Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

U domácí vodárny stále prská vzduch a voda

Od: jirislapnicka odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

vodu čerpám ze studny cca 18 m " Nautilou" do expanzní nádoby /kde je zpětná klapka, tlakový spínač, manometr atd./. Vše pracovalo několik let bez problému a nyní, když se začne dočerpávat voda, tak to začne bublat / voda i se vzduchem/. Kontroloval jsem výšku hladiny vody ve studně, která je kopaná a je tam více než dva metry vody, tlak mám v expanzce nastaven o 0,2 nižší než je spínací tlak. Nikde voda neutíká, nestříká a pořád tam probublává vzduch. Vše jsem odvzušnil a nové načerpání je zase se vzduchem.

Děkuji za radu

Slapnička

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Předpokládám, že nefunguje zpětná klapka u ponorného čerpadla. Voda "spadne" ke hladině a příští čerpání ten sloupec vzduchu natlačí do zásobníku. Někde tam současně bude malá netěsnost, kterou to vzduch nasaje.

doplněno 16.12.17 10:10:

Ano, buď bude vadná klapka (stačí znko písku), nebo netěsní některé šroubení. Pokud je to na klapce, může to dělat jen občas, podle toho, jak si po čerpání sedne.. Tam to bude potřeba vyřešit. Ten vzduch to může přisávat třeba někde mezi studnou a tlakovou nádobou. Pokud to vede zení, ani to nemusíte najít a stejně toto samo o o sobě problémem není.

Chce si to napřed sednout ke klapce u tlakové nádoby a po spuštění čerpadla poslouchat, kdy jde voda a kdy vzduch. Mělo by to jít poznat, vzduch bude nádobou bublat s syčet u klapky. Až půjde jen voda, bude to tiché.

jirislapnicka
hodnocení

Děkuji za odpověď, je pravda,že klapka tam byla montována nová. Tak tam může být nějaká netěsnost ve spoji, nebo nějaká závada na té klapce?

hodnocení

0x

Dobrý den, tam musí být v tom sání nějaká netěsnost (nikdo neví kde, to si musíte prolézt sám), když to saje vzduch. Jinak to, podle mě není možné, ještě k tomu když máte Nautilu. Leda že by ve studni bylo málo vody, ale to, píšete, není. Mohl se doopravdy pos... ten zpětný ventil v čerpadle, pak se vodní sloupec neudrží a čerpáte částečně vzduch, čerpadlu se nic nestane,když je to Nautila ve studni. Bývá dobré za čerpadlo dát zpětný ventil, nemusí se to, ale já bych jej tam dal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]