Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod nemovitostí

Od: petka23* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych poradit: já a můj bratr jsme dvě děti mých rodičů. Bratr se brzy bude stěhovat do jiného města a rodiče chtějí na mě přepsat dům. Na bratra chtějí přepsat menší chalupu, která je postavena na pozemku 3 metry od domu.

Zajímalo by mě jak si mám vše ochránit, aby převod domu s pozemkem patřil mě a nemohl se ho bratr po několika letech domáhat.

Bratr souhlasí s tím, že dům s pozemkem bude můj a on si nechá na sebe převést jen obytnou chalupu. Jak se mám ochránit před případnými konflikty, že by si to bratr za pár let rozmyslel a požadoval po mě třeba doplatek nebo část nemovitosti z toho důvodu, že dostal daleko menší část majetku?

Moc všem děkuji za radu

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Záleží dosti jakým způsobem jsou uvedené nemovitosti zapsány v katastru nemovitostí a co je napsáno na listu vlastnictví pro každou nemovitost jako takovou. Podle toho se pak postupuje. Má chata jako taková svoje evidenční číslo v KN, předpokládám, že ano? Záleží jaký je pod ní pozemek resp. jestli je stejný jako pozemek, kde je Váš dům, nebo je to jiný samostaný pozemek (parcela)? Toto budou vstupní údaje z KN pro další postup. Jsou obecné takže myslim je lze sdělit. *fn*.Chceto tedy výpisy oběma nemovitostem a také pozemkům.

jabraka*
hodnocení

0x

Jsou v podstatě dvě možnosti.Jednak darovací smlouvou,což by skutečně mohlo být v budoucnu soudně napadnuto,a jednak smlouvou kupní,čili prodejem,nevím co by mohlo rodičům bránit v prodeji své věci movité či nemovité.Po převodu,zapsání do registru nemovitostí a zaplacení daně už nemůže nikdo majetek zpochybnit.Jen pozor při koncipování smlouvy,darovací i kupní,aby měla všechny náležitosti.Hlavně správná čísla nemovitosti,zastavěného pozemku i okoního pozemku.Nejlíp se přímo domluvit na katastru.Nám minulý týden už podruhé návrh na zapsání vrátili.

JABRAKA

dusatka*
hodnocení

0x

Dobrý den,

rodiče klidně mohou jednomu dítěti darovat vše a ostatním nic a není to právně napadnutelné. Proto se soustřeďte zejména na dobrou smlouvu, aby nebylo záležitost možno napadnout z jiného důvodu.

Jiná věc je, že v případě dědění po rodičích by se tyto dary mohly započíst na dědický podíl - t.j. bratr by pak dědil větší majetek než vy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]