Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zářivka svítí,ale nejde vypnout vypínačem

Od: manozzhund odpovědí: 12 změna:

Vypínač je funkčí. Kde jsem při výměně předřadníku udělal chybu?

Zářivka svítí,ale nejde vypnout vypínačem
Zářivka svítí,ale nejde vypnout vypínačem #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nezlobte se na mě, ale jste prase... máte fázi na kostře. Nedotýkat se světla, vypnout jistič, a zapojit správně!

Doprostřed (na kostru) patří žlutozelený.

manozzhund
hodnocení

Prase možná jsem, ale když dám žlutozelený na zem tak světlo nesvítí. Co s tím? Děkuji.

Tak buď máte někde přeházené barvy vodičů, nebo nevím. Ten startér je tam proč? U elektronického předřadníku by být neměl (pokud to tedy není jen falešný startér, který je ve skutečnosti jen klema).

doplněno 16.12.17 12:57:

Nebo to co vypadá jako startér, je onen vypínač?

majsterjoe*

Určitě to je vypínač, respektive spínač. Jen je napojen na hnědý kabel a v zapojení osvětlení je hnědý na ochranné zdířce. Celé špatně.

manozzhund
hodnocení

Spímač (propojen hnědým kablem jsem vyměnil - nesvítí - vyměnil jsem i předřadník z jiného funkčního světla nesvítí. Starý předřadník v jiném světle funguje i vypínač je na jiném světle funkční. Asi vyměním kable systémem " TUKABEL TUKABEL" prostě nevím čím to je.

manozzhund
hodnocení

žáden startér tam není .

achjo
hodnocení

0x

A není to fajn?

Zářivka se zapne, vypínač se vypne - a svítí se stále zadarmo, protože vypnutá zářívka stále svítí ikdyž je vypnutá.

Já bych byl rád, kdybych takovou zářivku měl. Jen bych dal kolem ochrannou mřížku, kterou bych uzemnil - aby se zářivky nikdo nemohl dotknout a tu její výbornou šetřící vlastnost nějak nevyřadil z činnosti.

manozzhund
hodnocení

buhužel , když to vypnu z elektřiny zářivka zhasne. Perperum to není.

achjo

Máte možnost nějak změřít na jakém drátu je fáze - například doutnavkovou zkošečkou?

Vodiče (dráty) mohou být různě přehozené, takže barva nemusí odpovídat.

První základní věc je to, že fáze musí jít na vypínač a z vypínače samozřejmě nemůže jít na kostru světelného tělesa, ale na svorku č. 1 nebo 3 (není to až tak důležité, která znich to bude).

Na zbývající svorku č. 1 nebo 3 se zapojí nulák = vodič ze zdířky zásuvky na kterém není fáze.

Pokud je zásuvka správně zapojená, tak pokud je zemnící kolík na hoře, levá (první) zdířka je fáze a pravá zdířka je nulák. Ale pokud používáte u zásuvky rozdvojku, tak u některých dojde k tomu, že fáze a nulák jsou opačně.

A uzemění = kolík ze zásuvky přijde zapojit na svorku č. 2.

Takto zapojené by mělo fungovat (pokud to není perpetummobile, jak píšete).

doplněno 16.12.17 15:09:

Ještě mě napadlo, že pokud je to zapojené správně a nesvítí to, tak může být vadný vypínač.

Kam je přívod zapojen? Chtělo by to proměřit, co je v jakém vodiči. Ono je divné už to, že to mezi nulou a zemí svítí (tak jak máte zapojeno na fotce). Bez toho se nedá jistě říct nic.

manozzhund
hodnocení

Přesně. Je to celé jaksi záhadné.Předřadník je OK , vypínač je OK. Moc děkuji za odpovědi a komentáře . Přeci jen jdu ty kabely vyměnit . Jak už ani to neklapne tak jsem v koncích.

achjo

Podle fotky to vypadá, že fáze je na modrém vodiči a zelený vodič působí jako nulák, proto to svítí. Zářivka je tedy funkční.

Jak jste zjisti, že vypínač je OK? Pokud klape, to neznamená, že spíná a vypíná kontakty.

Pokud jsu přehozené barvy vodičů, tak dejte modrý vedič = fázi na vypínač a hnědý zapojte jako nulák.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]