Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak demontovat starý vod. kohouted

Od: mask® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych poradit ohledně výměny baterie na umyvadle. Na klasických, "soudobých" instalacích nemám problém, ale protože náš byt od minulého tisíciletí neprodělal žádnou úpravu a je v původní podobě, nevím si s použitými materiály rady.

Konkrétně mi jde o to, jak sundat kohoutkovou baterii a vyměnit ji za pákovou. Problémy jsou tyto:

1) Pevné trubky místo flexi hadic (od roháčků do baterie). To jsem v životě neviděl ... Moje původní úvaha, že je u roháčků odšroubuji a pak nějak odstraním se bohužel ukázala jako chybná. Když totiž uvolním těsnící matici, přijde mi, že trubka je napevno spojená s roháčkem a nejde vyndat. Jakoby tam byla navařená, nebo přilepená, nebo nevím ... Možná jen aplikuji málo síly, ale nechci to vytrhnout. Tušíte někdo, zda se to dá vůbec vytáhnout a jak? Nebo je nutné vymontovat i ty roháčky ze zdi a nahradit je novýma? (nad tím jsem přemýšlel, ale jak je vytočím ven, když je vše napevno těmi trubkami spojeno vlastně až s baterií?)

2) To už bude v porovnání s bodem 1 detail, ale nedaří se mi odmontovat krycí matici zespodu umyvadla, která je velmi sikovkami velmi špatně přístupná, klič ani ráčnu tam přes trubky nedostanu. Půjde myslíte uvolnit zeshora, skrze točení samotným kohoutem, až se uvolní hadičky, nebo je na to nějaký speciální nástroj či postup?

Budu moc vděčný za každou radu, rád bych baterii vyměnil, aby si syn mohl sám pouštět vodu a mýt ruce, ale jsem s nápady v koncích.

Předem děkuji všem za pomoc.

Jak demontovat starý vod. kohouted
Jak demontovat starý vod. kohouted #2
Jak demontovat starý vod. kohouted #3

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud to nešlo silou, bude to muset jít větší silou. *smich* Já bych ty trubičky uřezal cca 5 cm od těch kolínek. Kolínka bych koupil nová a ta stará neřešil. Po tom uříznutí ale asi sikovkami trubičky vytáhnout nejspíš půjdou, pokud byste chtěl kolínka zachraňovat. No a tu matici povolit odpovídajícím nástrčným trubkovým klíčem. Trubičky předtím narovnat, aby na to šel klíč nasunout.

Pokud klíč nemáte, ukroutil bych ty trubičky u závitu baterie, abych mohl matici pořádně chytnout sikovkami. Když pomocník bude točit baterií, mělo by to povolit i bez klíče. V nejhorším se to dá z boku matice odvrtat, ale nemělo by to být potřeba.

Další možností je po uříznutí trubiček demontovat umyvadlo, aby byl k matici přístup.

patronka*
hodnocení

0x

Pokud na to dobře vidím, tak na roháček je pouze přiložena trubička s těsněním. To by mělo stačit ostrým nástrojem uvolnit, pak očistit a může se napojit nová trubička.

Jak demontovat starý vod. kohouted #4
pecenkav*

To neni pertl, ale ta trubicka je do toho kolínka nasunutá, musí se vytáhnout, někdy je tam zarostlá kamenem, ale jde to, ale pozor, ten roháček je jenom koleno.

Zavřít vodu, trubičky já stříhám nůžkama na plech, pak se rozhýbou sikovkama a vytahnou, ty trubičky až k baterii srovnat, aby se dala přez ně přetahnout potom ta matka, něčím povolit matku a je to.

Píšu nečím, protože to jde pokaždé jinak špatně a neznám možnosti tazatele, trubkový klíč, sikovky, kroutit baterií nahoře a tu matku držet sikovkama...

jofa*

Rady jsou a jen doplním ve zkratce. Zavřít vodu, uříznout u spoje dostatečně pro demontáž spoje , silně ohřát v místě uvolnění horkovzdušnou pistolí ( chránit mista která se nesmí moc ohřát obklad, mísa) , sika kleště a musí to jít dolů. Vše vyměnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]