Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jak se u krbové vložky vypořádáte s dehtem pod deflektorem, kupujete nějaké ta polena na číštění? Nebo je to k ničemu? Jen špachtlí odstraním ty šlupičky, ale přímo ten dehet je tvrdej jako blázen a u těch otvorů co mi ohřívají vodu (mám teplovodní s výměnníkem) se s tím nevypořádám. Musel bych to nahřát asi.
Nechtělo se mi to psát jako prvnímu, ale také bych řekl, že je úplně v pořádku. Žádný extra nános není patrný a že je černý to je v pořádku, přece nemůže mít kovový lesk.
Díky, i tak jsem zkusil dnes koupit čistící poleno. Tak uvidím co to udělá. Mělo by to dehet vysušiš a cca za týden by se to mělo odrolit. Nános tam bude cca milimetr.
aha, tak to mě překvapuje myslel jsem, že většina lidí s dehtem bojuje a myslel jsem, že jsem začal pozdě...
To na fotce je ještě v pohodě... U vodního výměníku se hodí mít předehřev zpátečky nad 60°C, pak je dehtování výrazně menší... Nejlepší (i nejdražší) je kotlový a radiátorový okruh = 4 cestný nebo 2 trojcestné ventily, pak je bypass z výstupu do zpátečky buď automaticky řízený nebo jen ručně. Výhoda je nižší cena, nevýhoda vyšší teplota/ menší průtok do radiátorů... Chladná zpátečka = spaliny kondenzují na chladné stěně výměníku = dehet a nízkoteplotní koroze... Udělátka na čištění řeší jen následek. Lepší je odstranit příčinu = kvalitní palivo (suché dřevo), kvalitní spalování + předehřev zpátečky...
Vodní výměník před každým zatopením přejedu kartáčem na gril. Je to tak na 10 vteřin. Každých 14 dnů projedu otvory výměníku kulatým kartáčem, co byl u kamen. Nic víc neprožívám a žádné zvláštní usazeniny se nikde netvoří. Občas zvrchu do kamen vypadne obláček dehtu (popelu) z horní části. Ani nevím, že bych to měl nějak čistit. Krbová kamna máme 10 let.
Mám krbovou vložku - čistím jen sklo přípravkem na to určeným. Topím vlastně jen krbem, protože mi to stačí (mám napojen elektrokotel na rekuperaci vzduchu, ale ten se zapíná minimálně.
Za 8 let jsem nic jiného z krbu nečistil - jen popel vysaju.
Jsou jen dvě možnosti, teplota a mechanické odstranění. Když nebude cirkulovat studená voda, stačí aby se dehet ohřál nad 90oC. Pak mechanicky očistit, případně opakovat. Dehet musí "vyhořet", pokud se lepí, je někde chyba. Buď vhlhé dřevo nebo kotel kondenzuje. Chemické čistění polenem nebo Kominíčkem sice nějak funguje, ale určitě neumí vyčistit zadehtovaný kouřovod.
Já nevím . Kotel nemám , ale vcelku takhle mě to přijde normální. Kotle se musí prostě čistit .
Plochu vezmu občas drátěným kartáčem, ale spíš důkladně čistím trubky výměníku. Čištění kartáčem my přišlo dost namáhavé, tak jsem si místo toho vyrobil jakousi "škrabku" ze závitové tyče a velké podložky, kterou jsem zbrousil tak, aby měla ostrou hranu. Neříkám, že to s tím jde kdovíjak lehce, ale trubku to zevnitř vyčistí líp než kartáč.
S tou AKU mě to už taky napadlo. Co na to říká, když se do ní sypou saze? A čistit ji pak musí být celkem opruz. Nebo máte nějkou vychytávku, aby se AKUčka nezašpinila? Nedávno jsem našel ve sklepě malou "ruční" vrtačku, snad se tomu říká kolovrat. S tím bych to klidně zkusil vyčistit.
Ustřihnu roh igelitového sáčku, provleču závitovou tyč a nasadím do sklíčidla. Na aku nic nepadá, doporučuji silnější sáček, aby se nenamotal na aku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.