Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamenný krb vně srubu

Od: tomkk® odpovědí: 11 změna:

Zdravím. Spíš jen tak pro zajímavost (jsem takový virtuální survival dobrodruh *smich* ) bych se zde rád zeptal, zda někdo neví, proč ve srubech (např. loveckých) bývá kamenný krb a jeho komín z větší části postaven vně srubu. Samozřejmě si umím představit, že dobrým důvodem je riziko zahoření, či úniku kouře. Potom také to, že není konstrukčně nutné řešit průchod střechou. Pak možná i to, že tolik kamene uvnitř by svou tepelnou kapacitou naopak po příchodu do srubu dlouho chladilo. Na druhou stranu, když si představím, že bych v tom srubu měl přečkat zimu, tak bych chtěl co nejvíc tepla, i toho nakumulovaného, zadržet uvnitř, a z tohoto pohledu to vnější provedení nevypadá výhodně. Kdybych se měl rozhodovat instinktem, tak prostě postavím kamennou pec vymazanou hlínou uvnitř (ke ktreé se budu choulit ) a komín vyvedu až někde pod stropem. Napadá vás ještě nějaký jiný důvod, proč to tak důsledně staví (stavěli) vně?

Kamenný krb vně srubu

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

1x

Hezký den

Dle mně jste uvedl jistě podstatné důvody souhlasím, já bych vypíchl to, že tím že komín tvoří uvnitř dole "část stěny"je především vyřešen odstup od hořlavých konstrukcí krb nebo jakékoli topidlo může do takové zděné stěny "prát tepla"kolik chce bez rizika, a přidám další věc a to je "místo"vezměte si že tak masivní stavba tedy komín s krbem (je to vlastně asi neoddělitelně propojené) by stály uvnitř, u srubu nebo roubenky na obrázku by to znamenalo přijít prakticky o část "cimry"kterou můžete využít jinak. Hezká fotka hezký domek, jen ta střecha by se měla zavčas natřít aby pak majitel neřešil problémy s novým pokrýváním :)

doplněno 06.12.17 10:14:

Ještě k tomu "co by jste udělal"jistě i uvnitř by celé "těleso"tedy krb+ komín mohli klidně stát v tom není žádný problém protože při tak masivním provedení si sama stavba ty odstupové vzdálenosti od dřevěných konstrukcí lehce udrží odhaduji že kameny se na povrchu sice mohou zahřívat ale bude to velmi mírné i při delším topení čili v tom bych problém mimo již zmíněného místa neviděl. Pokud by šlo spíše o "chatu"než o trvalé obydlí "zálesáka"tak bych volil jednoznačně kamna, rychle vytopí a většinu tepla svým pláštěm předají dovnitř, nezabírají místo, dá se na nich vařit designově by mi tam seděla spíše klasika jako např. krbova-kamna.com/...

ale jinak tam může stát prakticky cokoliv, hezká by byla také malá kachlová kamna ta jsou už ale vhodnější na trvalejší obývání jako ta pec, jednak nahřátí a vytopení trvá o něco déle a jednak i těm kachlům a šamotům příliš nesvědčí neustálé střídání mráz/teplo, čímž netvrdím že by tomu tak nemohlo být spousta lidí to takto na chalupách mívá.

hodnocení

Jak jsem psal, jsem virtuální dobrodruh, takže kupovaná kamna nepadají v úvahu. Jsem na Aljašce, či na Sibiři, mám jen sekeru a možná pilu a musím vyřešit srub a topení v něm. Tedy než mě sežere první medvěd, co půjde kolem. :)
janm*

Tak v tom případě, pokud by byla v místě dobrá hlína (nemusí být přímo cihlářská červená) s dostatečným obsahem jílu aby se z ní dalo pěkně modelovat, a pokud by zrovna nebyla tvrdá na kámen, udělal bych si hliněnou pec, hlína se dá dobře tvarovat v podstatě do téměř jakýchkoliv tvarů včetně povrchových "ozdob", udělal bych v ní nějaký ten "tah" aby teplo přímo neutíkalo do komína, dala by se v ní udělat i trouba na pečení a "plotna" (plocha) na vaření, lavice nebo ležení, různé niky na sušení prádla apod. Především by to bylo ale daleko účinnější než klasický otevřený krb kdy většina tepla vyletí komínem a udávaná účinnost je pouze kolem 10%, pochopitelně hliněná pec by se mohla vhodně kombinovat i s tím kamenem byl-li by ale na rozdíl od užití "čistého kamene" je u hlíny daleko více možností a variant jak jsem psal, když se masa hlíny nahřeje udržuje krásné příjemné teplo "jako v bavlnce". :)

hodnocení

Ano. Nedávno jsem viděl na YT takto z hlíny kamna dělaná postupným skládáním jakoby podkov a potom kruhů z hlíny. Vypadalo to dobře. Jako výztuhu a asi i proti popraskání do hlíny vmíchali snad slámu, či něco takového. Také jsem viděl podobné ukázky, kdy teplý kouř z ohniště byl veden pod zvýšenou podlahou - lůžkem. Taky lákavé na prohřátí starých kostí. :)
janm*

U té hlíny jsou ty možnosti realizace "téměř" téměř neomezené, dá se stavět přímo, či z hliněných cihel či jiných tvarovek které si z toho uděláte, lze dusat do "formy" (z hlíny proutí či čehokoli jiného pokud je to hořlavé pak se to odstraní apod.) o konstrukci ani nemluvě, když je to uvnitř čili "není to vystaveno povětrnostním vlivům" má to prakticky neomezenou životnost a pochopitelně snadno se to dá i opravovat přestavovat (není to beton či malta kde je to pracnější) apod., dle libosti, pec můžete mít upravenou i tak, že v ní můžete běžně vypalovat i hliněné předměty denní potřeby ozdoby prakticky cokoliv. Vlastnosti hlíny lze ovlivnit přidáváním různých příměsí jak udáváte v kamnářském řemesle se nejčastěji užíval prosátý jemný říční písek, který vmíchaný do hlíny v jistém poměru k ní přímo ovlivňoval výsledné vlastnosti, takže když dříve stavěli "kachláky" pak dobře namíchaná kamn. hlína byla alfou a omegou upotřebitelnosti životnosti apod., protože tehdy v tomto směru nebyl ten výběr materiálů jako dnes kdy do těchto věcí mocně vstoupila chemie takže máte širokou škálu tmelů, malt a různých hmot které lze užít dle potřeby.

hodnocení

To jsme ale zpátky u původní otázky, proč to tam tedy dělali vně a z kamene?
janm*

I u té hliněné pece by mohl být komín kamenný a vně, myslím že ty podstatné důvody jsem tu už uvedl - nezabírá to místo, je vyřešen odstup od hořlavých konstrukcí, kámen může být v daném místě dostupným levným materiálem s velmi dlouhou životností na povětrnostních podmínkách, dříve se dělaly krby ty klasické otevřené byť měli velmi malou účinnost protože se to tak prostě dělalo a i tato "realizace" může být proto, že se to tak prostě většinou "dělalo" jsou různé "trendy" a ty prochází skrz staletími a vždy když jistý trend "dosáhne svého maxima" tak ho aplikuje většina lidí, pak se pomalu vytratí a nastoupí trend jiný dříve byl trend např. kachlových kamen pak přišly do módy průmyslově vyráběná malá litinová a plechová kamna na stáložárná paliva, tak se kachláky a pece zhusta vybourávali a místo nich kupovala průmyslově vyráběná kamna otočilo se padesát sedumdesát let a "ejhle" kachláky jsou opět "v módě" a tak se mnohdy za přemrštěné ceny opět staví, a tak to na světě chodí stále dokola, co se včera vyhazovalo a bouralo coby staré bezcenné haraburdí je zítra opět "trend" za který jsou lidé ochotni se na půl života třeba zadlužit...Je zajímavé ty trendy sledovat prochází téměř všemi lidskými činnostmi od odívání přez bydlení až po cokoliv dalšího, markantní je to např. i v tom stavebnictví např. ty propojené "kuchyňoobýváky" dříve byla kuchyň oddělená protože při přípravě jídel se nemusela návštěva dívat na nepořádek případně být konfrontována s pachy a dalšími nepříjemnými věcmi, dnes se to dělá právě naopak bez ohledu na to zda-li je to nebo není praktické je to zase "trend"= "všichni to musí mít" otočí se padesát let vrátí se to zpátky fora budou zaplněna dotazy jak "zazdít opět kuchyň" tak aby byla od obýváku oddělená protože dřív se to dělalo "tak blbě"a za dalších padesát let se to bude zase vybourávat. Další věc podlahové vytápění "každý chce podlahovku" protože je to trend, v německu už od toho upouští (zase jiný trend) až to k nám příjde každý bude nadávat na podlahovku a bude to dělat jinak "jiný trend" a za nějaký čas se to zas objeví a všichni budou rozkopávat betony a dělat podlahovky znova a tak je to se vším.

hodnocení

0x
Jen malá poznámka
Zdá se, že komín na obrázku, či spíše uvnitř umístěné topné teleso-krb uživateli chaty velmi nevyhovují...
Na obrázku ne zcela zřetelném vidím další komín, nad střechou trubka volně, pod střechou to vypadá jako komínová trubka umístěná mimo objektu, s nějakou izolací proti ochlazování přichycenou ledabyle bílými pásky.
Zřejmě uvnitř objektu je další topné těleso, kamínka nebo i kuch. sporák, umožňující rychlejší a účinnější topení, případně i vaření.
janm*

hejkal

Dobrý postřeh, komínku nahoře jsem si všiml ale té trubky nee *palec*

hodnocení

Toho jsem si všiml, ale já jen prostě vzal první ilustrační foto z netu, kvůli tomu krbu. Myslím, že velký kus pravdy bude mít janm v tom, že "se to tak prostě dělalo" přestože to není moc výhodné. Asi si nikdo netroufl zbytečně experimentovat.
janm*

V našich zeměpisných šířkách se již dýmníky (první "prototypy" komínů které vyváděly kouř pouze na půdu nikoli nad střechu) a komíny "černých kuchyní" později krbů pecí kachláků až po průmyslově vyráběná kamna prakticky do současnosti stavěly většinou uvnitř domku chalupy či jakéhokoliv jiného stavení bylo to prostě zvykem takto dělat bez ohledu na to zda stavba byla dřevěná zděná či kombinovaná apod., venkem se vedly a dnes vedou komíny většinou v těch případech kdy to technicky není jinak možné případně jako alternativní řešení pokud se při stavbě na komín "zapomnělo" (dnes často předpokládalo že nebude potřeba) a dodatečné vestavování by bylo z hlediska průchodu konstrukcemi zbytečně pracné složité apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]