Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl bych dotaz k rosení plastových oken. Mám celem domě plastová okna skoro nikde se nerosí (ani při stažených žaluzii přes noc, dokonce ani okno v kuchyni pod kterým není radiátor.., ale používám kvalitní digestoř)
Jediný menší problém nastává v ložnici, kde se přes noc objeví asi 5-6cm pruh orosení skla (od spodu). Vypozoroval jsem, když si de lehnout žena asi v 9hod... a já asi kolem půlnoci je znát orosení... Teď o víkend jsme oba šli spát po pulnoci.. byli stažené žaluzie a vůbec nic krásně suché... až ráno se objevil proužek orosení. Myslím, že kdyby nikdo v mistnosti nespal celou noc vůbec se neopotí.
Je to normální nebo je něco špatně da se to nějak odstranit?
jen doplním (ostění venek i vnitřek polystyren, okno pěkně zafoukano pěnou) vše kvalitně provedeno ... dělal jsem sám... :o) Přes den topíme na 20st. v noci asi na 18,5st. Větráme jednou někdy 2krát denně...
Milý jmenovče Milane, jestliže se potí okna zevnitř je to vždy způsobeno nízkou teplotou a vysokou vlhkostí. Zkrátka rosný bod! Jaká máte rámeček u oken, mezi skly, jaké jsou skla jsou plněna plynem? Kolik komor, je zateplen rám?
Vaše otázka: "Je to normální nebo je něco špatně da se to nějak odstranit?" moje odpověď: není to normální, lze to odstranit.
Noční útlum je nastaven na 18st. Okna jsou z roku 2000 (asi 3 komorové, kvalitní výrobce i profil... firma bohemia plast) je vyměněno sklo ... před rokem za tzv. teplý rámeček. Jenom připomínám vedle v kuchyni je to samé okno (večer stažené žaluzie a nic). Před rokem přes celou zimu byly pořád stžené žaluzie a nic... (akorát v místnosti nikdo nebydlel)
Pořád to přikládám, že v místnosti spí 2 lidé... přes den se okno nepotí i když je stejný útlum i přes všední den rovnež 18st (i podobná teplota jako večer viz. minulý týden)
Jaké jsou možnosti nápravy?... děkuji za rady... ptám se proč víc topit.? V kuchyni to potřeba není... a 18st není teplota při níž by se měla potit okna... teda spíš okno
Milánku (to je krásné jméno, blahopřeji), nejde mi o to, abych něco hanil, ale dopídil se vhodné odpovědi.
posuzovat podle dvou místností klidně můžete. Je třeba měřit povrchovou teplotu oken. Je zabezpečen "průvan" na sklo? ofukuje vzduch tabulky stejně?
Proč více topit, aby se zvětšila povrchová teplota skla.
Průvan zajištěn. obě špalety jsou stejně hluboké... (uplně totožná okna i radiátory pod oknem). Můžu více topit noční utlum mám 18st. můžu zkusit 19st. ale rád bych se vypal což ve velkém teple moc nejde... takže bych 19st. bral jako horní hranici,,,
Tak po dlouhém měření vlhkosti myslím, že problém odhalen... Přes den je v ložnici vhlkost do 50%, ale ráno po spaní vlhkost až 68% (ale s teplotou 2stupně nižší) i když se větrá 1x denně nebo i 3x denně i před spaním...
Moje otázka zní... je to normální , když v místnosti spí dva lidé...?
Když v místnosti nikdo nespí vlhkost stoupne nepatrně kvůli útlumu teploty o dva stupně.
Tudíž mohu říct, že větší vlhkost vzduchu způsobuje spánek 2 osob...
Tak po dlouhém měření vlhkosti myslím, že problém odhalen... Přes den je v ložnici vhlkost do 50%, ale ráno po spaní vlhkost až 68% (ale s teplotou 2stupně nižší) i když se větrá 1x denně nebo i 3x denně i před spaním...
Moje otázka zní... je to normální , když v místnosti spí dva lidé...?
Když v místnosti nikdo nespí vlhkost stoupne nepatrně kvůli útlumu teploty o dva stupně.
Tudíž mohu říct, že větší vlhkost vzduchu způsobuje spánek 2 osob...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.