Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mensi vykon vysavace

Od: milis® odpovědí: 9 změna:
Je mozny, ze se vysavaci snizi vykon. Vysavac je stary 4 roky a prijde mi, ze uz tolik netahne.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je. Já náš "cyklon" čistím každoročně (kompletní rozebrání vysavače), (filtr každý týden) a po kompletní očistě je rozdíl vážně brutální. Před vyčištěním tak nějak saje, ale po vyčištění nadzvedává koberec a rozdíl v síle je hodně znát :)

doplněno 16.12.17 14:32:

jo, a taky bych se zaměřil na přívodní hadici... když jsem čistil nedávno tu, nedivil jsem se, že to skoro nesálo... uvnitř se něco chytlo a na to se chytaly další a další vrstvy, až to hadici skoro ucpalo.

Prostě zkontrolovat a vyčistit všechno, co stojí vzduchu v cestě. Filtrů je několik a náš vysavač má, sice hrubší, ale fitry, ke kterým se dá dostat až po rozebrání vysavače. Sice by se k nim teoreticky nic moc nemělo dostat, přes jemný filtr, který je před ním, ale realita je bohužel jiná. I na výstupu vzduchu z vysavače je filtr, kde je po nějaké době prachu poměrně dost.

jenda2*
hodnocení

2x

Pokud saje méně, tak jedině z důvodu zanesení lopatek oběžného kola vysavače. Nachytají se tam různá vlákna a snižují průchodnost nasávaného vzduchu. Demontáž motoru ale není tak úplně jednoduchá.

majsterjoe*
hodnocení

2x

Pochopitelně pravou může bý i to, že motor postupně ztrácí výkon. Takže i takový problém může nastat. Nejen plný sáček nebo filtr.

jenda2*

Tak to jediné není prakticky možné. Nejsou v motoru magnety, takže se elektrické vlastnosti motoru nemění nebo díky změně odporu uhlíků mění v řádech nula nula nic..

au1
hodnocení

0x
asi bych zkusil vymenit sacek a vycistit filtry :)
hodnocení

Presne takovou blbou odpoved jsem ocekaval.
xxxx*

... a co jsi asi tak čekal? *modla* Zřejmě si myslíš, že tam přidáš RAmKu a bude to sát víc. Tak mě potěž teda. *andel* Dej tam jinej procík...Pak z toho bude podle tebe dělo. *pivo*Matko boží, a ty to vidíš!*modla*

hoststary*

au1 vám dal jednoduchou odpověď, která se vám nelíbí.

Další, která se vám nebude líbit je zkušenost ze servisu, do kterého zákazník přinesli vysavač, s tím že netáhne a ejhle, zjistilo se, že s ním někdo vysával bez sáčku a všechno šlo do sacího agregátu (a tím i do motoru). Podobný exemplář měli vystavený jako kuriozitu asi před třiceti lety prý i na ředitelství elektropraga. Což asi není váš případ, ale nic nelze předem vyloučit jako nemožnost.

hodnocení

0x

Nejspíš někde zanesené, jak píší výše. Mohlo by být i poškozené vinutí na statoru, a pak by byly otáčky nižší. nebo je poškozený regulátor, pokud tam je. Také to muže nasávat falešný vzduch těsněním mezi turbínou a boxem pro prach.

V podobném případě vždy postupuji tak, že z vysavače odpojím hadici, vytáhnu všechny vnitřní filtry (všechny, před turbínou i za turbínou). Pustím vysavač a krátce dlaní ucpu sací otvor. Pokud to rve silou dlaň do otvoru, je motor OK. Postupně vložím všechny filtry a poslouchám a dlaní zkouším, kdy sací výkon klesne. Nejčastěji se to projeví po připojení hadice, ve které se něco vzpříčí, nebo ještě dříve, když to dělá zanesený HEPA filtr.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]