Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopouštění radiátorů

Od: dana* odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer

potřebuji dopustit vodu do radiátorů plynového topení netopí mi radiátory v prvním patře musím vypnout plynový kotel úplně aby bylo vše studené nebo to jde dopustit i při chodu?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já mám v manuálu dopouštět jenom za studena

hodnocení

0x

Dopustit vodu můžete v kteroukoliv dobu, ať se topí, či nikoliv. Klidně během topení.

hodnocení

0x
Ja bych to dopustil za studena na spravny tlak a popr. Zkontroloval expanzomat. Pokud budeš mit system horky, tak po vychladnuti bude tak nizsi. Navíc pokud je dopousteni primo do kotle, tak by mi bylo proti srsti pouštět do horkeho kotle ledovou vodu.

Honzo, jen se zeptám, co se stane kotli, když do něj za tepla pustíte vodu? Bude teplá +/-10°C, pustí se do zpátečky, kde bude teplota 30-40°C? Prosím o poučení co se stane? Mě se totiž ještě nikdy nic nestalo. Co mám očekávat?

Ja nekde psal ze se neco stane? 30-40 leda pri skomirani. Ja bych to nedělal ze zvyku jelikož některé materiály nemají rady nahle změny teplot. Proto ja dopoustim zásadně na studenem. Tak samo nedolivam do horkeho chladie studenou vodu. Navíc jak jsem psal nebylo by od veci zkontrolovat tlak v expanzomatu, coz za provozu nejde a navíc nejde za tepla ani nastavit pozadovany tlak v topnem systému. A předpokládám ze tazatel ani netusi jaký ten tlak ma byt, když bere jako indicii nefunkcnost radiátoru místo stavu tlakomeru...

Právě že jste nepsal co se stane, jen jste sdělil "tak by mi bylo proti srsti pouštět do horkeho kotle ledovou vodu"
Z toho usuzuji, že se domníváte, že by se něco mělo stát. Nebo jak si mám vysvětlit tuto Vaší poznámku?

Je to moje zásada ale nikomu ji nevznucuju. Takový pud sebe zachovy, kterým nechci tvrdit ze se neco musí stat. Jen je treba problémům předcházet.

OK, naprosto s Vámi souhlasím a přeji hezký víkend.

ivik*
hodnocení

0x

Ne že bych chtěla být chytřejší než zdejší rádcové, ale vždy za studene,pokud máte u kotle např. výměník, může rozdílem teplot prasknout a oprava přijde na několik tisícovek...Jak někdo píše, různý materiál snáší rozdíl teplot jinak...

ivik, přesně tak to tam mám nějak napsáno.Dokonce jsem to četll u kotle na tuhá paliva.nedopouštět když je v kotli horká voda

Jasně že je hloupost dopouštět přímo do kotle, kde je teplota 80-90°C studenou vodu. Kdo by to taky dělal a proč? Většinou se dopouští voda, když kotel nehřeje, protože nemá vodu. Nevím kdo má kde napouštění, ale většinou na studené větvi. Tak nedosahuje teplota tak velkou teplotu, aby došlo k destrukci.

Hezký víkend.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]