny, které provedl bez souhlasu pronajímatele, ledaže pronajímatel nájemci sdělí, že odstranění změn nežádá; nájemce přesto nemůže žádat vyrovnání, i kdyby se změnami hodnota bytu zvýšila. Pronajímatel může žádat náhradu ve výši snížení hodnoty bytu, které bylo způsobeno změnami provedenými nájemcem bez souhlasu pronajímatele.

§ 2294

Zařízení a předměty upevněné ve zdech, podlaze a stropu bytu, které nelze odstranit bez nepřiměřeného snížení hodnoty nebo bez poškození bytu nebo domu, přecházejí upevněním nebo vložením do vlastnictví vlastníka nemovité věci. Nájemce má právo žádat, aby se s ním pronajímatel bez zbytečného odkladu vyrovnal; to neplatí o tom, co nájemce provedl bez souhlasu pronajímatele. Vyrovnání je splatné nejpozději ke dni skončení nájmu.

rv*
hodnocení

0x

Chtít po mě podnájemník proplacení předem nedohodnuté výměny, tak ho odkážu na místo ve smouvě, kde toto musím předem schválit a nic mu nezaplatím. Následně zkontroluji, jestli jeho prací nevznikla nějaká škoda a popřípadě jestli nehrozí i škoda následná - třeba vytopení sousedů.

Pokud by po mně proplacení nechtěl, tak bych si toho třeba nemusel všimnout (kdo si pamatuje jaké je kde WC i po několika letech) a i dál bych ho pokládal za podnájemníka, který dodržuje smlouvu.

hodnocení

0x

Heterak - Na nějaké proplacení zapomeňte. WC jste si vyměnil z vlastní vůle, nikdo Vás k tomu nenutil. Pokud bylo WC ve špatném stavu, měl jste to podnajímateli oznámit a on by případnou výměnu měl požadovat po pronajímateli (majiteli bytu). Vy jste ten poslední, který může v bytě cokoliv bez souhlasu majitele bytu měnit, natož za to něco chtít.

Mimochodem ta poznámka o tom, že by to po Vás mohl majitel bytu chtít uvést do původního stavu, není tak docela mimo. Je to dokonce zakotveno v NOZ. Jak to máte udělat? To už je Váš problém a v extrémním případě to celé může skončit až u soudu. Možná by Vás ten smích přešel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]